Επιλογή Σελίδας

Πορεία της Υπερπλασίας του Προστάτη

Η πορεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστατη (ΚΥΠ) στον κάθε άνδρα είναι απρόβλεπτη!

Τα συμπτώματα καθώς και οι αντικειμενικές μετρήσεις της απόφραξης της ουρήθρας μπορεί να παραμένουν σταθερά για πολλά χρόνια αλλά μπορούν και να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου στο ένα τρίτο των ανδρών. Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη από την Mayo Clinic τα συμπτώματα των ανδρών με ελαφριού βαθμού ΚΥΠ δεν επιδεινώνονται στο 73% των ασθενών μετά την πάροδο τρισήμιση χρόνων. Κατά κανόνα όμως τα συμπτώματα της ΚΥΠ παρουσιάζουν επιδείνωση με την πάροδο της ηλικίας, παρά το γεγονός ότι μερικές φορές είναι δυνατή κάποια περιστασιακή βελτίωση. Δεν είναι γνωστός ο λόγος που συμβαίνουν αυτές οι υφέσεις. Η συνύπαρξη άλλων καταστάσεων όπως η προστατίτιδα ή το προστατικό έμφρακτο επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΚΥΠ και η θεραπεία συνεπώς αυτών των καταστάσεων μπορεί να συμβάλει σε πρόσκαιρη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Η ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΠ

 

Η προοδευτική μείωση του μεγέθους και της δύναμης της ακτίνας των ούρων και το αίσθημα της ατελούς κένωσης της κύστης είναι συνήθως τα πιο αξιόπιστα σημεία που καθορίζουν την ανάγκη για θεραπεία. Αν και η νυχτουρία είναι ένα ίσως το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα η παρουσία της νυχτουρίας δεν προδικάζει πάντα την ανάγκη για μία μελλοντική θεραπευτική παρέμβαση.

Επιπλέον, η ΚΥΠ επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ο ρυθμός αύξησης του όγκου του προστάτη διαφέρει μεταξύ των ανδρών. Γενικά, εκείνοι που έχουν μεγαλύτερους αδένες τείνουν να παρουσιάζουν ταχύτερους ρυθμούς άυξησης όγκου του προστάτη. Κάτι τέτοιο δεν συνοδεύεται πάντοτε από προοδευτική επιδείνωση των συμπτωμάτων, δεδομένου ότι τα συμπτώματα της ΚΥΠ αυξομειώνονται σημαντικά.

Εάν η απόφραξη της ουρήθρας παραμείνει χωρίς θεραπεία τότε μπορούν να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές, όπως:

 • Πάχυνση του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης με δημιουργία ψευδοεκκολπωμάτων και ελάττωση της χωρητικότητας της
 • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
 • Σημαντικό υπόλοιπο ούρων και χρόνια επίσχεση ούρων
 • Σχηματισμός λίθων στην κύστη
 • Βλάβη νεφρών με επιδείνωση νεφρικής λειτουργίας από την μετάδοση αυξημένης πίεσης κατά την ούρηση
Μία από τις πιο επώδυνες καταστάσεις στην πορεία εξέλιξης της ΚΥΠ είναι η οξεία επίσχεση ούρων (ξαφνική και πλήρη αδυναμία ούρησης). Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση οξείας επίσχεσης ούρων είναι:
 • Ηλικία (ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία)
 • Αυξημένη υπερπλασία του προστάτη
 • Υψηλές τιμές PSA
 • Αυξημένο υπόλοιπο ούρων
 • Μειωμένη τιμή ροής ούρων (Qmax <10 mL/sec)
 • Προηγούμενο ιστορικό οξείας επίσχεσης ούρων
 • Σοβαρά συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Βασίλης Πουλάκης

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ >

τα νεα μασ

τελευταια νεα και εξελιξεισ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE2FACE

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 7-5-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων της ουροδόχου κύστης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 30-4-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων του νεφρού και την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Συνέντευξη του κου Πουλάκη στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” του δημοσιογράφου κου Δημόπουλου στο κανάλι Σίγμα της Κύπρου με θέμα την Ρομποτική Ουρολογία στη...

νεα απο τον τυπο

Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ!

Το Ρομποτικό Ουρολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Metropolitan, το οποίο διευθύνει από την ίδρυσή του, το 2011, ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, έχοντας ξεπεράσει τις 900 περίπου ετήσιες ρομποτικές επεμβάσεις στο έτος που μόλις αφήνουμε πίσω μας, το 2018 δηλαδή, ανανεώνει το...

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Καθώς σήμερα τελείωσα τα προγραμματισμένα μαθήματα Ουρολογίας στους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης στη Γερμανία και περιμένοντας να περάσει λίγο η ώρα για να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην Αθήνα είναι σημαντικό να τονισθούν οι...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Βασίλη Πουλάκη, την Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, στο Νοσοκομείο Metropolitan, ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή), σε ασθενή με τελείως ενδοφυτικό (εσωτερικό) όγκο νεφρού με την βοήθεια προηγμένου...

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗΣ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη στο Νοσοκομείο Metropolitan ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή) για ευμεγέθη (4,8 εκατοστά σε διάμετρο) όγκο του αριστερού νεφρού σε μικρό κορίτσι ηλικίας 9 ετών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ FOCAL ONE HIFU

Δημοσίευση του Δρ. Βασίλη Πουλάκη στην ιστοσελίδα «ygeiamou.gr», στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με θέμα: “HIFU: Η εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη”

νεα απο τον επιστημονικο κοσμο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ) ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων/Ασθενών του Νοσοκομείου Metropolitan και κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Ουρολογικής και Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κιέβου, στην Ουκρανία, διοργανώθηκε Επιστημονική Συνδιάσκεψη για την Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία και στην Ορθοπεδική στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2018.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 6ο SEERSS CONGRESS – ΖΑΠΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Ομιλία του Δρ. Χρήστου Μοιράγια, Επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής και του Ρομποτικού Ουρολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Metropolitan, που διευθύνει ο Αν. Καθηγητής Βασίλης Πουλάκης, με θέμα την σημασία του αριθμού των ρομποτικών επεμβάσεων που έχει εκτελέσει ο Ρομποτικός Χειρουργός στην περιεγχειρητική πορεία αλλά στο κόστος της επέμβασης σε ασθενείς που υπέστησαν ρομποτική μερική νεφρεκτομή.

Poulakis Urology!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ