Επιλογή Σελίδας

Προσεκτική παρακολούθηση της Υπερπλασίας του Προστάτη

Τι είναι;

Προσεκτική παρακολούθηση σημαίνει καμία άμεση χειρουργική ή φαρμακευτική θεραπεία για την ΚΥΠ παρά μόνο προσεκτική παρακολούθηση και αναμονή. Ο γιατρός σας θα σας εξετάζει ακόμα σε κανονικά χρονικά διαστήματα και θα ελέγχει την κατάστασή σας για να διαπιστώσει εάν τα συμπτώματα σας καλυτερεύουν ή χειροτερεύουν.

Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για παρακολούθηση μόνο;

Επειδή η εξέλιξη και οι επιπλοκές της ΚΥΠ είναι απρόβλεπτες μία στρατηγική προσεκτικής παρακολούθησης – γνωστής επίσης και σαν «θεραπεία εν αναμονή», καθυστερούμενη θεραπεία – είναι συχνά η καλύτερη μορφή θεραπείας για εκείνους με ελάχιστα ενοχλητικά συμπτώματα. Η προσεκτική παρακολούθηση είναι επίσης κατάλληλη για εκείνους που έχουν μέτριας ή και σοβαρής βαρύτητας συμπτώματα που όμως δεν τους ενοχλούν καθόλου και δεν παρουσιάζουν καμία επιπλοκή όπως οξεία επίσχεση ούρων ή συχνές ουρολοιμώξεις.

Οι περισσότεροι άνδρες που διαλέγουν την προσεκτική παρακολούθηση δεν πρέπει να υποφέρουν από τις συνέπειες αυτής της πρακτικής. Πολλοί διαπιστώνουν καλυτέρευση ή τουλάχιστον ασήμαντη χειροτέρευση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έρχονται και φεύγουν. Με την πάροδο του χρόνου όμως τα συμπτώματα χειροτερεύουν προοδευτικά και μερικοί άνδρες διαλέγουν τελικά μία θεραπεία.

Πως γίνεται;

Επίσκεψη στον ουρολόγο γίνεται ετησίως για τον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου, για την πραγματοποίηση μίας κλινική εξέτασης και ορισμένων ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων.

Αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην ζωή σας

Κατά την διάρκεια της προσεκτικής παρακολούθησης μπορεί ο άνδρας να κάνει μερικά πράγματα έτσι ώστε να ανακουφιστεί το μέγιστο δυνατόν από τα συμπτώματα του και να προφυλαχθεί από την επιδείνωση της κατάστασης του, όπως πχ:

  • Περιορίστε τα ποτά το βράδυ. Μη πίνετε τίποτα μία έως δύο ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να ξυπνήσετε μία ή δύο φορές την νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα. Αποφεύγοντας την λήψη υγρών την νύχτα μπορεί να περιοριστεί η νυχτουρία.
  • Περιορίστε την καφεΐνης και το αλκοόλ. Αυτά μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή των ούρων, να ερεθίσουν την κύστη και να χειροτερέψουν τα συμπτώματα.
  • Περιορίστε την λήψη διουρητικών. Εάν λαμβάνετε διουρητικά μιλήστε με τον γιατρό σας. Πιθανόν μία χαμηλότερη δόση, ένα ηπιότερο διουρητικό ή μία αλλαγή στην ώρα λήψης του διουρητικού μπορεί να βοηθήσουν. Μην σταματήσετε να λαμβάνετε τα διουρητικά χωρίς προηγουμένως να έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας.
  • Περιορίστε τα αποσυμφορητικά και τα αντισταμινικά. Αυτά τα φάρμακα προκαλούν σύσπαση των μυών που βρίσκονται γύρω από την ουρήθρα και ελέγχουν την ροή των ούρων και έτσι μπορεί να σας δυσκολέψουν στην ούρηση. Πρέπει να αποφεύγει τα ηρεμιστικά φάρμακα και τα παραφαρμακευτικά σκευάσματα κατά του κρυολογήματος που περιέχουν αποσυμφορητικά. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χειροτερέψουν τα αποφρακτικά συμπτώματα.
  • Να πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μόλις αισθάνεστε την ανάγκη να ουρήσετε. Δοκιμάστε να ουρήσετε κάθε φορά που αισθάνεστε την επιτακτική ανάγκη για κάτι τέτοιο. Να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα κάθε φορά που έχετε την ευκαιρία, ακόμα και όταν δεν αισθάνεστε απόλυτα την ανάγκη να ουρήσετε.
  • Να διατηρείστε σε δραστηριότητα. Η έλλειψη κίνησης προκαλεί κατακράτηση ούρων. Ακόμη και η ελάχιστη άσκηση σας βοηθάει να περιορίσετε τα προβλήματα από το ουροποιητικό που προκαλεί η ΚΥΠ.
  • Να παραμένετε ζεστός. Ψυχρότερες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση ή και επίσχεση ούρων και να αυξήσουν την επιτακτηκότητα της ούρησης.
  • Δοκιμάστε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegels). Αυτές οι ασκήσεις αναπτύχθηκαν αρχικά για να βοηθήσουν τις γυναίκες να προετοιμαστούν για τον τοκετό. Μπορούν όμως να βοηθήσουν και τον άνδρα να ελαττώσει την ακράτεια. Οι ασκήσεις Kegels ενδυναμώνουν τους μύες του πυελικού εδάφους το οποίο υποστηρίζει και στηρίζει την ουροδόχο κύστη.
  • Ρυθμίστε καλύτερα το σάκχαρό σας. Ασθενείς με άσχημα ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη έχουν έντονη διούρηση. Καλύτερος έλεγχος του σακχάρου μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα του ουροποιητικού.
  • Θεραπεία των ουρολοιμώξεων του κατώτερου ουροποιητικού και προστατιτιδας. Ουρολοιμώξεις και προστατίτιδες επιδεινώνουν τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού. Αντιμετώπιση με τα κατάλληλα αντιβιοτικά ανακουφίζει από τα συμπτώματα στους περισσότερους ασθενείς. Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή και προστατίτιδες είναι μία ένδειξη για περισσότερο επεμβατικές μεθόδους, όπως διουρηθρική προστατεκτομή.

Θετικά και Αρνητικά

Η προσεκτική παρακολούθηση μπορεί να είναι μία επιλογή εάν τα συμπτώματα σας είναι ήπιας ή μέτριας βαρύτητας και δεν σας ενοχλούν αρκετά ώστε να θέλετε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Η προσεκτική παρακολούθηση δεν είναι μία επιλογή εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα ή εάν έχετε ήδη παρουσιάσει επιπλοκές από την ΚΥΠ. Εάν θέλετε να επιλέξετε την προσεκτική παρακολούθηση, πρέπει να σκεφτείτε τα παρακάτω θετικά και αρνητικά.

Θετικά

Αρνητικά

Τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν Τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερέψουν
Η προσεκτική παρακολούθηση δεν προκαλεί οποιαδήποτε παρενέργεια εάν προβείτε έγκαιρα στην σωστή θεραπεία Μπορεί να παρουσιαστεί οξεία επίσχεση ούρων
Δεν απαιτείται ανάρρωση
Έχει ελάχιστο κόστος και χρονική δέσμευση
Υπάρχει πάντα η επιλογή αναζήτησης άλλων μορφών θεραπείας
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Βασίλης Πουλάκης

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ >

τα νεα μασ

τελευταια νεα και εξελιξεισ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE2FACE

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 7-5-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων της ουροδόχου κύστης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 30-4-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων του νεφρού και την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Συνέντευξη του κου Πουλάκη στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” του δημοσιογράφου κου Δημόπουλου στο κανάλι Σίγμα της Κύπρου με θέμα την Ρομποτική Ουρολογία στη...

νεα απο τον τυπο

Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ!

Το Ρομποτικό Ουρολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Metropolitan, το οποίο διευθύνει από την ίδρυσή του, το 2011, ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, έχοντας ξεπεράσει τις 900 περίπου ετήσιες ρομποτικές επεμβάσεις στο έτος που μόλις αφήνουμε πίσω μας, το 2018 δηλαδή, ανανεώνει το...

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Καθώς σήμερα τελείωσα τα προγραμματισμένα μαθήματα Ουρολογίας στους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης στη Γερμανία και περιμένοντας να περάσει λίγο η ώρα για να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην Αθήνα είναι σημαντικό να τονισθούν οι...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Βασίλη Πουλάκη, την Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, στο Νοσοκομείο Metropolitan, ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή), σε ασθενή με τελείως ενδοφυτικό (εσωτερικό) όγκο νεφρού με την βοήθεια προηγμένου...

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗΣ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη στο Νοσοκομείο Metropolitan ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή) για ευμεγέθη (4,8 εκατοστά σε διάμετρο) όγκο του αριστερού νεφρού σε μικρό κορίτσι ηλικίας 9 ετών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ FOCAL ONE HIFU

Δημοσίευση του Δρ. Βασίλη Πουλάκη στην ιστοσελίδα «ygeiamou.gr», στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με θέμα: “HIFU: Η εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη”

νεα απο τον επιστημονικο κοσμο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ) ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων/Ασθενών του Νοσοκομείου Metropolitan και κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Ουρολογικής και Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κιέβου, στην Ουκρανία, διοργανώθηκε Επιστημονική Συνδιάσκεψη για την Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία και στην Ορθοπεδική στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2018.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 6ο SEERSS CONGRESS – ΖΑΠΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Ομιλία του Δρ. Χρήστου Μοιράγια, Επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής και του Ρομποτικού Ουρολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Metropolitan, που διευθύνει ο Αν. Καθηγητής Βασίλης Πουλάκης, με θέμα την σημασία του αριθμού των ρομποτικών επεμβάσεων που έχει εκτελέσει ο Ρομποτικός Χειρουργός στην περιεγχειρητική πορεία αλλά στο κόστος της επέμβασης σε ασθενείς που υπέστησαν ρομποτική μερική νεφρεκτομή.

Poulakis Urology!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ