Επιλογή Σελίδας

Χειρουργική θεραπεία της Υπερπλασίας του Προστάτη

Γενικά

Η χειρουργική θεραπεία — και ιδιαίτερα η διουρηθρική προστατεκτομή (TransUrethral Resection of the Prostate – TURP) — ήταν και παραμένει η συνηθέστερη μορφή θεραπείας της ΚΥΠ. Σήμερα η χρήση της περιορίζεται συνεχώς γιατί νέα φάρμακα και νέες λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας έρχονται στο προσκήνιο. Αν και τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του καλοήθους προστατικού συνδρόμου μπορεί να ποικίλουν μπορούμε να συνοψίσουμε ότι ασθενείς που είναι στο κλινικό στάδιο ΙΙ παρουσιάζουν μια σχετική ένδειξη για χειρουργείο ενώ ασθενείς στο κλινικό στάδιο ΙΙΙ έχουν μία απόλυτη ένδειξη και αναγκαιότητα για χειρουργική θεραπεία.

Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται όταν:

 • η φαρμακευτική θεραπεία έχει αποτύχει
 • έχουν παρουσιασθεί επιπλοκές της ΚΥΠ:
  • Οξεία επίσχεση ούρων
  • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
  • Αιμορραγία από την ουρήθρα
  • Λίθοι στην ουροδόχο κύστη
  • Βλάβη των νεφρών από κατακράτηση ούρων

Η χειρουργική θεραπεία της ΚΥΠ διενεργείται από τον ειδικό Χειρουργό-Ουρολόγο. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης από τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού που προκαλούνται από την ΚΥΠ. Είναι ο χρυσός κανόνας και η θεραπεία αναφοράς σε σύγκριση με την οποία όλες οι άλλες μέθοδοι συγκρίνονται.Οι πιθανότητες μετάγγισης είναι 6% μετά από διουρηθρική προστατεκτομή και 15% μετά από ανοιχτή προστατεκτομή. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται στην ανοιχτή προστατεκτομή να υπάρχουν δύο μονάδες αίματος διαθέσιμες. Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια διάφορες παρενέργειες:

 • προβλήματα στύσης (πολύ μικρός κίνδυνος)
 • ακράτεια ούρων (στην διεθνή βιβλιογραφία κυμαίνεται από 3% έως 10% και εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία του χειρουργού, στην προσωπική μου σειρά σε περισσότερους από 1000 ασθενείς είναι λιγότερο από 1%)
 • στένωση ουρήθρας
 • ανάγκη για μία δεύτερη εγχείρηση (στο 10% των ασθενών μετά από 5 χρόνια, που οφείλεται σε συνεχιζόμενη υπερτροφία του προστάτη ή σε στένωμα της ουρήθρας προκαλούμενο από την εγχείρηση)
 • παλίνδρομη εκσπερμάτωση – η συχνότητα ποικίλει ανάλογα με το είδος της εγχείρησης. Δεν είναι καθόλου μια επικίνδυνη επιπλοκή αλλά μπορεί να προκαλέσει στον άνδρα που δεν είναι ενημερωμένος άγχος και στειρότητα, αλλά όχι σεξουαλική ανικανότητα.
 • Οι περισσότεροι άνδρες μετά από την χειρουργική επέμβαση δεν αντιμετωπίζουν κανένα μακροχρόνιο πρόβλημα.

Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να αναβληθεί για ένα χρονικό διάστημα εφόσον ο άνδρας έχει:

 • ουρολοίμωξη – αναβολή του χειρουργείου μέχρι πλήρους θεραπείας της ουρολοίμωξης με αντιβιοτικά
 • βλάβη νεφρών λόγω υδρονέφρωσης από την χρόνια κατακράτηση ούρων – αναβολή του χειρουργείου μέχρι την σταθεροποίηση της νεφρικής λειτουργίας και την υποχώρηση της διάτασης των νεφρών
 • λάβει ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα – αναβολή του χειρουργείου για 10 ημέρες μετά την διακοπή αυτών των φαρμάκων μέχρι την πλήρη σταθεροποίηση του αντιπηκτικού μηχανισμού

Η χειρουργική θεραπεία δεν είναι πιθανόν η καταλληλότερη θεραπεία εάν ο ασθενής παρουσιάζει:

 • πολύ σοβαρά ιατρικά προβλήματα τα οποία μπορεί να κάνουν την νάρκωση επικίνδυνη
 • σοβαροί κίνδυνοι επούλωσης, όπως πχ κίρρωση ήπατος
 • πολύ σοβαρές ασθένειες καρδιάς, πνευμόνων και νεφρών

Οι τέσσερις μορφές χειρουργικής θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Διουρηθρική προστατεκτομή (TransUrethral Resection of the Prostate, TURP)
 • Διουρηθρική διατομή του προστάτη (TransUrethral incision of the Prostate, TUIP)
 • Laser θεραπεία
 • Ανοιχτή ή λαπαροσκοπική/ρομποτική απλή προστατεκτομή ή αδενωμεκτομή

Διουρηθρική προστατεκτομή (TURP)

H διουρηθρική προστατεκτομή (TURP) είναι η συχνότερη μεγάλη εγχείρηση που εκτελείται στους άνδρες άνω των 65 ετών. Θεωρείται ακόμα η χρυσή μέθοδος εκλογής (“gold standard”) για την αντιμετώπιση της συμπτωματικής ΚΥΠ, και το μέτρο σύγκρισης με το οποίο όλες οι άλλες μέθοδοι θεραπείας συγκρίνονται.

Πως διενεργείται; Υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται ρεζεκτοσκόπιο, εισάγεται στην ουρήθρα. Το ρεζεκτοσκόπιο, το οποίο είναι περίπου 30 εκατοστά μακρύ και 1,5 εκατοστό περίπου σε διάμετρο, περιέχει ένα σύστημα φακών με ειδικό σύστημα ψυχρού φωτισμού, κάνουλες για τον έλεγχο της ροής των υγρών και μία ηλεκτρική αγκύλη, η οποία κόβει ή καυτηριάζει τους ιστούς κάνοντας αιμόσταση.
Με την χρήση τροποποιήσεων στα ηλεκτρόδια όπως και με την χρήση ηλεκτρικών γεννητριών υψηλής ενέργειας – και οι δύο μέθοδοι είναι αντικείμενα προσωπικής μου έρευνας – μπορεί η αιμόσταση κατά την διάρκεια της επέμβασης να γίνεται χωρίς κίνδυνο αιμορραγίας.
Κατά την διάρκεια της επέμβασης που διαρκεί 30 έως 60 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη, ο Ουρολόγος χρησιμοποιεί την συρμάτινη ηλεκτρική αγκύλη του ρεζεκτοσκοπίου και αφαιρεί τον αποφρακτική προστατικό ιστό σε μικρά κομματάκια κάθε φορά από το εσωτερικό του προστάτη αφήνοντας πίσω μία κοιλότητα. Μόνο το εσωτερικό του προστάτη (το προστατικό αδένωμα) αφαιρείται ενώ η κάψα του προστάτη παραμένει. Ο ιστός που αφαιρείται μεταφέρεται από το υγρό πλύσεων μέσα στην κύστη, και ξεπλένεται προς τα έξω με ειδικές πλύσεις στο τέλος της εγχείρησης.

 

Στο νοσοκομείο αναρρώνετε για μία έως δύο ημέρες. Θα περιμένετε λίγο αίμα και μερικά πήγματα στα ούρα σας μετεγχειρητικά. Θα χρειαστείτε ένα διουρηθρικό καθετήρα για μερικές ημέρες μετά την εγχείρηση.
Σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς (χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας και με μικρούς σχετικά προστάτες) μπορεί η TURP να εκτελεσθεί σε εξωτερική βάση χωρίς να απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Μετά την αφαίρεση του καθετήρα μπορεί να έχετε μία επώδυνη ούρηση μία αίσθηση επιτακτηκότητας της ούρησης καθώς τα ούρα θα περνούν μέσα από την προστατική ουρήθρα πάνω από την χειρουργημένη περιοχή. Αυτό βελτιώνεται προοδευτικά σε μία έως τέσσερις εβδομάδες. Μπορείτε να επανακτήσετε την σεξουαλική σας δραστηριότητα σε 4 έως έξι εβδομάδες.

Σήμερα η κλασσική διουρηθρική προστατεκτομή γίνεται ακόμα πιο αναίμακτα και αποτελεσματικά με την χρήση πλάσμα εξάχνωσης και διπολικής ενέργειας. Για περισσότερες πληροφορίες για την αναίμακτη TUR-P κάντε κλικ ΕΔΩ.

Σε ποιους ασθενείς λειτουργεί καλύτερα; Η TURP ανακουφίζει στον μεγαλύτερο βαθμό τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού σε όλους σχεδόν του άνδρες. Προκαλεί την μέγιστη δυνατή ανακούφιση σε άνδρες που έχουν μεγάλους προστάτες και έντονα ενοχλητικά συμπτώματα. Ακόμα και άνδρες με σοβαρή βλάβη της κύστης που οφείλεται σε ΚΥΠ βελτιώνονται μετά από διουρηθρική προστατεκτομή.

Πορεία. Η TURP ανακουφίζει από τα συμπτώματα πολύ σύντομα. Οι περισσότεροι άνδρες παρουσιάζουν μία δυνατότερη ροή ούρων μέσα σε λίγες ημέρες. Η βαθμολογία των συμπτωμάτων του ουροποιητικού πέφτει κατά μέσο όρο κατά 14 έως 20 βαθμούς, η μεγαλύτερη βελτίωση που μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε μορφή θεραπείας. Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι και οι νεότερες μορφές χειρουργικής θεραπείας δεν προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα.
Η βελτίωση είναι μεγαλύτερη στους άνδρες με τα εντονότερα ενοχλήματα. Σημαντική βελτίωση παρουσιάζεται στο 93% των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα και στο 80% εκείνων με μέσης βαρύτητας συμπτώματα.

Παρενέργειες. Η TURP μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία, αν και αυτή είναι πολύ σπάνια με τις μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές. Συχνή έπειξη για ούρηση παρουσιάζεται συνήθως κατά την διάρκεια της πρώιμης περιόδου ανάρρωσης, αλλά είναι αργότερα σπάνια – παρουσιάζεται με την ίδια συχνότητα όπως εμφανίζεται σε άνδρες που επιλέγουν την προσεκτική παρακολούθηση.
Το TURP σύνδρομο παρουσιάζεται όταν απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος μεγάλη ποσότητα από το υγρό πλύσεων, το οποίο προκαλεί παθολογικά πολύ χαμηλή συγκέντρωση του νατρίου στο αίμα. Λόγω των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών σπάνια παρατηρείται σήμερα και μπορεί να θεραπεύεται άμεσα.Οι μακροχρόνιες παρενέργειες της διουρηθρικής προστατεκτομής περιλαμβάνουν:

 • Διαφυγή του σπέρματος στην κύστη (παλίνδρομη εκσπερμάτωση)
 • Προβλήματα με την στύση (5-10%)
 • Ακράτεια ούρων (2-4%)
 • Επώδυνη ούρηση
 • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
 • Στένωση του αυχένα της κύστης
 • Αίμα στα ούρα (αιματουρία)
Η ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΛΟΓΩ ΔΙΑΝΟΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΥΧΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ

Ανάγκη για επαναθεραπεία. Καθυστερημένες θεραπείες μετά από μία TURP είναι σπάνιες και σημαντικά λιγότερο πιθανές σε σύγκριση με τις ελάχιστα τραυματικές θεραπείες. Μερικοί μόνο άνδρες μπορεί να έχουν ανάγκη από μία δεύτερη χειρουργική θεραπεία μετά από μερικά χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί είτε ο προστάτης μεγαλώνει ξανά είτε επειδή δεν αφαιρέθηκε αρκετός την πρώτη φορά.

Η διουρηθρική ηλεκτροεξάχνωση του προστάτη (Transurethral electrovaporization of the prostate, TUVP), είναι μία μέθοδος παρόμοια με την TURP, και περιλαμβάνει ένα ειδικό μεταλλικό όργανο όπου με την χρήση υψηλής συχνότητας ηλεκτρικού ρεύματος κόβει και εξαχνώνει ταυτόχρονα τον πλεονάζοντα προστατικό ιστό ενώ ταυτόχρονα σφραγίζονται οι εναπομείναντες ιστοί έτσι ώστε να αποφευχθεί η αιμορραγία. Η TUVP είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άνδρες που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, όπως είναι εκείνοι που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα. Η TUVP διαρκεί περισσότερο χρόνο απ’ ότι η TURP και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλους προστάτες. Τα μακροχρόνια αποτελέσματα της TUVP δεν είναι ακόμη γνωστά.

ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΙΝΟΝΑ ΕΝΤΟΝΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΥΡΗΘΡΑΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟ ΛΟΦΙΔΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ
Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ.
ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΗΣ ΟΥΡΗΘΡΑΣ

 

Διουρηθρική διατομή του προστάτη (TUIP)

Η διουρηθρική διατομή του προστάτη (TransUrethral Incision of the Prostate, TUIP) χρησιμοποιεί ειδικά κοπτικά όργανα που εισέρχονται μέσα από την ουρήθρα. Η TUIP διαφέρει από την TURP στο ότι δεν αφαιρείται καθόλου προστατικός ιστός. Αντί αυτού πραγματοποιούνται μία ή δύο βαθιές διατομές ή αυλάκια στον προστάτη στον σημείο όπου ενώνεται με την κύστη. Οι διατομές αυτές διανοίγουν την ουρήθρα την κάνουν ευρύτερη και βοηθούν στην ευκολότερη ούρηση.

Η ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ (TUIP) ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΜΙΑ Ή ΔΥΟ ΒΑΘΙΕΣ ΔΙΑΤΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΗΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΣΤΗ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑΤΙΟ ΛΟΦΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΑ

Πως διενεργείται; Η TUIP πραγματοποιείται συνήθως σαν χειρουργείο ημέρας και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Δεν απαιτείται συνήθως παραμονή στο νοσοκομείο. Ο καθετήρας παραμένει για μία έως δύο ημέρες μετά το χειρουργείο. Η επιστροφή σε όλες τις μορφές εργασίας διαρκεί δύο εβδομάδες περίπου. Η ανάκτηση της σεξουαλικής λειτουργίας γίνεται μετά από μερικές εβδομάδες.

Σε ποιους ασθενείς λειτουργεί καλύτερα; Η TUIP είναι μία μορφή θεραπείας για άνδρες με ελάχιστα υπερτροφικούς ή φυσιολογικού μεγέθους προστάτες. Δεν είναι κατάλληλη για μέσου ή μεγάλου μεγέθους προστάτες ή σε άνδρες με υπερτροφικό μέσο λοβό.

Πορεία. Η TUIP προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα σε ρυθμό αργότερο από εκείνο της TURP. Τέσσερις εβδομάδες μετά το χειρουργείο μπορεί να επιμένουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα της ΚΥΠ. Οι περισσότεροι άνδρες είναι ικανοποιημένοι με την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού που προσφέρει η TUIP. Η TUIP μπορεί να ελαττώσει την βαθμολογία των συμπτωμάτων κατά 15 πόντους συγκρινόμενη με τους 14 έως 20 πόντους που προκαλεί η TURP.

Παρενέργειες. Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση μετά από TUIP είναι λιγότερο συχνή απ’ ότι μετά από TURP. Μερικοί άνδρες μετά από TUIP θα παρατηρήσουν ελάττωση της ποσότητας του σπέρματος. Προβλήματα με την στύση δεν παρουσιάζονται. Ανάγκη για επαναθεραπεία. Επακόλουθες θεραπείες μετά από TUIP είναι περισσότερο συχνές απ’ ότι μετά από TURP. Μερικοί άνδρες μπορεί να χρειαστούν μία δεύτερη χειρουργική θεραπεία μετά από μερικά χρόνια.

Laser χειρουργική

Χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας laser για να καταστρέψει τον υπεραναπτυγμένο προστατικό ιστό. Το laser δεν διαπερνά τον ιστό βαθιά και έτσι οι παρακείμενοι ιστοί δεν βλάπτονται. Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή της Laser θεραπείας στην αντιμετώπιση της ΚΥΠ θα βρείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Μορφές της laser χειρουργικής περιλαμβάνουν:

 • Διουρηθρική εξαχνωση του προστάτη (Transurethral evaporation of the prostate, TUEP). Η μέθοδος αυτή είναι παρόμοια με την TUVP. Η διαφορά είναι ότι ο προστάτης καταστρέφεται με την χρήση της laser ενέργειας αντί για την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέθοδος είναι γενικά ασφαλής και προκαλεί περιορισμένη αιμορραγία. Είναι συχνά αποτελεσματική με σημαντική βελτίωση της ροής των ούρων σχετικά σύντομα μετά την επέμβαση. Λόγω της μεγάλης εξέλιξης στην τεχνολογία των laser, έχει αντικατασταθεί αυτή η μέθοδος σε μεγάλο βαθμό από τις σύγχρονες τεχνικές όπως είναι το PVP ΚΑΙ το HoLEP.
ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΑΧΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕ LASER ΜΙΑ ΙΝΑ ΠΟΥ ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΟΥ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ LASER ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΠΟ ΑΜΕΣΗ ΟΡΑΣΗ
 • Οπτικά ελεγχόμενη laser εκτομή του προστάτη (Visual laser ablation of the prostate, VLAP). Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την εναπόθεση αρκετής ενέργειας στον προστάτη έτσι ώστε να αποξηρανθούν και να καταστραφούν τα πλεονάζοντα προστατικά κύτταρα. Λόγω του οιδήματος και της παρατεταμένης απόπτωσις των νεκρωμένων ιστών κατακρατούνται ούρα για μερικές μέρες και απαιτείται η χρήση καθετήρα λόγω της δυσκολίας στην ούρηση. Παρουσιάζεται επίσης ένας καύσος κατά την ούρηση για μερικές ημέρες ή και εβδομάδες. Και αυτή η μέθοδος έχει αντικατασταθεί από τις σύγχρονες θεραπείες laser treatments όπως είναι το PVP και το HoLEP.
 • Φωτοευαίσθητη εξάχνωση του προστάτη (Photosensitive vaporization of the prostate, PVP). Είναι μία σύγχρονη μέθοδος laser θεραπείας για την υπερπλασία του προστάτη και έχει παρόμοια αποτελέσματα με την διουρηθρική προστατεκτομή (TURP), η οποία είναι η πιο συνηθισμένη χειρουργική θεραπεία για την υπερτροφία του προστάτη. Η PVP χρησιμοποιεί όμως ενέργεια laser αντί της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί η TURP για την καταστροφή του προστατικού ιστού. Γενικά η PVP είναι καλύτερη για μικρούς προστάτες και προκαλεί λιγότερη αιμορραγία και συντομότερη ανάρρωση από ότι η TURP. Περισσότερες πληροφορίες για το PVP ή laser θεραπεία του πράσινου φωτός θα βρείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
 • Εκπυρήνωση του προστάτη με Holmium laser (Holmium laser enucleation of the prostate, HoLEP). Είναι μία σύγχρονη laser μέθοδος που χρησιμοποιείται για άνδρες με κατακράτηση ούρων οφειλόμενη σε υπερτροφία του προστάτη και είναι παρόμοια με την PVP. Η HoLEP προσφέρει αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα της TURP, αλλά με μικρότερες πιθανότητες για αιμορραγία και με μικρότερη διάρκεια ανάρρωσης.
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΚΤΟΜΗΣ Ή ΕΚΠΥΡΗΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕ HOLMIUM LASER

Πως διενεργείται; Η laser χειρουργική εκτελείται υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία. Εξαρτώμενη από την χειρουργική μέθοδο απαιτείται μία ημέρα νοσηλείας και μπορεί να πάτε σπίτι με τον καθετήρα. Οι σύγχρονες τεχνικές θεραπείες με laser χρησιμοποιούν υψηλή ενέργεια με χαμηλή διαπερατότητα της ενέργειας laser η οποία καταστρέφει τον προστάτη μόνο υπό άμεση επαφή. Μετά από την θεραπεία με laser, μπορείτε να ανακτήσετε την σεξουαλική σας δραστηριότητα και να επιστρέψετε σε κάθε μορφή εργασίας μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σε ποιους ασθενείς λειτουργεί καλύτερα; Η laser χειρουργική λειτουργεί καλύτερα σε άνδρες με φυσιολογικού ή μέτριου μεγέθους προστάτες.

Πορεία. Η εξάχνωση με την laser χειρουργική προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλά μπορεί να προκληθεί επώδυνη ούρηση για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Σε σύγκριση με την TURP, η laser χειρουργική προκαλεί λιγότερη αιμορραγία και συντομότερη ανάρρωση. Σ’ αντίθεση με την TURP, μπορούν οι τεχνικές laser να χρησιμοποιηθούν και σε άνδρες που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα χωρίς να απαιτείται προηγούμενη διακοπή αυτών των φαρμάκων.
Η laser χειρουργική μπορεί να είναι μερικές φορές το ίδιο αποτελεσματική με την TURP στην βελτίωση της βαθμολογίας των συμπτωμάτων, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην αύξηση της μέγιστης ροής των ούρων. Η βαθμολογία των συμπτωμάτων μπορεί να παρουσιάσει πτώση κατά 17 πόντους. Γενικά σε άνδρες με απόφραξη της κύστης λόγω ΚΥΠ η TURP προσφέρει την μεγαλύτερη βελτίωση στην βαθμολογία των συμπτωμάτων.

Παρενέργειες. Η laser χειρουργική προκαλεί σπανιότερα και λιγότερα σοβαρές παρενέργειες από εκείνες της TURP. Η laser χειρουργική μπορεί όμως να προκαλέσει επώδυνη ούρηση για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση είναι συνήθης επιπλοκή της χειρουργικής με laser.

Ανάγκη για επαναθεραπεία. Η χειρουργική με laser είναι μία νέα μέθοδος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ και τα μακρόχρονα αποτελέσματα δεν είναι ακόμα γνωστά. Οι συχνότητα των επαναθεραπειών μετά από ορισμένες μορφές χειρουργείου με laser μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από εκείνη μετά από TURP.

 

Ανοιχτή ή λαπαροσκοπική/ρομποτική απλή προστατεκτομή

Η ανοιχτή ή λαπαροσκοπική/ρομποτική απλή προστατεκτομή διενεργείται συνήθως μόνο όταν:

 • ο προστάτης είναι πολύ μεγάλος (μεγαλύτερος από 80-100 κυβικά εκατοστά)
 • συνυπάρχουν άλλες επιπλοκές της ΚΥΠ όπως πχ μεγάλοι λίθοι ή μεγάλα εκκολπώματα στην κύστη

Ενώ στις ΗΠΑ και στην Γερμανία διενεργούνται σχετικά σπάνια στην Ελλάδα αντίθετα διενεργείται συχνότερα κυρίως λόγω της μεγαλύτερης προτίμησης των Ελλήνων Ουρολόγων προς την ανοιχτή μέθοδο ακόμα και για μέτρια διογκωμένους προστάτες (πχ από 40 έως 50 κυβικά εκατοστά).

Ονομάζεται ανοιχτή γιατί ο χειρουργός κάνει μία τομή στην κάτω κοιλία για φτάσει στον προστάτη αντί να το κάνει αυτό διαμέσου της ουρήθρας.

Στην απλή προστατεκτομή αφαιρείται μόνο το εσωτερικό τμήμα του προστάτη, το προστατικό αδένωμα ενώ η κάψα παραμένει. Το εξωτερικό τμήμα δηλαδή μένει ανέπαφο όπως περίπου και στην διουρηθρική προστατεκτομή.

Πως διενεργείται; Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία και απαιτεί 3 έως 5 μέρες νοσηλείας.Η συχνότερα εκτελούμενη μορφή ανοιχτής προστατεκτομής είναι η λεγόμενη υπερηβική ή διακυστική προστατεκτομή κατά Freyer. Η εγχείρηση συνίσταται στην εκπυρήνιση του προστατικού αδενώματος διαμέσου μίας εξωπεριτοναϊκής τομής στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα και μέσω μίας τομής στην ουροδόχο κύστη. Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Eugene Fuller στην Νέα Υόρκη το 1894 και έγινε δημοφιλής από τον Peter Freyer στον Λονδίνο το 1900 και αργότερο όταν δημοσίευσε το 1912 τα αποτελέσματα της επέμβασης σε 1000 ασθενείς.

Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι η άμεση επισκόπηση του αυχένα της κύστης και ολόκληρου του βλεννογόνου της. Γι’ αυτό τον λόγο η διακυστική προστατεκτομή είναι ιδανική για ασθενείς με:

 • Μεγάλο μέσο λοβό που προβάλει μέσα στην ουροδόχο κύστη
 • Κλινικά σημαντικά μεγάλο εκκόλπωμα της κύστης
 • Μεγάλους λίθους στην κύστη

Μετά την διακυστική απλή προστατεκτομή απαιτείται ένας διουρηθρικός καθετήρας για 3 – 7 ημέρες. Η πλήρης ανάρρωση διαρκεί 4 – 6 εβδομάδες εξαρτώμενη κυρίως από την χειρουργική τεχνική. Οι περισσότεροι άνδρες μπορεί να επιστρέψουν σε καθιστική εργασία σε 2 έως 3 εβδομάδες και σε σχετικά βαριά καταπόνηση και σεξουαλική δραστηριότητα σε 6 περίπου εβδομάδες.

Με την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής τεχνολογίας η επέμβαση αυτή εκτελείται πλέον ρομποτικά προσφέροντας έτσι τα μοναδικά πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής και αναίμακτης εγχείρησης στις περιπτώσεις εκείνες που έχει ένδειξη. Για περισσότερες πληροφορίες για της λαπαροσκοπική/ρομποτική απλή προστατεκτομή κάντε κλικ ΕΔΩ.

Σε ποιους ασθενείς λειτουργεί καλύτερα; Η απλή προστατεκτομή είναι η ασφαλέστερη και η περισσότερο αποτελεσματική μορφή χειρουργικής θεραπείας για άνδρες με εξαιρετικά μεγάλη υπερτροφία προστάτου.

Πορεία. Σχεδόν όλοι οι άνδρες που υποβάλλονται σε αυτή την θεραπεία παρουσιάζουν σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η βαθμολογία των συμπτωμάτων πέφτει κατά 14 έως 20 πόντους.

Παρενέργειες. Οι παρενέργειες είναι το ίδιο συχνές με εκείνες της TURP ή και πιο συχνές και σοβαρές. Ακράτεια ούρων, προβλήματα στύσης και παλίνδρομη εκσπερμάτωση παρουσιάζεται σε μερικούς άνδρες. Οι πιο συχνές και άμεσα μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι αιμορραγία και λοίμωξη του τραύματος (κυρίως επιφανειακή). Περισσότερο σοβαρές αλλά και σπάνιες επιπλοκές είναι έμφραγμα, πνευμονία και πνευμονική εμβολή. Οι ασκήσεις αναπνοής, οι κινήσεις των ποδιών στο κρεβάτι και η πρώιμη κινητοποίηση συμβάλουν στην πρόληψη αυτών των επιπλοκών.

Με την βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και την αυξημένη χειρουργική εμπειρία μπορεί η ανοιχτή προστατεκτομή να εκτελεσθεί μ’ ένα ακριβή και ελάχιστα αιμορραγικό τρόπο.

Ανάγκη για επαναθεραπεία. Η ανάγκη αναζήτησης μίας ιατρικής λύσης των προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά την παρακολούθηση είναι σπάνια.

Θετικά και Αρνητικά

Εάν ο ουρολόγος σας πει ότι δεν έχετε καμία άλλη επιλογή τότε χρειάζεστε οπωσδήποτε χειρουργική θεραπεία. Το είδος της χειρουργικής θεραπείας εξαρτάται από την προτίμηση σας και την εμπειρία του ουρολόγου με τις διάφορες τεχνικές. Επίσης εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα του προστάτη και την γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς.
Εάν όμως η επιλογή είναι μεταξύ χειρουργικής και μη χειρουργικής θεραπείας πρέπει να ληφθούν τα παρακάτω σημεία σοβαρά υπόψιν:

Θετικά Αρνητικά
Η χειρουργική θεραπεία είναι ακόμα και σήμερα η πιο αποτελεσματική και η πιο μακροχρόνια διαρκούσα μορφή θεραπείας για την ΚΥΠ. Η ανάρρωση διαρκεί περισσότερο.
Η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι συνήθως συντομότερη και διαρκεί περισσότερο από τις άλλες μη χειρουργικές μορφές θεραπείας. Πρέπει να μείνετε στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες.
Μετά το χειρουργείο είναι λιγότερο πιθανόν να χρειαστείτε επαναθεραπεία για τα συμπτώματά σας. Σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν προβλήματα στύσης, ακράτεια, στένωση της ουρήθρας και είναι συχνότερα μετά από εγχείρηση.
Μερικές χειρουργικές τεχνικές επιτρέπουν να λαμβάνεται προστατικός ιστός για ιστολογική εξέταση για τον αποκλεισμό καρκίνου του προστάτη. Τυχαίος καρκίνος του προστάτη ανευρίσκεται στην Ελλάδα στο 15% περίπου των ανδρών που υποβάλλονται σε διουρηρθική προστατεκτομή. Η χειρουργική θεραπεία δεν είναι τέλεια. Μπορεί να εξακολουθήσετε να έχετε συμπτώματα και μετά από αυτό.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Βασίλης Πουλάκης

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ >

τα νεα μασ

τελευταια νεα και εξελιξεισ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE2FACE

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 7-5-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων της ουροδόχου κύστης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 30-4-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων του νεφρού και την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Συνέντευξη του κου Πουλάκη στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” του δημοσιογράφου κου Δημόπουλου στο κανάλι Σίγμα της Κύπρου με θέμα την Ρομποτική Ουρολογία στη...

νεα απο τον τυπο

Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ!

Το Ρομποτικό Ουρολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Metropolitan, το οποίο διευθύνει από την ίδρυσή του, το 2011, ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, έχοντας ξεπεράσει τις 900 περίπου ετήσιες ρομποτικές επεμβάσεις στο έτος που μόλις αφήνουμε πίσω μας, το 2018 δηλαδή, ανανεώνει το...

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Καθώς σήμερα τελείωσα τα προγραμματισμένα μαθήματα Ουρολογίας στους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης στη Γερμανία και περιμένοντας να περάσει λίγο η ώρα για να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην Αθήνα είναι σημαντικό να τονισθούν οι...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Βασίλη Πουλάκη, την Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, στο Νοσοκομείο Metropolitan, ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή), σε ασθενή με τελείως ενδοφυτικό (εσωτερικό) όγκο νεφρού με την βοήθεια προηγμένου...

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗΣ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη στο Νοσοκομείο Metropolitan ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή) για ευμεγέθη (4,8 εκατοστά σε διάμετρο) όγκο του αριστερού νεφρού σε μικρό κορίτσι ηλικίας 9 ετών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ FOCAL ONE HIFU

Δημοσίευση του Δρ. Βασίλη Πουλάκη στην ιστοσελίδα «ygeiamou.gr», στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με θέμα: “HIFU: Η εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη”

νεα απο τον επιστημονικο κοσμο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ) ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων/Ασθενών του Νοσοκομείου Metropolitan και κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Ουρολογικής και Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κιέβου, στην Ουκρανία, διοργανώθηκε Επιστημονική Συνδιάσκεψη για την Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία και στην Ορθοπεδική στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2018.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 6ο SEERSS CONGRESS – ΖΑΠΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Ομιλία του Δρ. Χρήστου Μοιράγια, Επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής και του Ρομποτικού Ουρολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Metropolitan, που διευθύνει ο Αν. Καθηγητής Βασίλης Πουλάκης, με θέμα την σημασία του αριθμού των ρομποτικών επεμβάσεων που έχει εκτελέσει ο Ρομποτικός Χειρουργός στην περιεγχειρητική πορεία αλλά στο κόστος της επέμβασης σε ασθενείς που υπέστησαν ρομποτική μερική νεφρεκτομή.

Poulakis Urology!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ