Επιλογή Σελίδας

Θεραπεύοντας την υποτροπή του καρκίνου

Παρά το γεγονός ότι η αρχική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματική στην ίαση ή στην αντιμετώπιση του καρκίνου, οι ασθενείς πρέπει να καταλάβουν τις επιλογές τους όταν παρουσιασθεί μία υποτροπή (επανεμφάνιση) του καρκίνου.

Δείτε την βιβλιογραφία κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Περισσότερες και καλύτερες επιλογές στην μάχη κατά της Υποτροπής μετά το χειρουργείο

Οι ασθενείς έχουν περισσότερες και καλύτερες επιλογές για την πλήρη αντιμετώπιση μίας υποτροπής του καρκίνου του προστάτη εάν επιλέξουν σαν αρχική θεραπεία του καρκίνου την προστατεκτομή (χειρουργική αφαίρεση του καρκινωματώδη προστάτη).

Ευκολότερη ανακάλυψη της υποτροπής του καρκίνου

Είναι ευκολότερο και απλούστερο για τον ουρολόγο που σας παρακολουθεί ν’ ανακαλύψει μία υποτροπή του καρκίνου εάν η χειρουργική αντιμετώπιση έχει εκλεγεί σαν πρώτης γραμμής θεραπεία σε σχέση με την εξωτερική ακτινοβολία ή βραχυθεραπεία. Με την εξέταση του PSA είναι πιο εύκολο ν’ ανακαλυφθεί η υποτροπή που συμβαίνει μετά την ριζική προστατεκτομή γιατί μετά το χειρουργείο το PSA πρέπει να μηδενισθεί ενώ μετά την ακτινοθεραπεία το PSA δεν μηδενίζεται γιατί ο προστάτη έχει παραμείνει.

Πως το χειρουργείο αλλάζει μετά την ακτινοβολία

Το χειρουργείο που πραγματοποιείται μετά από μία ακτινοθεραπεία (είτε εξωτερική ακτινοβολία είτε βραχυθεραπεία) για καρκίνο του προστάτη αναφέρεται συχνά σαν ριζική προστατεκτομή διάσωσης. Μία προστατεκτομή διάσωσης είναι περισσότερο δύσκολο να διενεργηθεί από μία προστατεκτομή που πραγματοποιείται πριν από οποιαδήποτε ακτινοθεραπεία. Η ακτινοβολία προκαλεί καταστροφή με συμφύσεις των γύρω ιστών καθιστώντας τον προσεχτικό διαχωρισμό και αποκάλυψη σημαντικών οργάνων και λειτουργικών ιστικών δομών εξαιρετικά δύσκολο. Είναι επίσης πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να πραγματοποιηθεί μία νευροπροστατευτική ριζική προστατεκτομή μετά την ακτινοβολία. Γι’ αυτόν τον λόγο η προστατεκτομή διάσωσης έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με την σεξουαλική λειτουργία και την εγκράτεια των ούρων απ’ ότι μία νευροπροστατευτική ριζική προστατεκτομή που διενεργείται πριν από οποιαδήποτε ακτινοβολία.

Η προστατεκτομή διάσωσης πραγματοποιείται μερικές φορές μετά από ανεπιτυχή ακτινοθεραπεία εάν ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι εντοπισμένος. Η πιθανότητα επιτυχίας της προστατεκτομής διάσωσης κυμαίνεται από 10% έως 64%. ορισμένοι μάλιστα ειδικοί δεν συνιστούν την προστατεκτομή διάσωσης στις περισσότερες περιπτώσεις αποτυχίας της ακτινοθεραπείας. Οι σοβαρές επιπλοκές της προστατεκτομής διάσωσης είναι πολύ συχνές:10 φορές συχνότερες σε σχέση με άνδρες που δεν υποβλήθηκαν σε προηγούμενη ακτινοβολία. Για παράδειγμα η ακράτεια ούρων μετά από προστατεκτομή διάσωσης είναι συχνά δύσκολη στην αντιμετώπιση με φάρμακα, έκχυση κολλαγόνου ή άλλες στάνταρντ θεραπείες.

Διατηρώντας την επιλογή της ακτινοβολίας για τη θεραπεία της υποτροπής του καρκίνου

Οι ασθενείς είναι αδύνατο να υποστούν επιπλέον ακτινοβολία όταν αποτύχει η αρχική ακτινοθεραπεία. Οι επιπλοκές και οι καταστροφές που προκαλεί η δεύτερη σειρά ακτινοβολιών είναι σημαντικές. Οι ασθενείς, όμως, που έχουν υποτροπή του καρκίνου μετά από χειρουργείο μπορούν να υποβληθούν χωρίς σημαντικά προβλήματα σε ακτινοβολία με σκοπό την πλήρη ίαση από την υποτροπή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Βασίλης Πουλάκης

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ >

τα νεα μασ

τελευταια νεα και εξελιξεισ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE2FACE

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 7-5-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων της ουροδόχου κύστης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 30-4-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων του νεφρού και την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Συνέντευξη του κου Πουλάκη στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” του δημοσιογράφου κου Δημόπουλου στο κανάλι Σίγμα της Κύπρου με θέμα την Ρομποτική Ουρολογία στη...

νεα απο τον τυπο

Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ!

Το Ρομποτικό Ουρολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Metropolitan, το οποίο διευθύνει από την ίδρυσή του, το 2011, ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, έχοντας ξεπεράσει τις 900 περίπου ετήσιες ρομποτικές επεμβάσεις στο έτος που μόλις αφήνουμε πίσω μας, το 2018 δηλαδή, ανανεώνει το...

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Καθώς σήμερα τελείωσα τα προγραμματισμένα μαθήματα Ουρολογίας στους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης στη Γερμανία και περιμένοντας να περάσει λίγο η ώρα για να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην Αθήνα είναι σημαντικό να τονισθούν οι...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Βασίλη Πουλάκη, την Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, στο Νοσοκομείο Metropolitan, ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή), σε ασθενή με τελείως ενδοφυτικό (εσωτερικό) όγκο νεφρού με την βοήθεια προηγμένου...

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗΣ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη στο Νοσοκομείο Metropolitan ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή) για ευμεγέθη (4,8 εκατοστά σε διάμετρο) όγκο του αριστερού νεφρού σε μικρό κορίτσι ηλικίας 9 ετών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ FOCAL ONE HIFU

Δημοσίευση του Δρ. Βασίλη Πουλάκη στην ιστοσελίδα «ygeiamou.gr», στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με θέμα: “HIFU: Η εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη”

νεα απο τον επιστημονικο κοσμο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ) ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων/Ασθενών του Νοσοκομείου Metropolitan και κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Ουρολογικής και Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κιέβου, στην Ουκρανία, διοργανώθηκε Επιστημονική Συνδιάσκεψη για την Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία και στην Ορθοπεδική στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2018.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 6ο SEERSS CONGRESS – ΖΑΠΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Ομιλία του Δρ. Χρήστου Μοιράγια, Επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής και του Ρομποτικού Ουρολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Metropolitan, που διευθύνει ο Αν. Καθηγητής Βασίλης Πουλάκης, με θέμα την σημασία του αριθμού των ρομποτικών επεμβάσεων που έχει εκτελέσει ο Ρομποτικός Χειρουργός στην περιεγχειρητική πορεία αλλά στο κόστος της επέμβασης σε ασθενείς που υπέστησαν ρομποτική μερική νεφρεκτομή.

Poulakis Urology!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ