Greek Albanian Bulgarian Croatian Dutch English French German Italian Russian Serbian

Ρομποτικές Επεμβάσεις

 

 

Οι αριθμοί

Όταν εγκαταστάθηκε το ρομποτικό σύστημα da Vinci στην Κύπρο, το 2007, εκτελούνταν 10 με 15 ρομποτικές επεμβάσεις τον χρόνο. Από το 2011 τα ρομποτικά χειρουργεία στην Μεγαλόνησο ξεπερνούν τα 110 τον χρόνο καλύπτοντας όλο το φάσμα των ρομποτικών ουρολογικών επεμβάσεων.

Αν σκεφτούμε ότι ανάλογα με τον πληθυσμό της Κύπρου κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 170 με 200 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη και τα 2/3 εξ αυτών μπορούν και έχουν ένδειξη να χειρουργηθούν η πλειοψηφία των νέων περιπτώσεων με καρκίνο του προστάτη χειρουργείται ρομποτικά.

Αυτό σημαίνει ότι η ρομποτική χειρουργική καταξιώθηκε στην συνείδηση των Κυπρίων, οι οποίοι και την επιλέγουν σαν θεραπεία πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη.

 

 

Οι επιτυχίες και τα αποτελέσματα

Αν και στην αρχή της εγκατάστασης του ρομποτικού συστήματος στην Κύπρο υπήρχε μία δυσπιστία σχετικά με την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας, η διστακτικότητα και δυσπιστία αυτή όμως κάμφθηκε κυρίως λόγω των εξής καταστάσεων:

 • οι επιτυχίες και τα θετικά αποτελέσματα της ρομποτικής χειρουργικής στην Κύπρο έπεισαν όχι μόνο τους πιο δύσπιστους αλλά και τους πιο κακόβουλους επικριτές για την ανωτερότητα της ρομποτικής προσέγγισης σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή αλλά και με την λαπαροσκοπική μέθοδο

 • η εμπειρία της ρομποτικής χειρουργικής ομάδας με επικεφαλής τον κον Βασίλη Πουλάκη βελτίωσε και εξύψωσε τα αποτελέσματα της ρομποτικής Ουρολογίας στην Κύπρο στα επίπεδα των διεθνών δεδομένων κάνοντας την φυγή στο εξωτερικό, σε εξειδικευμένα ρομποτικά κέντρα της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, περιττή!

Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα της κυπριακής ουρολογικής-ρομποτικής εμπειρίας έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά ουρολογικά συνέδρια αλλά και ο ίδιος ο κύριος Δημητρίου τα προέβαλε στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης (ΜΜΕ).
Δείτε τις συνεντεύξεις του κ. Δημητρίου στο MEGA (http://www.megatv.com.cy/cgibin/hweb?-A=3518&-V=news) και στο SIGMA (http://www.sigmalive.com/news/scitech/535060).

 

 

Το φάσμα των ρομποτικών επεμβάσεων

Στην Κύπρο εκτελούνται όλες οι ρομποτικές ουρολογικές επεμβάσεις που θα μπορούσαν να διενεργηθούν και στα πιο εξειδικευμένα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ανεξαρτήτως βαθμού δυσκολίας, καλύπτοντας όλο το φάσμα των προσφερόμενων ρομποτικών χειρουργείων!

Αναλυτικότερα, οι ρομποτικές επεμβάσεις που εκτελούνται και στην Κύπρο περιλαμβάνουν:

Σε καρκίνο του προστάτη

 • ρομποτική ριζική προστατεκτομή (με ή χωρίς εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή) και με πλήρη διατήρηση της στυτικής λειτουργίας και την μέγιστη δυνατή εγκράτεια ούρων


Σε καλοήθεις παθήσεις του προστάτη και της ουροδόχου κύστης

 • ρομποτική απλή προστατεκτομή για καλοήθη υπερπλασία προστάτη για ευμεγέθη προστατικό αδένωμα
 • ρομποτική αντιμετώπιση εκκολπωμάτων ουροδόχου κύστης
 • ρομποτική αντιμετώπιση κυστεοκολπικού συριγγίου


Σε παθήσεις της Νεφρικής Πυέλου και του Ουρητήρα

 • ρομποτική πυελοπλαστική σε απόφραξη της πυεολοουρητηρικής συμβολής
 • ρομποτική ριζική νεφροουρητηρεκτομή για καρκίνο του ουρητήρα ή της νεφρικής πυέλου
 • ρομποτική ουρητηροκυστεονεοστομία (Psoas Hitch ή Boari plastic) για αντιμετώπιση περιφερικών στενωμάτων του ουρητήρα


Σε καλοήθεις παθήσεις του Νεφρού

 • ρομποτική απλή νεφρεκτομή
 • ρομποτική αφαίρεση κύστεων νεφρού


Σε κακοήθεις παθήσεις του Νεφρού

 • ρομποτική μερική νεφρεκτομή ή ογκεκτομή με μέγιστη δυνατή διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας για μικρούς και περιφερικά κείμενους εξαιρέσιμους όγκους του νεφρού
 • ρομποτική ριζική νεφρεκτομή για σχετικά μεγάλους όγκους του νεφρού

Σε γυναικολογικές παθήσεις

 • ρομποτική αντιμετώπιση πρόπτωσης μήτρας/κόλπου με ή χωρίς ακράτεια ούρων (ιεροκολποπηξία και κολποανάρτηση) σε συνδυασμό (εάν αυτό ενδείκνυται) με υφολική είτε ολική υστερεκτομή

Σε κακοήθεις παθήσεις της Ουροδόχου κύστεως

 • ρομποτική ριζική κυστεκτομή με εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή και δημιουργία ορθότοπης-εγκρατούς νεοκύστης σε άνδρες και σε γυναίκες


Σε παθήσεις των επινεφριδίων

ρομποτική αφαίρεση επινεφριδίων

Άλλες παθήσεις

 • ρομποτική αντιμετώπιση κιρσοκήλης (συνήθως αμφωτερόπλευρης ή υποτροπής)
 • ρομποτική αντιμετώπιση βουβωνοκήλης εξωπεριτοναϊκά με τοποθέτηση πλέγματος (συνήθως αμφωτερόπλευρης ή υποτροπής)

Το ρομποτικό σύστημα da Vinci

Το ρομποτικό σύστημα da Vinci έχει αγορασθεί από τον πρωτοπόρο ιδιώτη Ουρολόγο της Κύπρου, τον Επίκουρο Καθηγητή Ουρολογίας κον Δημήτρη Δημητρίου. Δεν ανήκει ιδιοκτησιακά σε καμία κλινική ή νοσοκομείο. Η οικονομικά παράτολμή για πολλούς ενέργεια ενός οραματιστή Ουρολόγου έμελλε 6 χρόνια μετά να δικαιωθεί και να επιβραβευτεί από τα επιτυχημένα αποτελέσματα εφαρμογής της. Η πρωτοπορία του κου Δημητρίου δεν εξαντλείται μόνο στην αγορά και εγκατάσταση του πρώτου ρομποτικού χειρουργικού συστήματος στην Κύπρο. Ήταν εκείνος που πραγματοποίησε τις πρώτες ανοιχτές ριζικές προστατεκτομές, τις πρώτες συμβατικές λαπαροσκοπικές ριζικές προστατεκτομές καθώς και πρώτες διουρηθρικές προστατεκτομές με το Green Light Laser (το οποίο και ο ίδιος αγόρασε) στην Κύπρο.
Η πρωτοπορία του όμως συνεχίζεται στην άμεσα επικείμενη αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος da Vinci, του standard da Vinci, στο πλέον σύγχρονο μηχάνημα, da Vinci Si με τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες, η οποία και θα κοστίσει περισσότερο από 1.500.000 Ευρώ!

Το ρομποτικό σύστημα της Κύπρου είναι το πρώτο μοντέλο της σειράς da Vinci, το λεγόμενο standard da Vinci. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα αποτελέσματα των ρομποτικών επεμβάσεων είναι ανεξάρτητα από το ποιο μοντέλο χρησιμοποιείται. Απλώς η εμπειρία του ρομποτικού χειρουργού είναι εκείνη που κάνει την διαφορά!

Το ρομποτικό σύστημα είναι εγκαταστημένο στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, εκεί όπου χειρουργεί και ο κος Δημητρίου!
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ιπποκρατείου (http://www.hippocrateon.com)

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Πρόβλημα Στύσης;

Έχετε όντως πρόβλημα στύσης;
Αξιολογείστε μόνοι σας την στυτική λειτουργίας σας!

Κάντε το test

Πρόβλημα Ούρησης;

Αξιολογείστε μόνοι την ούρηση σας και τα συμπτώματα από τον Προστάτη. Ερωτηματολόγιο IPSS.

Κάντε το test

Βιοψία του προστάτη

H Iστολογική Σάρωση είναι μία νέα εφαρμογή για τον εντοπισμό ιστών, που είναι ύποπτοι για κακοήθεια.

Περισσότερα...

Ζωντανά Χειρουργεία

Ζωντανές επεμβάσεις video. Παρακολουθείστε τις δύσκολες περιπτώσεις.
Απαιτείται εγγραφή.

Δείτε τα Video