Greek Albanian Bulgarian Croatian Dutch English French German Italian Russian Serbian

Γενικά - Εισαγωγή

Στένωση Πυελοουρητηρικής Συμβολής: Γενικά - Εισαγωγή

Τα νεφρά: που βρίσκονται και ποια η λειτουργία τους;
Τα νεφρά είναι δύο όργανα σε μέγεθος γροθιάς που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από την σπονδυλική στήλη κάτω από τις πλευρές στο μέσο της πλάτης.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ

Τα νεφρά φιλτράρουν και αφαιρούν με την μορφή των ούρων το πλεόνασμα των υγρών και των άχρηστων και βλαβερών ουσιών από το αίμα. Τα νεφρά κρατούν επίσης σταθερό το ισοζύγιο του αλατιού και άλλων ουσιών στο αίμα και παράγουν μία ορμόνη που βοηθάει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

Παθήσεις των νεφρών ανευρίσκονται συχνότερα σε φυλετικές και εθνικές μειονότητες των ΗΠΑ παρά στον καυκάσιο πληθυσμό. Αφροαμερικανοί, Ασιάτες Αμερικανοί, Λατινοαμαερικανοί και Αμερικανοί κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από νεφρική ανεπάρκεια απ' ότι οι Ευρωπαίοι κάτοικοι της Αμερικής.

Στένωση Πυελοουρητικής Συμβολής
Μία από τις πιο συχνές καλοήθεις παθήσεις των νεφρών που προσβάλει κατά κύριο λόγο τα παιδιά είναι η συγγενής – δηλαδή εκ γενετής – απόφραξη στο σημείο που ο ουρητήρας συνδέεται με την νεφρική πύελο, την πυελοουρητηρική συμβολή. Η νεφρική πύελος είναι η σακοειδής διεύρυνση του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού όπου συγκεντρώνονται τα ούρα που παράγονται στον νεφρό. Η νεφρική πύελος μοιάζει με “νιπτήρα” όπου χύνονται τα ούρα από τον νεφρό και κατόπιν συμβάλουν στον “αποχετευτικό αγωγό”, στον ουρητήρα δηλαδή, που τα μεταφέρει στην ουροδόχο κύστη. Το σημείο όπου ο νιπτήρας συνδέεται με τον αποχετευτικό αγωγό βρίσκεται το “σιφώνιο”, η πύελοουρητηρική συμβολή δηλαδή.

Η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής προσβάλει 1 στα 1.500 παιδιά. Αυτή η απόφραξη συμβαίνει ήδη πριν την γέννηση καθώς σχηματίζονται τα νεφρά  στο έμβρυο και διαγιγνώσκεται με το υπερηχογράφημα ελέγχου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά την στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής τα νεφρά παράγουν περισσότερη ποσότητα ούρων απ' ότι μπορεί να αποχετεύει η νεφρική πύελος προς τον ουρητήρα. Αυτό προκαλεί μία υπερβολική συσσώρευση ούρων στην νεφρική πύελο και η οποία οδηγεί σε διάταση της νεφρικής πυέλου. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υδρονέφρωση και είναι ορατή με το υπερηχογράφημα.

Αν και η συγγενής στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής είναι λιγότερο συχνή στους ενήλικες, μπορεί επίσης να οφείλεται σε νεφρολιθίαση, προηγούμενη επέμβαση στο νεφρό ή σε παθήσεις που προκαλούν φλεγμονή στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα.

Εάν αυτή η στένωση παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως λοιμώξεις, νεφρολιθίαση, χρόνιο πόνο και τελικά πλήρη καταστροφή του νεφρού με απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.

Θεραπευτικές επιλογές
Η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής θεραπεύεται συνήθως με την χειρουργική διεύρυνση της απόφραξης.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις για καλοήθεις παθήσεις στους νεφρούς πραγματοποιούνται παραδοσιακά χρησιμοποιώντας μία μεγάλη ανοιχτή τομή στην οσφυική περιοχή για να προσεγγιστεί ο νεφρός. Άλλη μορφή χειρουργικής προσέγγισης είναι η συμβατική λαπαροσκόπηση, η οποία αν και ελάχιστα επεμβατική περιορίζει την δεξιότητα του χειρουργού και την πλήρη έλεγχο του χειρουργικού πεδίου σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο.

da Vinci για Στένωση Πυελοουρητηρικής Συμβολής
Εάν κάποιος πρέπει και μπορεί να υποβληθεί σ' ανοιχτή επέμβαση στο νεφρό για καλοήθη πάθηση τότε μπορεί να είναι και υποψήφιος για μία νέα ελάχιστα τραυματική αλλά πλήρως αποτελεσματική επέμβαση – την da Vinci ρομποτική χειρουργική.

Το da Vinci χρησιμοποιεί μία πρωτοπόρο τεχνολογία που βοηθάει τον χειρουργό να εκτελεί  μία επέμβαση με μεγαλύτερη ακρίβεια απ' ότι η συμβατική χειρουργική επιτρέπει. Προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική, όπως:

  • σημαντικά λιγότερο πόνο
  • ελάχιστη απώλεια αίματος
  • λιγότερες μεταγγίσεις
  • μικρότερος κίνδυνος λοιμώξεων
  • λιγότερες ουλές
  • συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • συντομότερος χρόνος ανάρρωσης
  • καλύτερη δυνατότητα διατήρησης του νεφρού ή της νεφρικής λειτουργίας σε συγκεκριμένο είδος επεμβάσεων
  • καλύτερα κλινικά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις

Το σύστημα da Vinci αναπαράγει τις καλύτερες τεχνικές της ανοιχτής χειρουργικής και τις ενσωματώνει σε μία ελάχιστα τραυματική, ρομποτικά υποβοηθούμενη προσέγγιση.
Η ακρίβεια και η δεξιότητα του χειρουργικού συστήματος da Vinci με την ποικιλία των ρομποτικών εργαλείων επιτρέπει την αντιμετώπιση της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής με μία ελάχιστα τραυματική προσέγγιση.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Πρόβλημα Στύσης;

Έχετε όντως πρόβλημα στύσης;
Αξιολογείστε μόνοι σας την στυτική λειτουργίας σας!

Κάντε το test

Πρόβλημα Ούρησης;

Αξιολογείστε μόνοι την ούρηση σας και τα συμπτώματα από τον Προστάτη. Ερωτηματολόγιο IPSS.

Κάντε το test

Βιοψία του προστάτη

H Iστολογική Σάρωση είναι μία νέα εφαρμογή για τον εντοπισμό ιστών, που είναι ύποπτοι για κακοήθεια.

Περισσότερα...

Ζωντανά Χειρουργεία

Ζωντανές επεμβάσεις video. Παρακολουθείστε τις δύσκολες περιπτώσεις.
Απαιτείται εγγραφή.

Δείτε τα Video