Επιλογή Σελίδας

Διάγνωση της Υπερπλασίας του Προστάτη

Γενικά

Η σωστή διάγνωση της συμπτωματικής καλοήθους υπερπλασίας του προστατη (ΚΥΠ), του καλοήθους προστατικού συνδρόμου δηλαδή, είναι το κλειδί για μία επιτυχημένη συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία των ενοχλημάτων. Σημαντική είναι μία συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων. Για παράδειγμα μπορεί μια αποθηκευτική διαταραχή της ουροδόχου κύστης με μεγάλο υπόλοιπο ούρων να είναι είτε αποτέλεσμα μίας νευρολογικής είτε μίας ενδοκρινολογικής επιπρόσθετης ασθένειας.

Δεν υπάρχει μόνο μία εξέταση που να δείχνει με σιγουριά ότι έχετε μία ΚΥΠ και πόσο σοβαρή είναι αυτή. Ο Ουρολόγο σας εξετάζει το ιατρικό ιστορικό σας κάνει μία κλινική εξέταση και παραγγέλνει μία ή περισσότερες ειδικές εξετάσεις.

Ιστορικό

Ένα καλό ιατρικό ιστορικό μπορεί να αποκαλύψει καταστάσεις οι οποίες μπορεί να μιμηθούν μία ΚΥΠ στα συμπτώματα που προκαλούν, όπως πχ στενώματα της ουρήθρας, καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή ανώμαλη λειτουργία της κύστης (προβλήματα με το κράτημα ή το άδειασμα των ούρων) οφειλόμενη σε νευρολογικές διαταραχές (νευρογενής κύστη). Στενώματα της ουρήθρας μπορεί να οφείλονται σε βλάβη της ουρήθρας προκαλούμενη από προηγούμενο τραύμα, καθετηριασμό, ή λοίμωξη όπως για παράδειγμα γονόρροια. Υποψία καρκίνου της κύστης συνίσταται σε περίπτωση ύπαρξης αίματος στα ούρα. Πόνος στην περιοχή του πέους ή της ουροδόχου κύστης μπορεί να οφείλεται σε λίθους ή λοιμώξεις. Η υποψία μίας νευρογενής κύστης υπάρχει σε περίπτωση που κάποιος άνδρας παρουσιάζει σακχαρώδη διαβήτη ή μία νευρολογική ασθένεια όπως σκλήρυνση κατά πλάκας ή νόσος του Parkinson ή περιγράφεται μία πρόσφατη και ξαφνική χειροτέρευση της σεξουαλικής λειτουργίας.

ΑΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΧΛΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΛΟΗΘΟΥΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

 

Κατά την διάρκεια λήψης του ιατρικού ιστορικού θα πρέπει να απαντήσετε στις εξής ερωτήσεις:

  • Ποια είναι τα συμπτώματα σας;
  • Πόσο καιρό έχετε αυτά τα συμπτώματα;
  • Πόσο συχνά παρουσιάζονται;
  • Χειροτέρεψαν;
  • Είχατε στο παρελθόν ουρολοιμώξεις ή προστατίτιδες (φλεγμονή του προστάτη η οποία προκαλεί πόνο χαμηλά στην μέση και στην περιοχή ανάμεσα στους όρχεις και στον πρωκτό, ρίγος και γενική κακουχία)
  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό με προβλήματα από τον προστάτη;
  • Ποια άλλα προβλήματα υγείας έχετε;
  • Ποια άλλα φάρμακα λαμβάνετε συστηματικά, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων εκτός συνταγολογίου και διαιτητικών συμπληρωμάτων;
  • Μερικά φάρμακα (όπως πχ μερικά αποσυμφορητικά μπορεί να χειροτερέψουν τα συμπτώματα από το ουροποιητικό).

Κλινική εξέταση

Η φυσική εξέταση ξενικά με την επισκόπηση ολόκληρου του ουρογεννητικού συστήματος για να διαπιστωθούν διάφορες ανωμαλίες (πχ δερματολογικές βλάβες στο πέος, φίμωση, υποσπαδίας κτλ). Η εξέταση της κάτω κοιλίας μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη μίας μάζας που θα υποδηλώνει μία γεμάτη ουροδόχο κύστη με κατακράτηση ούρων.

Δακτυλική εξέταση από το ορθό

Είναι όπως και παλιότερα το πλέον βασικό και απλό διαγνωστικό βήμα. Φορώντας ένα εξεταστικό γάντι και με την βοήθεια ενός λιπαντικού μέσου εισάγει ο ουρολόγος το δάκτυλο του στο ορθό. Επειδή ο προστάτης βρίσκεται μπροστά από το ορθό μπορεί ο ουρολόγος να ψηλαφίσει το πίσω τοίχωμα του προστάτη. Έτσι προσδιορίζεται η σύσταση, το σχήμα και κατά προσέγγιση ο όγκος του προστάτη.

Η δακτυλική εξέταση μπορεί να προσδιορίσει επίσης εάν ο προστάτης είναι διογκωμένος και βοηθάει στον αποκλεισμό ενός καρκίνου του προστάτη.

PSA

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο, το λεγόμενο PSA (Prostate Specific Antigen), το οποίο προσδιορίζεται με μία εξέταση αίματος καθώς και καθορισμός της σχέσης μεταξύ ελεύθερου και ολικού PSA είναι μεταξύ άλλων μεθόδων μία αξιόλογη εξέταση για την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Είναι φυσιολογικό για τον προστάτη να παράγει PSA, το οποίο ρευστοποιεί το σπέρμα. Ένα μικρό μέρος του PSA κυκλοφορεί φυσιολογικά στο αίμα. Υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα του PSA στο αίμα μπορεί να οφείλεται σε ΚΥΠ, καρκίνο του προστάτη ή προστατίτιδα. Σχηματικά ο ρόλος του PSA φαίνεται στην παρακάτω εικόνα αλλά περισσότερες πληροφορίες για το PSA θα βρείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

ΤΟ PSA ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΕΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ.
ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΟΠΟΥ ΤΟ 1/5 Ή ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, ΟΠΩΣ Η ΑΝΤΙΧΥΜΟΘΡΥΨΙΝΗ (ACT).
ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ACT, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΛΟΓΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΙΚΟ PSA.
ΣΤΗΝ ΚΥΠ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΣΗΜΑΝΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΥ PSA.

Ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων

Το διεθνές ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των υποκειμενικών συμπτωμάτων του προστάτη (IPSS, International Prostate Symptom Score) ελέγχει πόσο σοβαρά και πόσο συχνά παρουσιάζονται τα ειδικά ουρολογικά συμπτώματα. Είναι ένας τρόπος ελέγχου κατά πόσο χειροτερεύουν ή βελτιώνονται τα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε και εσείς να ελέγξετε τα ουρολογικά σας συμπτώματα συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Ουροροομέτρηση (Uroflow)

Η ουροροομέτρηση είναι μία ουρολογική εξέταση που εκτελείται σε κάθε ασθενή με καλοήθες προστατικό σύνδρομο. Μ’ αυτή την εξέταση μετριέται αντικειμενικά η δύναμη της ακτίνας των ούρων. Ο ασθενής ουρεί με γεμάτη την ουροδόχο κύστη μέσα σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο δοχείο που είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρονικό ροόμετρο. Η εξέταση διαρκεί όσο και μια φυσιολογική ούρηση. Το αποτέλεσμα τυπώνεται σε ένα χαρτί και δείχνει στην πορεία του χρόνου εάν η κατάσταση της ούρησης έχει βελτιωθεί ή χειροτερέψει με την πάροδο της ηλικίας. Είναι φυσιολογικό η μέγιστη ροή ούρων να ελαττώνεται με την πάροδο της ηλικίας, αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας ΚΥΠ ή αδυναμίας του μυός της ουροδόχου κύστεως.

Εξέταση όγκου υπολοίπου ούρων

Αυτή η εξέταση προσδιορίζει εάν η κύστη σας αδειάζει τελείως μετά την ούρηση. Η εξέταση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  • είτε εισάγοντας ένα λεπτό μαλακό καθετήρα στην ουροδόχο κύστη διαμέσου της ουρήθρας
  • είτε με την βοήθεια ενός υπερηχογραφήματος όπου μετριέται ο όγκος της ουροδόχου κύστης μετά την ούρηση

Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται συχνότερα και είναι λιγότερο τραυματικό, ανώδυνο αλλά ίσως λιγότερο ακριβές. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορεί να παρουσιάζουν κάποια απόκλιση γι’ αυτό απαιτούνται περισσότερες μετρήσεις για να είναι πιο ακριβής. Ο καθετηριασμός αντίθετα προκαλεί ελαφρύ έως μέτριο ερεθισμό της ουρήθρας.

Διορθικό υπερηχογράφημα

Μπορεί εκτός από τον προσδιορισμό του όγκου του προστάτη να συμβάλει και αξιολόγηση της υφής του προστατικού ιστού. Έτσι μπορούν έγκαιρα να ανακαλυφτούν διάφορες μορφολογικές ανωμαλίες και να διερευνηθούν με παραπέρα εξετάσεις.

Ουροδυναμικός έλεγχος

Σε περίπτωση περίπλοκων διαταραχών της κένωσης της κύστης μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας ουροδυναμικός έλεγχος. Σ’ αυτή την εξέταση, η οποία παρομοιάζεται όπως το «καρδιογράφημα της ουροδόχου κύστεως», τοποθετείται ένας λεπτός καθετήρας στην ουροδόχο κύστη και ένας δεύτερος λεπτός καθετήρας στο ορθό, ενώ ταυτόχρονα τοποθετούνται στο περίνεο αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια. Η ουροδόχος κύστη γεμίζει σιγά-σιγά με αποστειρωμένο ορό. Κατά την διάρκεια της πλήρωσης της κύστης με το υγρό και κατά την επακόλουθη ούρηση μετριούνται οι πιέσεις στην κύστη και στο ορθό με την βοήθεια των ειδικών καθετήρων που έχουν τοποθετηθεί καθώς επίσης και η ροή των ούρων. Έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε στο σύνολο της την λειτουργία της κύστης και κατά την διαρκείας της πλήρωσης και κένωσης της. Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 έως 60 λεπτά.

Κυστεοσκόπηση

Μ’ αυτή την εξέταση μπορεί να να δει ο ουρολόγος μέσα στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη. Η εξέταση πραγματοποιείται με την βοήθεια ενός τοπικού αναισθητικού που εισάγεται στην ουρήθρα και ενός αναλγητικού-ηρεμιστικού φαρμάκου που χορηγείται ενδοφλεβίως και θα βοηθήσει να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε έτσι ώστε να μην αισθανθείτε σχεδόν τίποτα. Ένας λεπτός μεταλλικός σωλήνας, συνήθως εύκαμπτος για να προκαλεί λιγότερο πόνο και ερεθισμό, με φωτιζόμενος φακούς, όπως ένα περισκόπιο, (εύκαμπτο κυστεοσκόπιο) εισάγεται με λεπτούς χειρισμούς στην ουρήθρα. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν έχετε απόφραξη της ουρήθρας από διογκωμένο προστάτη, στένωση της ουρήθρας ή του αυχένα της κύστης, άλλες ανατομικές ανωμαλίες ή λίθους ή θηλώματα της ουροδόχου κύστης. Η εξέταση διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Η κυστεοσκόπηση είναι ελάχιστα επώδυνη. Μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ τσούξιμο στην ούρηση που διαρκεί μία ή δύο ημέρες μετά την εξέταση.

Ενδοφλέβια πυελογραφία

Είναι μία ακτινολογική εξέταση του ουροποιητικού συστήματος η οποία βοηθάει να αποκαλυφτούν αποφράξεις ή ανατομικές ανωμαλίες. Σε άνδρες με ΚΥΠ χρησιμοποιείται περισσότερο σ’ εκείνους τους ασθενείς με λίθους κύστεις, αίμα στα ούρα (αιματουρία) ή υποτροποιάζουσες ουρολοιμώξεις. Ένα σκιαγραφικό φάρμακο που περιέχει ιώδιο ενίεται ενδοφλεβίως και κατόπιν λαμβάνονται ακτινογραφίες των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως και των λεπτών σωληναρίων που συνδέουν τους νεφρούς με την ουροδόχο κύστη και μεταφέρουν τα ούρα (ουρητήρες). Το σκιαγραφικό φάρμακο βοηθάει στην αποκάλυψη λίθων, όγκων ή αποφράξεων στην μεταφορά των ούρων σε επίπεδο πάνω από την ουροδόχο κύστη. Εάν είστε αλλεργικός στο ιώδιο ίσως χρειαστείτε μία ειδική προετοιμασία ή μία εναλλακτική εξεταστική μέθοδο που δεν απαιτεί την χορήγηση ιωδίου. Η ενδοφλέβια πυεολογραφία διαρκεί περίπου μία ώρα. Δεν προκαλείται καμία ενόχληση από την λήψη ακτινογραφιών ενώ μπορεί να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ αίσθημα καύσου όταν το σκιαγραφικό φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως. Πιθανόν να παρουσιαστεί ένα ελαφρύ αίσθημα αδυναμίας ή πονοκεφάλου για μικρό χρονικό διάστημα μετά από την εξέταση. Μία αξονική τομογραφία ή μία μαγνητική τομογραφία μπορούν επίσης να δώσουν τις ίδιες πληροφορίες με την ενδοφλέβια πυελογραφία για το ουροποιητικό σύστημα.

Εξετάσεις αίματος και ούρων

Με τον προσδιορισμό της ουρίας και κρεατινίνης στο αίμα και ένα υπερηχογράφημα των νεφρών πρέπει να εκτελεσθούν για να αποκλεισθεί μία δυσλειτουργία και διάταση των νεφρών ή των ουρητήρων σαν επιπλοκή των χρόνιων αποφρακτικών ενοχλημάτων κατά την ούρηση.

Επιπλέον πρέπει να εκτελεσθεί μία γενική εξέταση ούρων ή κατά περίπτωση μία καλλιέργεια ούρων για να διευκρινισθεί εάν υπάρχει μία μικροσκοπική αιματουρία ή ουρολοίμωξη. Μία εξέταση ούρων μπορεί επίσης να αποκλείσει μία ουρολοίμωξη είτε άλλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της ΚΥΠ όπως για παράδειγμα μία φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα), λοίμωξη της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα) και πάθηση των νεφρών.

Ειδικές εξετάσεις

Σε περίπτωση υποψίας ύπαρξης μίας στένωσης στην ουρήθρα ή άλλων ανωμαλιών του ανώτερου ή κατώτερου ουροποιητικού ενδείκνυται να πραγματοποιηθούν ακτινογραφίες με σκιαγραφικό για την απεικόνιση είτε της ουρήθρας (ουρηθρογραφία) είτε ολόκληρου του ουροποιητικού συστήματος μαζί με τους νεφρούς (ενδοφλέβια πυελογραφία).
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Βασίλης Πουλάκης

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ >

τα νεα μασ

τελευταια νεα και εξελιξεισ

Βασίλειος Πουλάκης – Καλημέρα Ελλάδα | Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Ο κύριος Βασίλειος Πουλάκης, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, μιλάει στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται συνήθως. Εξηγεί ποιοι είναι οι παράγοντες που συνδέονται με...

Διεθνής αναγνώριση και διάκριση στη ρομποτική χειρουργική για τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη

Στο «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Βασίλειος Πουλάκης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος με εξειδίκευση στη ρομποτική χειρουργική. Ο κ. Πουλάκης είναι ο νούμερο 1 ρομποτικός χειρουργός στην Ευρώπη και ο νούμερο 2 στον κόσμο. Εξήγησε τον ρόλο της...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE2FACE

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ...
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ 100,3

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ 100,3

Συνέντευξη του Δρ. Βασίλη Πουλάκη στις 31 Ιουλίου 2020, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 στην πρωινή ζώνη ενημέρωσης, στον δημοσιογράφο κύριο Άρη Πορτοσάλτε, σχετικά με τον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Ακούστε στον παρακάτω σύνδεσμο (link) από 1:15:45 μέχρι και 1:27:20 την...

Διαβάστε Περισσότερα

νεα απο τον τυπο

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Πρόληψη και Θεραπεία

Ο πέμπτος σε συχνότητα μεταξύ των καρκίνων, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, παρόλο που περιγράφεται ως «αντρικός» καρκίνος, αφορά και τις γυναίκες σε ποσοστό που φτάνει περίπου στο 15% των περιστατικών «Το σύνολο της εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην...

Βασίλειος Πουλάκης – Καλημέρα Ελλάδα | Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Ο κύριος Βασίλειος Πουλάκης, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, μιλάει στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται συνήθως. Εξηγεί ποιοι είναι οι παράγοντες που συνδέονται με...

Διεθνής αναγνώριση και διάκριση στη ρομποτική χειρουργική για τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη

Στο «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Βασίλειος Πουλάκης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος με εξειδίκευση στη ρομποτική χειρουργική. Ο κ. Πουλάκης είναι ο νούμερο 1 ρομποτικός χειρουργός στην Ευρώπη και ο νούμερο 2 στον κόσμο. Εξήγησε τον ρόλο της...

ΣΤΟΥΣ ΑΦΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τελείωσε με απόλυτη επιτυχία και αυτή η επίσκεψη μας στην Κύπρο. Διενεργήθηκαν οι εξής επεμβάσεις:1. μια "Μίνι"-Διαδερμική Λιθοτριψία σε μία εξαιρετικά παχύσαρκη γυναίκα με κοραλλοειδή λίθο στον δεξί νεφρό σε λοξή ύπτια-πλάγια θέση με δυνατότητα ταυτόχρονης...

νεα απο τον επιστημονικο κοσμο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ (ΕΝΔΟΣΩΜΑΤΙΚΗ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΚΥΣΤΗΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ «W» ΚΑΤΑ HAUTMANN

Δημοσίευση του Δρ. Βασίλη Πουλάκη σχετικά με την ρομποτική (ενδοσωματική) δημιουργία νεοκύστης σε σχήμα «W» κατά Hautmann μετά από ρομποτική ριζική...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑΚΕΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ «ΡΟΥΤΙΝΑ» ΣΤΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ

ΜΕΡΟΣ 1o: ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΟΠΙΣΘΟΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΚΤΟΜΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΡΧΕΟΣ Η ιστορία είναι απλή και άκρως ανθρώπινη. Ένας νεαρός...

Poulakis Urology!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Pin It on Pinterest