Greek Albanian Bulgarian Croatian Dutch English French German Italian Russian Serbian

Τελευταία Συνέδρια

3ο Συνέδριο της Νότιο-Ανατολικής Ευρωπαϊκής Ρομποτικής Χειρουργικής Εταιρείας

 

Στο συνέδριο συμμετείχαν Ρομποτικοί Χειρουργοί διαφόρων ειδικοτήτων (Γενικοί Χειρουργοί, Ουρολόγοι, Γυναικολόγοι, Καρδιοχειρουργοί και Ωτορινολαρυγγολόγοι) κυρίως από την Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία. Συμμετείχαν επίσης και ορισμένοι ρομποτικοί Χειρουργοί από Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία, Αυστρία και ΗΠΑ.

Η ρομποτική θεματολογία περιελάμβανε κυρίως Ουρολογικές, Γυναικολογικές και Γενικής Χειρουργικής εργασίες και παρουσιάσεις καθώς και μερικές στην Λαρυγγολογία και στη Καρδιοχειρουργική.

Πραγματοποιήθηκαν δύο ζωντανά ρομποτικά χειρουργεία, ένα γενικής χειρουργικής και το άλλο γυναικολογίας. Θα μπορούσε φυσικά να διενεργηθεί και μία ρομποτική ουρολογική επέμβαση ζωντανά αλλά σκόνταψε στην γνωστή κοντόφθαλμη και εγωιστική λογική ποιος από τα μέλη της SEERSS μπορεί και ποιος από αυτά τα μέλη δικαιούται με βάση την εμπειρία και την επάρκειά του να το πραγματοποιήσει ιατρικώς σωστά (lege artis medicinae). Εκεί πια στενεύουν τα περιθώρια και οι επιλογές! Ανάλογες καταστάσεις ζήσαμε και στα προηγούμενα συνέδρια της SEERSS που διεξάχθηκαν στην Κύπρο και στην Αθήνα, όπου αν και αυτά τα συνέδρια διήρκεσαν χρονικά περισσότερο από δύο ημέρες, δεν πραγματοποιήθηκε, παρά την πρόταση του κου Πουλάκη προς την οργανωτική επιτροπή, κανένα ζωντανό χειρουργείο, λόγω υποτιθέμενης “σύγκρουσης συμφερόντων”.Το γεγονός ότι στην τελευταίο συνέδριο της SEERSS στη Σόφια διενεργήθηκαν 2 ζωντανά χειρουργεία, γενικής χειρουργικής και γυναικολογίας, αποτελεί τουλάχιστον μία πρόοδος και ελπίδα ότι τα μικροπρεπή συμφέροντα ανάμεσα σε επιστήμονες μπορούν να ξεπεραστούν έστω και μερικώς!

Η Νότιο-Ανατολική Ευρωπαϊκή Ρομποτική Χειρουργική Εταιρεία (SEERSS, South Easthern European Robotic Surgery Society), η οποία συστάθηκε πριν από 4 περίπου χρόνια από Έλληνες κυρίως αλλά και Ρουμάνους και Βουλγάρους ρομποτικούς Χειρουργούς, παραμένοντας με την ίδια σύνθεση προεδρείου και χωρίς καμία διάθεση εσωτερικής ανανέωσης, προχώρησε στη μετονομασία της Νότιο-Ανατολικής Ευρωπαϊκής Ρομποτικής Χειρουργικής Εταιρείας (SEERSS, South Easthern European Robotic Surgery Society) σε Ευρωπαϊκή Ρομποτική Χειρουργική Εταιρεία (European Robotic Surgery Society). Για να προχωρήσει στη πράξη ένα τέτοιο εγχείρημα και να μην είναι απλά μία αλλαγή ονόματος της εταιρείας με τα ίδια πρόσωπα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια κυρίως από το προεδρείο ώστε να ανοίξει δημιουργικά τις πύλες της εταιρείας και να προσελκύσει και να αξιοποιήσει νέα μέλη ικανά να προσφέρουν από διάφορες θέσεις και λειτουργίες της νέας εταιρείας. Τα στεγανά και η “λογική των ημετέρων” δεν ταιριάζουν στο νέο ξεκίνημα! Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα προσπάθεια!

Ο κ Πουλάκης ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και πρόεδρος στην επιστημονική συνεδρία με τίτλο “Urology session II” στα πλαίσια του παραπάνω συνεδρίου. Επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής στη κεντρική συνεδρία του συνεδρίου με τον τίτλο “Plenary session in Urology: Robotic Prostatectomy” (Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία του κου Πουλάκη, η οποία αφορά την διενέργεια μίας ρομποτικής ριζικής προστατεκτομή με διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων αμφοτερόπλευρα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιστατικό με υπερμεγέθη προστάτη, Robotic radical prostatectomy with preservation of erectile function in overweighted prostate).

Οι συνεργάτες του κου Πουλάκη παρουσίασαν δύο βίντεο με πρωτοποριακές ρομποτικές επεμβάσεις, οι οποίες απέσπασαν θετικά σχόλια και επαινετικές κριτικές και έγιναν αφορμή για γόνιμη συζήτηση στα πλαίσια του συνεδρίου. Τα βίντεο αυτά ήταν:

  1. Robotic radical cystectomy in female (Ρομποτική ριζική κυστεκτομή σε γυναίκα). Δείτε το βίντεο της επέμβασης εδώ!

  2. Robotic assisted inguinal and pelvic lymphadenectomy in patient with penile carcinoma (Ρομποτικά υποβοηθούμενη βουβωνική και πυελική λεμφαδενεκτομή σε ασθενή με καρκίνο του πέους). Δείτε το βίντεο της επέμβασης εδώ!

 

Ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις που ξεχώρισαν και σχολιάστηκαν θετικά στο συνέδριο ήταν οι εξής:

  1. Robotic Cardiac Surgery (Ρομποτική Καρδιοχειρουργική). Δύο ομιλίες του Έλληνα καρδιοχειρουργού από την Αυστρία, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Innsburg κου Μπονάρου, ο οποίος διαθέτει από τις μεγαλύτερες εμπειρίες στην Ρομποτική Καρδιοχειρουργική. Δείτε εδώ την πρώτη και την δεύτερη ομιλία του Δρ. Μπονάρου σε μορφή pdf.

  2. Robotic approach in pacreatic surgery (Ρομποτική προσέγγιση στη χειρουργική του παγκρέατος) από τον καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου κου Popescu. Δείτε εδώ τα βίντεο και την ομιλία του κου Popescu σε μορφή pdf.

  3. Robotic Colectomy. Experience and technique of a single institute (Ρομποτική Κολεκτομή. Εμπειρία και τεχνική από ένα κέντρο) από τον Γενικό Χειρουργό κ. Κοζαδίνο Ιωάννη. Δείτε εδώ το βίντεο και την ομιλία του κου Κοζαδίνου σε μορφή pdf.

  4. Robotic single site radical hysterectomy in early cervical cancer (Ρομποτική ριζική υστερεκτομή μίας οπής σε πρώιμο καρκίνο τραχήλου της μήτρας) από τον Ιταλό Γυναικολόγο Enrico Vizza. Είναι δυνατόν ακόμα και από μία οπή να εκτελεσθεί με επιτυχία προχωρημένη ογκολογική ρομποτική χειρουργική σε αρχικό στάδιο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με επιπλέον εκτεταμένο λεμφαδενικό καθαρισμό. Η λεμφαδενεκτομή ήταν τόσο ογκολογικά επιτυχημένη ώστε να συναγωνίζεται ακόμα και εκείνες τις λεμφαδενεκτομές που γίνονται συμβατικά με όλους τους βραχίονες του ρομποτικού συστήματος. Δείτε εδώ το πρώτο βίντεο της τοποθέτησης του κεντρικού τροκάρ και το δεύτερο βίντεο   της λεμφαδενεκτομής.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους Ρομποτικούς Χειρουργούς για την ευγενική παραχώρηση και την άδειά τους να δημοσιευτούν οι παρουσιάσεις τους στην ιστοσελίδα αυτή.

 

Δείτε περισσότερα στο πρόγραμμα και στην ιστοσελίδα του συνεδρίου (http://www.seerss2014.com).

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Πρόβλημα Στύσης;

Έχετε όντως πρόβλημα στύσης;
Αξιολογείστε μόνοι σας την στυτική λειτουργίας σας!

Κάντε το test

Πρόβλημα Ούρησης;

Αξιολογείστε μόνοι την ούρηση σας και τα συμπτώματα από τον Προστάτη. Ερωτηματολόγιο IPSS.

Κάντε το test

Βιοψία του προστάτη

H Iστολογική Σάρωση είναι μία νέα εφαρμογή για τον εντοπισμό ιστών, που είναι ύποπτοι για κακοήθεια.

Περισσότερα...

Ζωντανά Χειρουργεία

Ζωντανές επεμβάσεις video. Παρακολουθείστε τις δύσκολες περιπτώσεις.
Απαιτείται εγγραφή.

Δείτε τα Video