Greek Albanian Bulgarian Croatian Dutch English French German Italian Russian Serbian

Δελτία Τύπου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ) ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων/Ασθενών του Νοσοκομείου Metropolitan και κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Ουρολογικής και Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κιέβου, στην Ουκρανία, διοργανώθηκε Επιστημονική Συνδιάσκεψη για την Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία και στην Ορθοπεδική στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2018.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να τονισθεί η επιλογή της Ρομποτικής Χειρουργικής καθώς και η επιλογή των Ιατρικών Ειδικοτήτων της Ουρολογίας και της Ορθοπεδικής και τέλος η επιλογή των συγκεκριμένων Χειρουργών αλλά και συγκεκριμένης χώρας, της Ουκρανίας.

Η Ρομποτική Χειρουργική αποτελεί την τεχνολογία αιχμής στην Χειρουργική προσφέροντας μοναδικά πλεονεκτήματα (μεγεθυμένη έως και 15 φορές τρισδιάστατη όραση, κινήσεις ακριβείας, καθόλου τρέμουλο, προσέγγιση δυσπρόσιτων και δύσκολων στην ανοιχτή χειρουργική περιοχών όπως πχ σε εξαιρετικά παχύσαρκους ασθενείς ή λόγω της ελάχιστα επεμβατικής/τραυματικής τεχνικής της μεθόδου δυνατότητα να χειρουργηθούν και ασθενείς με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό) που οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα (ελαχιστοποιώντας τις αιμορραγίες, τους μετεγχειρητικούς πόνους, τον χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης με σημαντικά ανώτερο ογκολογικό καθαρισμό ή/και λειτουργικό αποτέλεσμα όπως πχ στην εγκράτεια ούρων, διατήρηση στύσης στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη).

Η Ουρολογία και η Ορθοπεδική είναι οι Ιατρικές Ειδικότητες με την μεγαλύτερη κίνηση ασθενών στην Ρομποτική Χειρουργική. Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Metropolitan χειρουργούνται ρομποτικά περισσότεροι από 900 ασθενείς με ουρολογικά και περισσότεροι από 500 με ορθοπεδικά προβλήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο το Νοσοκομείο Metropolitan ανήκει σε ένα από τα πρωτοπόρα παγκοσμίως Νοσοκομεία στην Ρομποτική Χειρουργική. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με δύο υπερσύγχρονα ρομποτικά συστήματα γενικής χειρουργικής da Vinci, ένα da Vinci Xi και ένα da Vinci Si, καθώς και με ένα ρομποτικό σύστημα ορθοπεδικής MAKO, καθιστώντας το ένα από πλέον εξοπλισμένα στην ρομποτική τεχνολογία νοσοκομεία διεθνώς.

Τέλος, η επιλογή του Δρ. Βασίλη Πουλάκη, Χειρουργού-Ουρολόγου και του Δρ. Διονύση Χίσσα, Ορθοπεδικού, είναι αυτονόητη, αφού είναι εκείνοι που έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από το 95-97% των αντίστοιχων ρομποτικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Metropolitan.

Η Ουκρανία επιλέχθηκε για πολλούς λόγους. Είναι μία μεγάλη πληθυσμιακά (περισσότεροι από 40 εκατομμύρια κάτοικοι) και πλούσια σε ενεργειακές πηγές και κοιτάσματα χώρα. Έχουμε σε σύγκριση με τους άλλους γείτονές της κοινές πολιτισμικές και θρησκευτικές καταβολές. Η πρόσφατη βίαιη απελευθέρωσή της από την επιρροή της Ρωσίας την κάνει να στρέφεται περισσότερο προς την Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ελλάδα, όντας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι περισσότερο κοντά στην Ουκρανία και συνδέεται και εδαφικά στενά μαζί της. Υπάρχουν πολλαπλές καθημερινές πτήσεις ανάμεσα σε Αθήνα - Κίεβο και Οδησσό. Σημειωτέων, το αεροπορικό ταξίδι Αθήνα-Κίεβο διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες και είναι κατά πολύ συντομότερο από το Αθήνα-Μόναχο (2,5 ώρες περίπου). Τέλος υπάρχει μία μικρή μεν, αλλά πολύ δραστήρια Ελληνική μειονότητα στην Ουκρανία και κυρίως στην Οδησσό, που κρατά το Ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα ζωντανό στην ουκρανική πραγματικότητα.

Δεύτερον, θα πρέπει να διευκρινισθεί ο σκοπός αυτής της Επιστημονικής  Συνδιάσκεψης. Ο κύριος λόγος είναι η έγκυρη διεπιστημονική ενημέρωση στα πλαίσια του καλώς εννοούμενου Ιατρικού Τουρισμού. Πρέπει πρωτίστως σε αυστηρά επιστημονικό και ιατρικό επίπεδο να ενημερωθούν οι εξειδικευμένοι Ιατροί, Ουρολόγοι και Ορθοπεδικοί, οι οποίοι να είναι και οι κορυφαίοι στο χώρο τους για την επιστημονική ορθότητα και ανωτερότητα της Ρομποτικής Χειρουργικής. Είναι επίσης εκείνοι που θα μπορέσουν να κρίνουν και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς και την πρωτοποριακή θέση των συγκεκριμένων Ρομποτικών Χειρουργών (του Δρ. Β. Πουλάκη και του Δρ. Δ. Χίσσα) και του Νοσοκομείου Metropolitan σε σύγκριση με άλλα κέντρα του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί παραπέμπονται για ανάλογα ιατρικά προβλήματα στην Γερμανία, στην Τουρκία και στο Ισραήλ. Η ιατρική εμπειρία και το επιστημονικό επίπεδο της Ρομποτικής Ουρολογίας και Ορθοπεδικής του Νοσοκομείου Metropolitan είναι σε πολλές περιπτώσεις ανώτερη των αντίστοιχων κέντρων των παραπάνω χωρών και συναγωνίζεται ισάξια ίσως και από πλεονεκτικότερη θέση τις καλύτερες Κλινικές των χωρών αυτών. Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι το Νοσοκομείο Metropolitan είναι το πρώτο σε αριθμό στην Ελλάδα Νοσοκομείο υποδοχής, νοσηλείας και αντιμετώπισης ασθενών του εξωτερικού με το υψηλότερο επίσης ποσοστό ευχαριστημένων ξένων ασθενών.

Ο δεύτερος λόγος είναι καθαρά ιατρικός, επιστημονικός. Πριν 6 περίπου μήνες ήρθαν οι διευθυντές της Ουρολογικής και Ορθοπεδικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του Κιέβου μαζί με τους στενούς τους συνεργάτες στο Νοσοκομείο Metropolitan και παρακολούθησαν «ιδίοις όμμασι», ζωντανά ρομποτικά χειρουργεία. Μάλιστα τότε έφεραν και δημοσιογράφους και συνεργείο τηλεόρασης από την Ουκρανία και κάλυψαν με ειδικό αφιέρωμα το επιστημονικό ταξίδι ενημέρωσης και μετεκπαίδευσής τους. Το ενδιαφέρον των Ουκρανών Ιατρών ήταν μεγάλο και επιζητούσαν και φυσικά έλαβαν και οι ίδιοι μία εισαγωγική, πρώτη εκπαίδευση στην ρομποτική χειρουργική. Από την άλλη πλευρά, και ο κος Β. Πουλάκης και ο κος Δ. Χίσσας επισκέφτηκαν την αντίστοιχη Ουρολογική και Ορθοπεδική Κλινική και παρακολούθησαν ζωντανά χειρουργεία. Κοινό συμπέρασμα και των δύο Ιατρών του Metropolitan είναι ότι, αν και το επιστημονικό επίπεδο των Ουκρανών Ιατρών είναι ικανοποιητικό, ο τεχνολογικός εξοπλισμός των κλινικών και των χειρουργείων καθώς και οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς και παρωχημένες.

Ο τρίτος λόγος είναι η ανταλλαγή εμπειρίας και η βοήθεια σε πρακτικό επίπεδο εφαρμογής της ρομποτικής τεχνολογίας στις συνθήκες της Ουκρανίας. Στις συζητήσεις με τους Ουκρανούς Ιατρούς τονίστηκε η εμπειρία της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Στην Ελλάδα αγοράστηκε το 2008, με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ρομποτικό σύστημα da Vinci S και εγκαταστάθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια δεν λειτουργεί, γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει πλέον το ετήσιο κόστος συντήρησης, που ανέρχεται σε 150.000 Ευρώ περίπου, και τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται σε κάθε επέμβαση και ξεπερνούν με συντηρητικούς υπολογισμούς τις 2.000 Ευρώ. Σήμερα, και να βρεθούν οι πόροι για την συντήρηση και την καθημερινή λειτουργία του ρομποτικού συστήματος da Vinci στο Λαϊκό Νοσοκομείο, το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι πλέον παρωχημένης τεχνολογίας και πρέπει να αντικατασταθεί πλήρως με την αγορά ενός νέου, που η αξία του ξεπερνάει τα 2.500.000 Ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό το θέμα δείτε στον ελληνικό διαδικτυακό τύπο (https://www.espressonews.gr/reportaz/2017/12/167364/paroplismeno-logo-ftoheias-panakrivo-da-vinci-toy-laikoy και https://www.eleftherostypos.gr/ygeia-epistimi/107349-skoyriazei-sto-laiko-to-rompot-xeiroyrgos-logo-ypsiloy-kostoys/). Το ίδιο συνέβη και στην Ρουμανία, και συγκεκριμένα στην πόλη Cluj-Napoka, η Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αν και διαθέτει ένα σύγχρονο ρομποτικό σύστημα da Vinci Si, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης της αντίστοιχης χρηματοδότησης. Έτσι λοιπόν, στην Ελλάδα, στην Ρουμανία αλλά και στην Κύπρο δεν υπάρχουν ρομποτικά συστήματα σε Δημόσια Νοσοκομεία, μόνο σε ιδιωτικά. Για τα δεδομένα της Ουκρανίας, ο ιδιωτικός τομέας υγείας δεν είναι τόσο αναπτυγμένος (υποδομές και ιατρικό προσωπικό) έτσι ώστε ακόμη και μεσοπρόθεσμα να σηκώσει το βάρος της εγκατάστασης και λειτουργίας της ρομποτικής χειρουργικής. Για αυτόν τον λόγο και οι Ουκρανοί Ιατροί, Ουρολόγοι και Ορθοπεδικοί, είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στην βασική εκπαίδευσή τους σε κάποιο κέντρο του εξωτερικού και στην περίπτωση που κάποιοι ασθενείς τους  έχουν την ένδειξη, θέλουν και μπορούν οικονομικά να χειρουργηθούν ρομποτικά να τους στέλνουν ή και να τους συνοδεύουν στα πιο εξειδικευμένα κέντρα γειτονικών χωρών. Έτσι διατηρούν την επαφή τους με τις νέες τεχνολογίες αλλά και προσφέρουν στους ασθενείς την βέλτιστη θεραπεία.

 

Παρακάτω θα βρείτε τα εξής:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Πρόβλημα Στύσης;

Έχετε όντως πρόβλημα στύσης;
Αξιολογείστε μόνοι σας την στυτική λειτουργίας σας!

Κάντε το test

Πρόβλημα Ούρησης;

Αξιολογείστε μόνοι την ούρηση σας και τα συμπτώματα από τον Προστάτη. Ερωτηματολόγιο IPSS.

Κάντε το test

Βιοψία του προστάτη

H Iστολογική Σάρωση είναι μία νέα εφαρμογή για τον εντοπισμό ιστών, που είναι ύποπτοι για κακοήθεια.

Περισσότερα...

Ζωντανά Χειρουργεία

Ζωντανές επεμβάσεις video. Παρακολουθείστε τις δύσκολες περιπτώσεις.
Απαιτείται εγγραφή.

Δείτε τα Video