Greek Albanian Bulgarian Croatian Dutch English French German Italian Russian Serbian

Δελτία Τύπου

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΉ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗΣ ΓΙΑ ΕΥΜΕΓΕΘΗ ΚΑΛΟΗΘΗ ΝΕΦΡΙΚΟ ΟΓΚΟ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΚΟΡΙΤΣΙ 9 ΧΡΟΝΩΝ!!!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη στο Νοσοκομείο Metropolitan ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή) για ευμεγέθη (4,8 εκατοστά σε διάμετρο) όγκο του αριστερού νεφρού σε μικρό κορίτσι ηλικίας 9 ετών.

Σε έλεγχο που έγινε από τον Παιδίατρο, λόγω αναφερόμενου ακαθόριστου πόνου-κολικού στην αριστερή νεφρική περιοχή, φάνηκε στον υπέρηχο ένας μεγάλος σχετικά όγκος στον κάτω πόλο του αριστερού νεφρού κυρίως ενδοφυτικός (προς τα μέσα, προς το εσωτερικό δηλαδή, του νεφρού αναπτυσσόμενος) και εν μέρει εξωφυτικός (και λιγότερο προς τα έξω δηλαδή του νεφρού αναπτυσσόμενος). Ο πλήρης έλεγχος που ακολούθησε έδειξε ότι δεν υπήρχε πουθενά μετάσταση από τον νεοδιαγνωσμένο νεφρικό όγκο. Όπως προβλέπεται σε κάθε περίπτωση ανεύρεσης νεφρικού όγκου στα παιδιά (τονίζεται ότι στους ενήλικες δεν είναι απαραίτητο) ακολούθησε διαδερμική βιοψία του όγκου στο Δημόσιο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα – Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Το αποτέλεσμα της βιοψίας ανέδειξε αγγειομυολίπωμα, έναν εντελώς καλοήθη όγκο, ο οποίος όμως έχει την τάση να μεγαλώνει σχετικά γρήγορα σε ορισμένες περιπτώσεις με αποτέλεσμα να καταστρέφει τοπικά, να «σκοροτρώει» δηλαδή τον νεφρό ή μπορεί ακόμη και να ραγεί αυτόματα, να «σπάσει» δηλαδή χωρίς ιδιαίτερη αφορμή, και να οδηγήσει σε απειλητικές για την ζωή της μικρής ασθενούς αιμορραγίες. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί.

Διενεργήθηκε λοιπόν ρομποτική μερική νεφρεκτομή με το ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi, αφαιρέθηκε δηλαδή πλήρως ο όγκος και διατηρήθηκε ο υπόλοιπος υγιής νεφρός λειτουργικός και «ανέπαφος». Η τελική βιοψία έδειξε ότι επρόκειτο για αμιγές αγγειομυολίπωμα 4,8 εκατοστά σε μέγεθος και ότι εξαιρέθηκε πλήρως, με αρνητικά χειρουργικά όρια (καθαρίστηκε δηλαδή πλήρως και δεν έμεινε καθόλου όγκος πίσω). Η μικρή ασθενής έμεινε προληπτικά 3 μέρες στο νοσοκομείο, ανάρρωσε γρήγορα και θεαματικά και δεν παρουσίασε καμία μετεγχειρητική επιπλοκή. Δύο μήνες μετά το ρομποτικό χειρουργείο η συνολική νεφρική λειτουργία ελέγχεται σχεδόν ανεπηρέαστη σε σχέση με την προεγχειρητική κατάσταση.

Η επέμβαση πέτυχε, ο όγκος αφαιρέθηκε ολοκληρωτικά, ο νεφρός παρέμεινε πλήρως λειτουργικός, το παιδί δεν παρουσίασε καμία επιπλοκή και επανήλθε γρήγορα στην καθημερινότητά του.

Στη φωτογραφία που ακολούθησε το ρομποτικό χειρουργείο φαίνεται και η Παιδίατρος από το Δημόσιο Ογκολογικό Νοσοκομείο που παρευρέθηκε στην ρομποτική επέμβαση, η οποία διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, και η οποία εντυπωσιάστηκε και από την ελάχιστα επεμβατική φύση του χειρουργείου.

Για αποφυγή παρεξηγήσεων, η Παιδίατρος παρευρέθηκε στο ρομποτικό χειρουργείο γιατί έπρεπε να παραλάβει άμεσα φρέσκο βιοπτικό υλικό από τον όγκο στα πλαίσια διεθνών μελετών και αναλύσεων που γίνονται για αυτούς τους όγκους στα παιδιά και να το στείλει για ειδική ανάλυση σε Κέντρο «Τράπεζας Νεφρικών Όγκων» του εξωτερικού. Οι γονείς του παιδιού αποφάσισαν για την ρομποτική μέθοδο και για την εκλογή του Χειρουργού, ανεξάρτητα από τις συστάσεις των Παιδιάτρων του Δημόσιου Ογκολογικού Νοσοκομείου, επειδή είχαν γνωστούς ασθενείς, νεαρούς σε ηλικία, και Ιατρούς ακόμη που υποβλήθηκαν σε επιτυχημένη ρομποτική μερική νεφρεκτομή στον Δρ. Βασίλη Πουλάκη και επειδή ο συγκεκριμένος Ρομποτικός Χειρουργός έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.

Για την αποφυγή και δεύτερης παρεξήγησης, στη φωτογραφία φαίνεται και ο Ουρολόγος κ. Γεώργιος Παρανυχιανάκης, ο οποίος δεν γνωρίζει καθόλου την μικρή ασθενή και βρέθηκε τυχαία στο συγκεκριμένο ρομποτικό χειρουργείο. Αυτό που χαρακτηρίζει τον κ. Παρανυχιανάκη σαν Ουρολόγο είναι η ευρύτητα της σκέψης του, γιατί όντως ο ίδιος πολύ καλός ανοιχτός Χειρουργός είναι πεπεισμένος για τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής και κάθε φορά που έρχεται από την Κρήτη στην Αθήνα δεν χάνει ευκαιρία να έρθει στο χειρουργείο του Νοσοκομείου Metropolitan και να παρακολουθήσει ρομποτικά χειρουργεία ζωντανά εκτελεσμένα από έναν από τους πιο έμπειρους ρομποτικούς χειρουργούς του κόσμου!

Από αυτή την θέση θέλω τέλος να ευχαριστήσω όλους του συνεργάτες μου, Ιατρούς, Νοσηλευτικό Προσωπικό και Γραμματείς, για την βοήθειά τους στην επιτυχημένη έκβαση του ρομποτικού χειρουργείου και να ευχηθώ στην μικρή ασθενή μας, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, Καλή Πρόοδο στο σχολείο με Υγεία και Χαρά πάνω απ’ όλα!

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Πρόβλημα Στύσης;

Έχετε όντως πρόβλημα στύσης;
Αξιολογείστε μόνοι σας την στυτική λειτουργίας σας!

Κάντε το test

Πρόβλημα Ούρησης;

Αξιολογείστε μόνοι την ούρηση σας και τα συμπτώματα από τον Προστάτη. Ερωτηματολόγιο IPSS.

Κάντε το test

Βιοψία του προστάτη

H Iστολογική Σάρωση είναι μία νέα εφαρμογή για τον εντοπισμό ιστών, που είναι ύποπτοι για κακοήθεια.

Περισσότερα...

Ζωντανά Χειρουργεία

Ζωντανές επεμβάσεις video. Παρακολουθείστε τις δύσκολες περιπτώσεις.
Απαιτείται εγγραφή.

Δείτε τα Video