Νέα δημοσίευση σ’ ένα από τα πιο έγκριτα Ουρολογικά Περιοδικά παγκοσμίως μ’ εξαιρετικά σημαντική επιστημονική βαρύτητα (Impact Factor)
Η ανάπτυξη ενός στατιστικού μοντέλου για τον προσδιορισμού του χειρουργικού χρόνου της διενέργειας της ρομποτικά υποβοηθούμενης ριζικής κυστεκτομής βασισμένο σε δεδομένα από τον ασθενή και από το νοσοκομείο και τον Χειρουργό: αποτελέσματα από την Παγκόσμια Ομάδα Προώθησης της Ρομποτικής Κυστεκτομής.
Ο κ. Βασίλειος Πουλάκης είναι ο μόνος Έλληνας Ουρολόγος που είναι ενεργό μέλος και συμμετέχει, λόγω της εμπειρίας του και του μεγάλου αριθμού των περιστατικών του, στις μελέτες της Παγκόσμιας Ομάδας Προώθησης της Ρομποτικής Ριζικής Κυστεκτομής (International Robotic Cystectomy Consortium).
Η ανάλυση από 2.134 επεμβάσεις σε 27 Νοσοκομεία από 11 διαφορετικές χώρες έδειξε ότι ο χρόνος διενέργειας της ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής ποικίλλει ανάλογα με την εμπειρία του Χειρουργού, την εμπειρία του νοσηλευτικού προσωπικού και του Νοσοκομείου γενικότερα, τον σωματότυπο του ασθενούς (αδύνατος ή παχύς), το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς (πχ προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην κάτω κοιλιά κτλ), το στάδιο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, την έκταση της λεμφαδενεκτομής, τον τύπο της εκτροπής των ούρων (εγκρατής νεοκύστη ή «σακουλάκι» με παρεμβολή λεπτού εντέρου [Ileum Conduit/κύστη Bricker] ή με απευθείας αναστόμωση των ουρητήρων στο δέρμα [Ουρητηροδερμοστομίες]) και τον τρόπο διενέργειας της εκτροπής των ούρων (ανοιχτά χειρουργικά ή ρομποτικά/ενδοσωματικά).
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προσδιορισθεί με μεγάλη ακρίβεια ο προβλεπόμενο χρόνος χειρουργείου μιας ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής με την ανάλογη εκτροπή των ούρων για καλύτερο προγραμματισμό των χειρουργείων.
Σύμφωνα με την εμπειρία του κ. Πουλάκη σε περισσότερες από 350 ρομποτικές ριζικές κυστεκτομές ο χρόνος της ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής με εκτεταμένο λεμφαδενικό καθαρισμό είναι κατά μέσο όρο 1,5 με 2 ώρες ενώ η ενδοσωματική/ρομποτική δημιουργία μίας νεοκύστης είναι κατά μέσο όρο 2,5 με 3 ώρες και η ενδοσωματική/ρομποτική δημιουργία ενός Ileum Conduit (κύστη Bricker, το λεγόμενο «σακουλάκι» με την παρεμβολή λεπτού εντέρου ή την λεγόμενη ουρητηροειλεοστομία) είναι κατά μέσο όρο 1 με 1,5 ώρα.
Οι χρόνοι αυτοί, 4 με 5 ώρες για ρομποτική ριζική κυστεκτομή και εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή με νεοκύστη ή 2,5 με 3,5 ώρες για ρομποτική ριζική κυστεκτομή και εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή με ουρητηροειλεοστομία (Ileum Conduit/κύστη Bricker) είναι ανάλογοι με εκείνους ή σε ορισμένες περιπτώσεις και συντομότεροι του ανοιχτού χειρουργείου.
Αποδεικνύεται έμπρακτα και με αυτόν τον τρόπο ότι ο διηθητικός ουροθηλιακός καρκίνος στην ουροδόχο κύστη μπορεί να αντιμετωπιστεί και ελάχιστα επεμβατικά-τραυματικά χωρίς το ανοιχτό χειρουργείο να προσφέρει τίποτα παραπάνω ακόμη και από την άποψη του χειρουργικού χρόνου και του συνολικού χρόνου αναισθησίας και μ’ αυτόν τον τρόπο επιβάρυνσης του ασθενή!
Όσο αφορά τον προγραμματισμό των ρομποτικών χειρουργείων στην εμπειρία του Δρ. Βασίλη Πουλάκη, η οποία συμφωνεί και με την διεθνή εμπειρία, μετά από μία ρομποτική ριζική κυστεκτομή με νεοκύστη μπορεί να διενεργηθεί επιπλέον μία ρομποτική ριζική ή απλή προστατεκτομή ενώ μετά από μία ρομποτική ριζική κυστεκτομή με ουρητηροειλεοστομία μπορούν να διενεργηθούν ακόμη και 2 επιπλέον ρομποτικές ριζικές ή απλές προστατεκτομές. Η ύπαρξη επίσης δύο ρομποτικών συστημάτων da Vinci στο Νοσοκομείο Metropolitan διευκολύνει ακόμα περισσότερο τον προγραμματισμό των ρομποτικών χειρουργείων αφού ελαχιστοποιεί ή σχεδόν εκμηδενίζει το χρόνο αλλαγής και καθυστέρησης ανάμεσα σε δύο ρομποτικά χειρουργεία.
Γι’ αυτό τον λόγο και ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης προτιμά, μαζί με άλλους πρωτοπόρους ρομποτικούς χειρουργούς, την ρομποτική ριζική κυστεκτομή μ’ εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή με ενδοσωματική/ρομποτική δημιουργία νεοκύστης ή ουρητηροειλεοστομίας (Ileum Conduit/κύστη Bricker) και στον διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Διαβάστε παρακάτω την δημοσίευση σε μορφή pdf