Η κρυοθεραπεία χρησιμοποιούσε παλιότερα το υγρό άζωτο αλλά σήμερα υγρό ήλιο και αργόν για να”παγώνει” και να “σκοτώνει” τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Με την καθοδήγηση διορθικού υπερήχου τοποθετούνται βελόνες σε συγκεκριμένες θέσεις του προστάτη. Επειδή οι βελόνες για το υγρό άζωτο είναι αρκετά παχιές πρέπει η τρύπα που γίνεται στο περίνεο να διασταλεί για να περάσουν τα μεταλλικά ηλεκτρόδια που μεταφέρουν το υγρό άζωτο στον προστάτη. Αντίθετα οι βελόνες για το υγρό ήλιον και αργόν είναι αρκετά λεπτές, όπως οι βελόνες βιοψίας του προστάτη, και τοποθετούνται κατευθείαν στην προεπιλεγμένη θέση στον προστάτη αδένα. Και με τις δύο μορφές κρυοθεραπείας στην άκρη των βελονών δημιουργείται μία μπάλα πάγου που παγώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, τα οποία καθώς ξεπαγώνουν διασπώνται. Η διαδικασία διαρκεί περίπου δύο ώρες απαιτείται αναισθησία (γενική ή ραχιαία) και ο χρόνο νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι μία με δύο ημέρες.
Κατά την διάρκεια της κρυοθεραπείας ένας θερμαινόμενος καθετήρας εισέρχεται στην ουρήθρα και γι’ αυτό η ακράτεια εμφανίζεται σπανιότερα από παλιότερα. Επίσης οι σύγχρονη μορφή κρυοθεραπείας με το υγρό ήλιον και αργόν επιτρέπει την ψύξη σ’ ένα σημείο του προστάτη και την ταυτόχρονη θέρμανση (προστασία από την νέκρωση) σ’ ένα άλλο σημείο βελτιώνοντας έτσι τα ποσοστά επιπλοκών. Εν τούτοις λόγω της μη εκλεκτικής δράσης της κρυοθεραπείας τα στυτικά νεύρα που περικλείουν τον προστάτη αλλοιώνονται και η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνά ο κανόνας.
Η εμφάνιση του προστάτη στο διορθικό υπερηχογράφημα αλλάζει κατά την διάρκεια της ψύξης. Για την εξασφάλιση ότι αρκετός προστατικός ιστός καταστρέφεται χωρίς να προκαλείται ζημιά στους γειτονικούς ιστούς πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά αυτές οι εικόνες κατά την διάρκεια της διαδικασίας της κρυοθεραπείας. Σε σύγκριση όμως με την ακτινοθεραπεία και το χειρουργείο πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με την μακροχρόνια αποτελεσματικότητα της κρυοθεραπείας.
Οι σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούν υπερηχογραφική καθοδήγηση, ακριβή παρακολούθηση της θερμοκρασίας και συνδυασμό ψύξης και θέρμανσής του προστάτη (με γρήγορους κύκλους παγώματος και ξεπαγώματος) είναι διαθέσιμοι μόνο τα τελευταία χρόνια. Τα μακρόχρονα αποτελέσματα (10 – 15 ετών) δεν υπάρχουν και τώρα συλλέγονται και αναλύονται. Γι’ αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι ουρολόγοι δεν περιλαμβάνουν την κρυοθεραπεία στις επιλογές που προσφέρονται για μία αρχική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.
Για περισσότερες πληροφορίες για την κρυοθεραπεία κάντε κλικ ΕΔΩ.