Γενικά – Εισαγωγή:
Όταν η φαρμακευτική αγωγή και οι άλλες συντηρητικές, μη χειρουργικές θεραπείες αδυνατούν ή δεν επαρκούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για πολλές από τις καταστάσεις που προσβάλουν τα όργανα του ουροποιητικού συστήματος και των δύο φύλων ή και του ανδρικού γεννητικού συστήματος. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων παθήσεων και τις εξής:
- καρκίνος προστάτη
- καρκίνος ουροδόχου κύστης
- καρκίνος νεφρού
- στένωση ή απόφραξη πυελοουρητηρικής συμβολής
- καλοήθη υπερπλασία προστάτη με μεγάλο προστατικό αδένωμα
- κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση
- πρόπτωση γεννητικών ή ενδοπυελικών οργάνων γυναίκας
- παθήσεις επινεφριδίων
Ευτυχώς λιγότερο επεμβατικές χειρουργικές μέθοδοι υπάρχουν και για τους ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι μ’ ένα ουρολογικό χειρουργείο. Η λαπαροσκόπηση, η οποία χρησιμοποιεί πολύ μικρές οπές, είναι η συνηθέστερη ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Αν και η λαπαροσκόπηση μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική σε πολλές επεμβάσεις ρουτίνας, οι τεχνικές δυσκολίες αυτής της τεχνολογίας του προηγούμενου αιώνα περιορίζει την ευρεία χρήση της σε περισσότερο σύνθετα ουρολογικά χειρουργεία.
Aν σκεφτούμε λίγο φιλοσοφικά αλλά και ιστορικά, από την εποχή του Iπποκράτη, τον 5ο π.X. αιώνα, οι γιατροί χειρουργούν με την βοήθεια ενός νυστεριού, μίας λαβίδας και ενός ψαλιδιού! Aυτά τα χειρουργικά όργανα μπορεί να έγιναν πιο κομψά και ν’ άλλαξαν μορφή στην πορεία των 2.600 χρόνων που πέρασαν αλλά ο χειρουργός δεν έπαψε να χρησιμοποιεί τα χέρια του μόνο μαζί μ’ αυτά τα χειρουργικά εργαλεία για να φέρει σε πέρας μία χειρουργική επέμβαση, εύκολη ή και εξαιρετικά βαρειά και δύσκολη. Πρώτη φορά με το ρομποτικό σύστημα da Vinci δίδεται η ευκαιρία στον έμπειρο χειρουργό να αυξήσει τις χειρουργικές δυνατότητές του πολλαπλασιαστικά σε θέματα ακρίβειας, σταθερότητας και μεγέθυνσης, όπως ακριβώς στον μηχανικό αυτοκινήτων ή αεροσκαφών όπου ρομποτικά συστήματα αναλαμβάνουν να κατασκεύασουν πολύπλοκα εξαρτήματα αυτοκινήτων ή αεροσκαφών επαυξάνοντας τις δυνατότητες του ανθρώπινου χεριού. Όπως διαφαίνεται ήδη από τώρα όλο και περισσοτερες σύνθετες επεμβάσεις θα εκτελούνται ρομποτικά με την μεγαλύτερη δυνατή σμίκρυνση των τομών και του μεγέθους των ρομποτικών εργαλείων. Όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές εξελίχθηκαν και έγιναν μικρότεροι, ταχύτεροι και αποδοτικότεροι το ίδιο και η “χειρουργική τέχνη” εμπλουτισμένη με την ρομποτική τεχνολογία θα γίνεται όλο και πιο ακριβής ελαχιστοποιώντας τους παράγοντες του ανθρώπινου λάθους με σκοπό να προσεγγίσουμε όσον το δυνατόν την τελειότητα στο χειρουργικό αποτέλεσμα! Tό μέλλον ανήκει σαφώς στην ρομποτική χειρουργική!
Ένα νέο είδος χειρουργείου με την βοήθεια του ρομποτικού συστήματος da Vinci – η ρομποτική χειρουργική – χρησιμοποιείται από ένα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό χειρουργών παγκοσμίως για την ριζική προστατεκτομή και γι’ άλλες ουρολογικές επεμβάσεις. Η ριζική προστατεκτομή όμως “κτυπά” στην “καρδιά της ανδρικής ψυχής” αφού ο κύριος σκοπός αυτής της επέμβασης δεν είναι μόνο η πλήρης ογκολογική ίαση αφαιρώντας τον προστάτη αλλά και η μέγιστη προστασία των νεύρων που ελέγχουν την στύση και την εγκράτεια των ούρων. Χρησιμοποιώντας το χειρουργικό σύστημα da Vinci μπορεί καλύτερα ο έμπειρος ρομποτικός χειρουργός να διατηρήσει αυτά τα λεπτεπίλεπτα, ευαίσθητα και σημαντικά νεύρα που βρίσκονται γύρω από τον προστάτη, σαν να τον σφιχταγκαλιάζουν. Επίσης βελτιώνονται η δυνατότητα ανάρρωσης και τα κλινικά αποτελέσματα με πλεονεκτήματα όπως:
- σημαντικά λιγότερος πόνος
- ελάχιστη απώλεια αίματος
- σημαντικά λιγότερες μεταγγίσεις
- λιγότερες επιπλοκές
- συντομότερος χρόνος νοσηλείας
- ταχύτερη επάνοδος στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες
- καλύτερα λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα
Όπως και με κάθε χειρουργείο, τα προηγούμενα πλεονεκτήματα αφορούν μεν την πλειοψηφία των ασθενών αλλά δεν μπορούν να εξασφαλισθούν σ’ όλους τους ασθενείς αφού και η ρομποτική χειρουργική εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς, το είδος της επέμβασης και την εμπειρία της χειρουργικής ομάδας. Το χειρουργικό σύστημα da Vinci είναι ασφαλές και αποτελεσματικό αλλά μπορεί, όπως το ανοιχτό χειρουργείο, να μην είναι κατάλληλο για τον καθένα.