Επιλογή Σελίδας

da Vinci Αντιμετώπιση Στενωμάτων του Ουρητήρα

Τι είναι και πως δημιουργούνται τα στενώματα του ουρητήρα;

Το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τα νεφρά (δύο όργανα που φιλτράρουν το αίμα και παράγουν τα ούρα) και τους ουρητήρες (δύο στενούς σωλήνες, 25 έως 30 εκατοστά σε μήκος, που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη). Εάν η ροή των ούρων από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη αποφράσσεται, τότε συλλέγονται τα ούρα στα νεφρά, τα οποία διογκώνονται και πρήζονται (υδρονέφρωση), γεγονός που οδηγεί σε διαταραχή της λειτουργίας των νεφρών και, αν δεν αντιμετωπιστεί, σε μόνιμη νεφρική βλάβη. Ο πιο συνηθισμένος τύπος απόφραξης εμφανίζεται στη πυελοουρητηρική συμβολή, εκεί που νεφρική πύελος συναντά τον ουρητήρα – μια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με την ρομποτική πυελοπλαστική (για λεπτομέρειες δείτε εδώ). Αλλά και άλλοι τύποι απόφραξης στην ροή των ούρων, γνωστοί ως στενώσεις του ουρητήρα, μπορεί επίσης να συμβούν. Αυτές οι στενώσεις μπορεί να προκληθούν από:

  • συγγενείς (εκ γενετής) ανωμαλίες, παρόντες με την γέννηση (για παράδειγμα, εάν ο ουρητήρας συμπιέζεται ή συστρέφεται από ένα αιμοφόρο αγγείο)
  • ουλώδη ιστό, που μπορεί να προκύψει ως επιπλοκή από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις (όπως ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση για για αφαίρεση λίθων από τα νεφρά ) ή μετά από θεραπεία με ακτινοβολία για καρκίνο ή μετά από φλεγμονή ή από άλλα αίτια

 

 

Στένωμα ουρητήρα χαμηλά, λίγο πριν από την είσοδό του στην ουροδόχο κύστη από την δημιουργία ουλώδη ιστού. Η στένωση προκαλεί διάταση του ουρητήρα πάνω από το σημείο της στένωσης (υδροουρητήρα) και διάταση του νεφρού (υδρονέφρωση).

 

Τι είναι η ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα;

Αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής των ούρων με την μέθοδο της λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενης ρομποτικής χειρουργικής σε ασθενείς με στενώματα του ουρητήρα, που πρέπει να αντιμετωπισθούν χειρουργικά.

 

Με ποιους τρόπους και τεχνικές αποκαθίστανται τα στενώματα του ουρητήρα;

Ανάλογα την θέση της στένωσης χρησιμοποιούνται διαφορετικές επανορθωτικές τεχνικές για την θεραπεία αυτών των στενώματα έτσι ώστε να αποκατασταθεί και η φυσιολογική ροή των ούρων. Όλες αυτές οι λεπτεπίλεπτες τεχνικές περιλαμβάνουν την παρασκευή και διατομή του ουρητήρα – ενός σωλήνα, μισού μόνο περίπου εκατοστού σε διάμετρο – και στη συνέχεια την συρραφή του έτσι ώστε να κλείσει και πάλι.

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση με την τρισδιάστατη, υψηλής ευκρίνειας εικόνα του χειρουργικού πεδίου προσφέρει τη δυνατότητα για λεπτεπίλεπτες και ακριβείς κινήσεις στους Χειρουργούς καθιστώντας την ιδανική για αυτές τις επεμβάσεις.

Όλες οι ρομποτικές χειρουργικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία των στενώσεων του ουρητήρα συνεπάγονται την διάνοιξη τεσσάρων μικροσκοπικών οπών, μικρότερων του ενός εκατοστού, στην κοιλιακή χώρα, όπου τοποθετούνται ειδικοί σωλήνες, τα λεγόμενα τροκάρ ή πόρτ, για την γρήγορη εισαγωγή και εξαγωγή των ρομποτικών και λαπαροσκοπικών εργαλείων στο εσωτερικό της κοιλιάς. Στο κεντρικό συνήθως τροκάρ εισάγεται η κάμερα του da Vinci Si.

Η συγκεκριμένη όμως ρομποτική επέμβαση εξαρτάται πρωτίστως από την τοποθεσία της στένωσης.

 

Ρομποτική Ουρήτηρο-Ουρήτηροστομία (Ureteroureterostomy)

Αυτή η επέμβαση γίνεται όταν η απόφραξη εντοπίζεται στο ανώτερο (κορυφή) ή μεσαίο τμήμα του ουρητήρα. Περιλαμβάνει την εκτομή (αφαίρεση) του στενωμένου τμήματος και την συρραφή των υγιών τμημάτων του ουρητήρα μεταξύ τους.

Ρομποτική επανεμφύτευση του ουρητήρα, χωρίς κινητοποίηση της ουροδόχου κύστης

Αυτή η επανορθωτική ρομποτική επέμβαση, η οποία απαιτεί εξαιρετικά λεπτεπίλεπτη ανατομική παρασκευή και συρραφή, γίνεται όταν υπάρχει απόφραξη στο περιφερικό (κάτω) μέρος του ουρητήρα, εκεί όπου ο ουρητήρας συναντά την ουροδόχο κύστη. Ο χειρουργός κόβει τον ουρητήρα ακριβώς πάνω από το σημείο της απόφραξης και στη συνέχεια επανεμφυτεύει το υγιές, μη-στενωμένο τμήμα του ουρητήρα στην ουροδόχο κύστη, δημιουργώντας ένα νέο άνοιγμα στην κύστη και ράβοντας το άκρο του ουρητήρα σ’ αυτό το άνοιγμα.

Ρομποτική επανεμφύτευση του ουρητήρα με την μέθοδο της πρόσδεσης στον ψοΐτη μυ (Psoas Hitch)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου το άκρο του ουρητήρα είναι πολύ μακριά από την ουροδόχο κύστη (5 με 6 εκατοστά) για να ραφτεί σε αυτήν με μια κανονική επέμβαση επανεμφύτευσης, θα πρέπει η επανεμφύτευση αυτή να συνδυασθεί με την μέθοδο της πρόσδεσης της ουροδόχου κύστης στον ψοΐτη μυ. Στην παραλλαγή αυτή, η κύστη παρασκευάζεται και απελευθερώνεται, αποκόβεται μερικώς από τα στηρίγματά της, και στη συνέχεια ράβεται, προσδένεται («hitched») στον τένοντα του ψοΐτη μυ, φέρνοντάς μ’ αυτόν τον τρόπο την ουροδόχο κύστη σε μια θέση πιο κοντά στο ουρητήρα, έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα που προκύπτει από την αφαίρεση του στενωμένου τμήματος του ουρητήρα. Αυτό εξαλείφει κάθε τάση στη θέση συρραφής μεταξύ του ουρητήρα και της ουροδόχου κύστης, διασφαλίζοντας ότι η επανεμφύτευση θα επουλωθεί σωστά.

 Ρομποτική επανεμφύτευση του ουρητήρα με την μέθοδο Boari Flap (πτερύγιο κατά Boari)

Η μέθοδος Boari Flap είναι μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιείται για επανεμφύτευση του ουρητήρα όταν η στένωση βρίσκεται σε μια περιοχή του ουρητήρα πολύ ψηλότερα από την ουροδόχο κύστη, σε σημείο που η μέθοδος της πρόσδεσης της ουροδόχου κύστης στον ψοΐτη μυ δεν είναι επαρκής για να μειώσει την τάση στην περιοχή της επανεμφύτευσης. Στη επέμβαση αυτή, η οποία μπορεί να συνδυάζεται με την τεχνική της πρόσδεσης στον ψοΐτη μυ, ο Χειρουργός κόβει με τέτοιο τρόπο την ουροδόχο κύστη έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο, πτερύγιο ιστού της ουροδόχου κύστης, που μοιάζει με γλωσσίδα, το οποίο στη συνέχεια τεντώνεται πιο κοντά στο ουρητήρα και ράβεται μαζί του για να κλείσει.

 Ρομποτική Ουρητηροκαλυκοστομία (Ureterocalicostomy)

Αυτή η πολύπλοκη και σπάνια εκτελούμενη χειρουργική επέμβαση γίνεται όταν η πυελο-ουρητηρική συμβολή έχει τόσες πολλές συμφύσεις ώστε είναι αδύνατον να εκτελεστεί μια πυελοπλαστική. Στην πρώτη φάση της επέμβασης ουρητηροκαλυκοστομίας, το κάτω μέρος του νεφρού ακρωτηριάζεται έτσι ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί στον κατώτερο πόλο ο κάλυκας του νεφρού (το εσωτερικό μέρος του νεφρού, εκεί όπου δημιουργούνται τα ούρα). Στη συνέχεια, το νεοδημιουργηθέντα άνοιγμα στον κάτω πόλο του νεφρού, όπου συλλέγονται τα ούρα, συρράπτεται και συνδέεται με τον ουρητήρα. Η επέμβαση απαιτεί να έχει στη διάθεσή του ο Χειρουργός όλες εκείνες τις τελευταίες τεχνικές – συμπεριλαμβανομένου του διεγχειρητικού Doppler και υπερηχοτομογράφου, τα οποία εφαρμόζονται απευθείας στο νεφρό – για να εντοπιστεί με ακρίβεια το κατάλληλο σημείο για την επανασύνδεση του ουρητήρα.

 

Γενικά για την da Vinci αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα


Η da Vinci αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα γίνεται σήμερα ολοένα και πιο δημοφιλής τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Χάρις στην αλματώδη ανάπτυξη της χειρουργικής τεχνολογίας είναι δυνατή η ευρεία εφαρμογή και προσφορά της ελάχιστα επεμβατικής προοπτικής για την αποκατάσταση και των στενωμάτων του ουρητήρα – την da Vinci αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα.

Είναι πια πραγματικότητα μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις να εκτελούνται μέσω μικρών οπών. Η διαφορά ανάμεσα στη ανοιχτή και ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα. Ανώδυνη και ελάχιστα τραυματική προσέγγιση!
Είναι πια πραγματικότητα μεγάλες και πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις να εκτελούνται μέσω μικρών οπών (μικροσκοπικών τομών). Έτσι εξασφαλίζονται τα πλεονεκτήματα της οριστικής και πλήρους θεραπείας με την δυνατότητα για:

  •  σημαντικά λιγότερο πόνο
  • συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και
  • το σπουδαιότερο την δυνατότητα για καλύτερα κλινικά αποτελέσματα

 

 

Η χειρουργική εργασία στην κλίμακα του χιλιοστού κάνει την διαφορά. Πρόκειται για μικροχειρουργική.

 

Στην αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα η χειρουργική εργασία στην κλίμακα του χιλιοστού κάνει την διαφορά. Πρόκειται για μικροχειρουργική. Η πλήρη αποκατάσταση και θεραπεία των στενωμάτων του ουρητήρα απαιτεί ιδιαίτερη ακρίβεια και “μαστοριά” στους χειρισμούς των ρομποτικών εργαλείων.

 

Η τρισδιάστατη και μεγεθυμένη κατά 10-15 φορές όραση από την μία μεριά και η ελευθερία των κινήσεων από την άλλη, που επιτρέπουν να χειρουργούμε σαν να βρίσκονται τα χέρια του χειρουργού μέσα στο σώμα του ασθενούς, παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια στην εκτέλεση δύσκολων επεμβάσεων όπως η αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα. Τα ρομποτικά εργαλεία μοιάζουν και κινούνται σαν το ανθρώπινο χέρι. Ενώ έχουν διάμετρο μόνο 8 χιλιοστά μπορούν να εκτελούν όχι μόνο τις ίδιες κινήσεις με τον ίδιο βαθμό ελευθερίας και ακρίβειας αλλά και περισσότερες κινήσεις με πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας.

 

Η ακρίβεια των χειρισμών, η δυνατότητα να υπάρχουν μέσα στην κλειστή κοιλιά του ασθενούς δύο μικροσκοπικά χεράκια που εκτελούν με την ίδια και μεγαλύτερη ευλυγισία και ελευθερία τις κινήσεις του ανθρώπινου καρπού, η μεγεθυμένη κατά 10-15 φορές όραση, η τρισδιάστατη εικόνα και ο έλεγχος που παρέχει το ρομποτικό σύστημα da Vinci Si HD συμβάλει στην αποτελεσματική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα εξαφανίζοντας σημαντικά τα ενοχλητικά συμπτώματα και την απειλητική για την νεφρική λειτουργία υδρονέφρωση που προκαλούσε η στένωση του ουρητήρα.

Οι ασθενείς με στένωμα στο ουρητήρα, που υποβάλλονται σε επανεμφύτευση του ουρητήρα, ανησυχούν επίσης για την διαφύλαξη της λειτουργικότητας του αποφραγμένου, υδρονεφρωτικού νεφρού μετά την επέμβαση. Η διαφύλαξη της λειτουργικότητας του νεφρού εξαρτάται κυρίως από την προϋπάρχουσα λειτουργία του καθώς και το αποτέλεσμα της επέμβασης, που σκοπό έχει την πλήρη άρση της απόφραξης και την απρόσκοπτη ροή των ούρων. Το σύστημα da Vinci αναπαράγει τις καλύτερες τεχνικές της ανοιχτής χειρουργικής και τις ενσωματώνει σε μία ελάχιστα τραυματική, ρομποτικά υποβοηθούμενη προσέγγιση.
Η ακρίβεια και η δεξιότητα του χειρουργικού συστήματος da Vinci με την ποικιλία των ρομποτικών εργαλείων επιτρέπει την αντιμετώπιση της καλοήθους στένωσης του ουρητήρα με μία ελάχιστα τραυματική προσέγγιση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα ρομποτικά εργαλεία δίνουν την δυνατότητα στον Χειρουργό να έχει μέσα στην κλειστή κοιλιά δύο μικροσκοπικά χεράκια που λειτουργούν το ίδιο γρήγορα και με ακρίβεια όπως τα ανθρώπινα χέρια. Όλες οι μέχρι τώρα μεγάλες μελέτες δείχνουν ότι η da Vinci αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα παρουσιάζει τα ίδια ποσοστά διατήρησης της νεφρικής λειτουργίας. Διάφορες επίσης μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που είχαν προεγχειρητικά φυσιολογική νεφρική λειτουργία παρουσιάζουν πλήρη διατήρηση της νεφρικής τους λειτουργίας (προσδιοριζόμενη με σπινθηρογράφημα νεφρών) μετά από την da Vinci αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα.

Σχετικά με την πλήρη αντιμετώπιση και εξάλειψη των στενωμάτων του ουρητήρα, η da Vinci αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα εμφανίζει παρόμοια αποτελέσματα σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική θεραπεία. Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι η επέμβαση με το da Vinci δεν εκτελείται από το ρομπότ αλλά ο χειρουργός έχει πάντα τον απόλυτο έλεγχο κάθε χειρουργικού βήματος με την βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής πλατφόρμας.

 

Πως εκτελείται η da Vinci αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα;

Η ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα εκτελείται υπό γενική αναισθησία. Αν και ο χειρουργικός χρόνος διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ο μέσος όρος χειρουργικού χρόνου κυμαίνεται από 1,5 έως 2 ώρες. 
Κατά την ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα, 3 με 4 μικρές οπές μικρότερες του ενός εκατοστού πραγματοποιούνται στην κάνω κοιλιά μέσα από τις οποίες περνούν ειδικοί σωληνίσκοι (τα λεγόμενα τροκάρ), οι οποίες επιτρέπουν την ταχεία είσοδο και έξοδο των λαπαροσκοπικών και ρομποτικών εργαλείων στο εσωτερικό της κοιλιάς του ασθενή.
 Η κοιλιά γεμίζει με το αδρανές αέριο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) δημιουργώντας έτσι ένα μεγαλύτερο χώρο εργασίας στον Χειρουργό για να ολοκληρώσει την επέμβαση. Το αέριο αυτό εκκενώνεται από την κοιλιά στο τέλος του χειρουργείου. Ο Χειρουργός χειρίζεται 3 πολύ-αρθρωτά όργανα για να φέρει σε πέρας με ακρίβεια, λεπτότητα και σταθερότατο δύσκολο έργο του διαχωρισμού των ιστών, της αιμόστασης, της κοπής και συρραφής με την ίδια και ανώτερη δεξιότητα από εκείνη του ανθρώπινου καρπού.
 Πολύ-αρθρωτά ρομποτικά εργαλεία επιτρέπουν στον Ουρολόγο να χειρουργεί μέσα στο σώμα του ασθενή χωρίς να έχει ανοίξει την κοιλιά με την ίδια ικανότητα σαν να έχει δύο μικροσκοπικά ανθρώπινα χέρια. 
Επιπλέον ο Χειρουργός ελέγχει μία στερεοσκοπική οπτική (λαπαροσκόπιο) που συνδέεται μία υψηλής ευκρίνειας κάμερα η οποία εξασφαλίζει μία τρισδιάστατη (3-D), υψηλής ευκρίνειας (High Definition, HD) όραση της εσωτερικής ανατομίας του ασθενή μεγεθυμένη κατά 10 έως 15 φορές. Ένας έμπειρος Χειρουργός λειτουργεί σαν βοηθός και στέκεται δίπλα στο χειρουργικό τραπέζι βοηθώντας τον ρομποτικό Χειρουργό κρατώντας ανοιχτό το χειρουργικό πεδίο, αναρροφώντας και καθαρίζοντας, χρησιμοποιώντας όργανα που εισέρχονται μέσα από τα δύο βοηθητικά τροκάρ. Το ρομποτικό σύστημα da Vinci προσαρμόζεται στα τροκάρ πριν την έναρξη της επέμβασης. Με τον ρομποτικό Χειρουργό να κάθεται μόλις ελάχιστα μέτρα δίπλα από το χειρουργικό τραπέζι στην χειρουργική κονσόλα, τα ρομποτικά όργανα ελέγχονται από τον Χειρουργό σε πραγματικό χρόνο με υψηλή ακρίβεια κλιμακωτής κίνησης.

 

 

Πολυ-αρθρωτά ρομποτικά εργαλεία επιτρέπουν στον Ουρολόγο μέσα στο σώμα του ασθενή με την ίδια ικανότητα σαν να έχει δύο μικροσκοπικά ανθρώπινα χέρια.

 

Το στενωμένο τμήμα του ουρητήρα μαζί με υγιές τμήμα του πάνω και κάτω από αυτήν παρασκευάζεται και απελευθερώνεται από τους γύρω ιστούς και όργανα. Ο σκοπός είναι ν’ αφαιρεθεί πλήρως το στενωμένο τμήμα του ουρητήρα χωρίς να μείνει τίποτα υπόλοιπο και χωρίς να τραυματισθούν τα γειτονικά όργανα, όπως πχ τα μεγάλα αγγεία της κάτω κοιλιάς. Οι ιστοί που αφαιρέθηκαν τοποθετούνται σε πλαστικό σάκο, ο οποίος αφαιρείται ανέπαφος στο τέλος της επέμβασης διαμέσου μίας από τις προϋπάρχουσες οπές, αφού διευρυνθεί τόσο ώστε να χωράει να εξέλθει. Ο στενωμένος ουρητήρας αποστέλλεται για βιοψία (παθολογοανατομική εξέταση).

 

 

Σχηματική εικόνα της διάταξης της χειρουργικής αίθουσας για την ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα

 

Μία λεπτή παροχέτευση τοποθετείται στην περιοχή της επέμβασης για να εκκενώνει τα υγρά της επέμβασης και εξέρχεται διαμέσου μίας από τις οπές των τροκάρ. Οι οπές των τροκάρ συρράπτονται χρησιμοποιώντας τεχνικές πλαστικής χειρουργικής για ελαχιστοποίηση των ουλών. Τα σημάδια της επέμβασης απορροφώνται ταχύτατα και ένα μήνα μετά φαίνονται μόνο ελάχιστα.

 

Σχηματικές διαφάνειες da Vinci αποκατάστασης των στενωμάτων του ουρητήρα

Η παρακάτω παρουσίαση διαφανειών είναι μία σειρά σχηματικών εικόνων που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των χειρουργικών βημάτων της ρομποτικής αποκατάστασης των στενωμάτων του ουρητήρα.

 

Βίντεο da Vinci αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα

Το παρακάτω είναι μία σειρά βίντεο για να βοηθήσουν τον ασθενή με μία σύντομη ματιά να κατανοήσει τα χειρουργικά βήματα της da Vinci αποκατάστασης των στενωμάτων του ουρητήρα. (Προειδοποίηση: Το βίντεο περιλαμβάνει ζωντανά στιγμιότυπα μίας πραγματικής ρομποτικής επέμβασης που ορισμένοι θεατές μπορεί να δυσκολευτούν να παρακολουθήσουν).
Δείτε το video

 

Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές


Όπως με κάθε μεγάλο χειρουργείο, οι επιπλοκές, αν και πολύ σπάνιες, μπορεί να συμβούν και με την ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα. Η πιθανότητα των επιπλοκών εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία του χειρουργού και την προηγούμενη κατάσταση του ασθενούς. Οι πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 

  • Αιμορραγία: Η απώλεια αίματος κατά την διάρκεια της ρομποτικής επέμβασης είναι λιγότερη από 100ml και η ανάγκη για μετάγγιση αίματος μικρότερη από 1-2% των περιπτώσεων.
  • Λοιμώξεις: Με την χρήση των ενδοφλέβιων αντιβιοτικών ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι εξαιρετικά σπάνιος. Σε περίπτωση που εμφανισθούν συμπτώματα λοίμωξης (πυρετός, εκροή υγρού από τις οπές του δέρματος, ερυθρότητα των τομών, συχνουρία, πόνος, δυσουρία κτλ) θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον γιατρό σας.
  • Μετεγχειρητική κήλη: Λόγω των μικροσκοπικών λαπαροσκοπικών οπών σπάνια αναπτύσσονται κήλες σ’ αυτές τις θέσεις. Επιπλέον, η μεγαλύτερη τομή, μέσα από την οποία αφαιρέθηκε σε πλαστικό σάκο το στενωμένο τμήμα του ουρητήρα, συρράπτεται προσεκτικά για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετεγχειρητικών κηλών.
  • Τραυματισμός γειτονικών οργάνων: Επειδή η ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα εκτελείται υπό συνεχή οπτική παρακολούθηση και μάλιστα μεγεθυμένη 10-15 φορές και τρισδιάστατη και τα ρομποτικά εργαλεία κινούνται μ’ εξαιρετική ακρίβεια χιλιοστού ο κίνδυνος ανεπιθύμητου τραυματισμού ενός γειτονικού οργάνου είναι πολύ περιορισμένος. Το παχύ και το λεπτό έντερο, ο σπλήνας, το συκώτι, η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, το δωδεκαδάκτυλο, ο νεφρός, οι μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα είναι σε άμεση γειτονία (ανάλογα με την εντόπιση της στένωσης) και ορισμένες φορές σε επαφή με τον ουρητήρα και μπορεί να τραυματισθούν με την ίδια ίσως και μικρότερη συχνότητα απ’ ότι στην ανοιχτή επέμβαση, που θεωρείται πιο τραυματική. Προσωρινή νευρική ή μυϊκή βλάβη στα άκρα μπορεί να συμβεί σπάνια και είναι συνήθως αποτέλεσμα της τοποθέτησης του ασθενούς στο χειρουργικό τραπέζι. Σ’ εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μία επέκταση της επέμβασης ή ακόμα και νέα επέμβαση μπορεί να καταστεί αναγκαία για την αντιμετώπιση του τραυματισμού ενός γειτονικού οργάνου.
  • Μετατροπή σε συμβατικό ανοιχτό χειρουργείο: Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όταν παρουσιασθούν επιπλοκές ή δυσκολία στην συνέχεια της ρομποτικής επέμβασης η μετατροπή σε συμβατική λαπαροσκοπική ή ακόμα και σε ανοιχτή επέμβαση είναι αναγκαία. Αυτό συμβαίνει σε ποσοστό μικρότερο από 1-2%. Ενδεικτικά στις τελευταίες 1.000 ρομποτικές επεμβάσεις διαφόρων μορφών και βαθμών δυσκολίας (προστατεκτομές, νεφρεκτομές, πυελοπλαστικές, κυστεκτομές κτλ) που πραγματοποίησα προσωπικά δεν υπήρξε καμία τέτοια ανάγκη.

 

Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις (Frequently Asked Questions, FAQs)


Ποιος ασθενής είναι υποψήφιος για την ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα;
Η ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα χρησιμοποιείται όπως και η ανοιχτή για την θεραπεία των καλοήθων συνήθως στενωμάτων του ουρητήρα, που προκαλούν απόφραξη στην ροή των ούρων και κατά συνέπεια υδρονέφρωση. Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση είναι ο αποφραγμένος νεφρός να έχει μία σχετική λειτουργικότητα μεγαλύτερη από 15%-20% σε σχέση με τον υγιή νεφρό, όπως αυτό διαπιστώνεται στο στατικό σπινθηρογράφημα νεφρών. Όταν όμως ο αποφραγμένος νεφρός έχει μικρή λειτουργική αξία τότε η αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα δεν ωφελεί συνολικά τον ασθενή και είναι προτιμότερη η αφαίρεση του νεφρού παρά η διατήρηση ενός προβληματικού και σοβαρά υπολειτουργικού νεφρού. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να αντιμετωπίζονται τα στενώματα του ουρητήρα έγκαιρα προτού προκαλέσουν βλάβη στο νεφρό και έκπτωση της λειτουργίας του, που δεν αναστρέφεται!

Οι ασθενείς που είναι υποψήφιοι για την ανοιχτή επέμβαση είναι επίσης κατάλληλοι και για την ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα. Όπως σε πολλά διεθνούς φήμης κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης έτσι και στην Ουρολογική Κλινική, την οποία διευθύνω στο Metropolitan Hospital, η ρομποτική προσέγγιση είναι η θεραπεία εκλογής για την αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα.

Ποιος ασθενής δεν θεωρείται “καλός” υποψήφιος για την ρομποτική τεχνική;

Όπως και στο ανοιχτό χειρουργείο έτσι και στην ρομποτική τεχνική η δυσκολία της επέμβασης εξαρτάται από την εμπειρία του Χειρουργού και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ασθενείς με εκτεταμένες επεμβάσεις στην κοιλιά, ακτινοβολία, σοβαρότατες παθήσεις των πνευμόνων ή της καρδιάς, υπερβολική-κακοήθη παχυσαρκία και αιμορραγικές διαθέσεις πιθανόν να μην είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα, ανοιχτά ή ρομποτικά. Πρέπει να ληφθεί όμως υπόψιν ότι λόγω της ελαχίστου επεμβατικότητας της ρομποτικής τεχνικής μπορούν να υποβληθούν σε ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα και ασθενείς με σχετικά επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Επίσης όταν ο νεφρός έχει αρχίσει να υπολειτουργεί (μικρότερη λειτουργικότητα από 15% έως 20% στο στατικό σπινθηρογράφημα) οι προοπτικές επιτυχίας της αποκατάστασης του στενώματος στον ουρητήρα είναι πολύ περιορισμένες.

Ποιες άλλες παθήσεις του ουρητήρα, εκτός από τα στενώματα, μπορούν να αντιμετωπισθούν με την μέθοδο της ρομποτικής επανεμφύτευσης του ουρητήρα;

Και άλλες παθήσεις του ουρητήρα, εκτός από τα καλοήθη στενώματα, μπορούν να αντιμετωπισθούν με την μέθοδο της ρομποτικής επανεμφύτευσης του ουρητήρα στην ουροδόχο κύστη (με την πρόσδεση της ουροδόχου κύστης στον ψοΐτη μυ – psoas hitch ή με την δημιουργία πτερυγίου από την ουροδόχο κύστη κατά Boari – Boari flap):

  • Μεγάλου βαθμού κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση με διάταση του ουρητήρα
  • Αποφρακτικός μεγαουρητήρας με ή χωρίς παλινδρόμηση
  • Τραυματισμός ή συρίγγιο ή ειδική περίπτωση ουροθηλιακού καρκίνου (μονήρης, χαμηλού βαθμού κακοήθεις και σε μονήρη νεφρό) του μέσου ή και κάτω τμήματος του ουρητήρα
Αναφέρετε μερικά από τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αποκατάστασης των στενωμάτων του ουρητήρα;

Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι στην αντιμετώπιση των στενωμάτων του ουρητήρα χρησιμοποιούνται αρχικά με την μορφή της λαπαροσκοπικής προσέγγισης από το 1992 και αργότερα με την μορφή της ρομποτικής τεχνικής από το 2000. Οι τεχνικές αυτές προσφέρουν στους ασθενείς σημαντικά οφέλη όπως πχ:

  • μικρές τομές και ελάχιστες ουλές
  • ελάχιστη απώλεια αίματος (<100-200mL) και πολύ σπάνια ανάγκη για μετάγγιση (<1-2%)
  • σύντομος χρόνος νοσηλείας (1-2 ημέρες για τους περισσότερους ασθενείς)
  • λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και συνήθως μηδαμινή ανάγκη για μετεγχειρητική αναλγησία
  • μικρότερος κίνδυνος λοιμώξεων
  • μακροχρόνια διατήρηση ικανοποιητικής ροής ούρων χωρίς διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας
  • σύντομος χρόνος ανάρρωσης και γρήγορη επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες (2-3 εβδομάδες) και στην καθημερινή εργασία (3-4 εβδομάδες)
Ποια τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής σε σύγκριση με την ανοιχτή αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα;

Το κυρίαρχο πλεονέκτημα της ρομποτικής τεχνικής είναι η χρήση υψηλής τεχνολογίας για την ολοκλήρωση της επέμβασης.

  • Πρώτον, υπάρχει βελτιωμένη όραση με 10-15 φορές μεγέθυνση και μία υψηλής ευκρίνειας εικόνα της εσωτερικής ανατομίας σαν αποτέλεσμα χρήσης μίας εξειδικευμένης στερεοσκοπικής οπτικής, η οποία είναι συνδεδεμένη με μία υψηλής ευκρίνειας κάμερα.
  • Δεύτερο, ο ρομποτικός Ουρολόγος χειρουργεί με πολυαρθρωτά όργανα, διαμέτρου 8 χιλιοστών, τα οποία έχουν την ίδια δεξιότητα όπως ο ανθρώπινος καρπός.
  • Τρίτον, λόγω της αυξημένης πίεσης από το πνευμοπεριτόναιο αλλά κυρίως λόγω της καλύτερης και πιο ακριβούς χειρουργικής προσέγγισης το χειρουργικό πεδίο δεν είναι αιμορραγικό γεγονός που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την ορατότητα.
  • Τέταρτον, τα ποσοστά ίασης είναι τα ακριβώς τα ίδια με την ανοιχτή επέμβαση.

Συνοπτικά, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, η ρομποτική χειρουργική εξασφαλίζει καλύτερη ορατότητα των σημαντικών ιστών που περιβάλλουν τον στενωμένο ουρητήρα και επιτρέπουν στον Χειρουργό να χειρουργεί με την ίδια δεξιότητα αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ότι ένας Χειρουργός όταν διενεργεί μία ανοιχτή αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνει την επέμβαση μέσα από μικρές οπές με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και προπαντός χωρίς καθόλου απώλεια αίματος.

Υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα στην ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα;

Οι περισσότεροι ασθενείς με στένωμα στον ουρητήρα, που είναι υποψήφιοι για ανοιχτή επέμβαση, είναι επίσης και άριστοι υποψήφιοι για την ρομποτική τεχνική. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική και τραυματική προσέγγιση έχει γίνει η στάνταρντ θεραπεία εκλογής για την πλειοψηφία των στενωμάτων του ουρητήρα. Γενικά, δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα της ρομποτικής επέμβασης.

Από πότε εκτελείτε ρομποτικές επεμβάσεις στην Ελλάδα;

Από την πρώτη στιγμή που ήρθε το πρώτο ρομποτικό σύστημα στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2006, τότε που επέστρεψα και από την Γερμανία, εκτελώ στην Ελλάδα ρομποτικές επεμβάσεις. Την πρώτη στην Ελλάδα ρομποτική ριζική προστατεκτομή πραγματοποίησα στις 5 Οκτωβρίου του 2006 με απόλυτη επιτυχία. Από τότε μέχρι σήμερα πραγματοποίησα πολλές εκατοντάδες ρομποτικές επεμβάσεις στην Ελλάδα, που αφορούν όλα τα ουρολογικά όργανα (νεφρό, ουρητήρα, ουροδόχο κύστη, επινεφρίδια κτλ) καλύπτοντας όλο το φάσμα των ρομποτικών ουρολογικών επεμβάσεων.

Με βάσει τα στατιστικά δεδομένα της εταιρείας που εισάγει το ρομποτικό σύστημα da Vinci στην Ελλάδα διαθέτω όχι μόνο σήμερα (Αύγουστος 2013) αλλά ουσιαστικά την τελευταία πενταετία τον μεγαλύτερο σε αριθμό και σε επιτυχίες ρομποτικών ουρολογικών επεμβάσεων, με πολύ μεγάλη απόσταση από όλους τους υπόλοιπους Έλληνες Ουρολόγους.

Πόσο διαρκεί η ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα;

Η ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα διαρκεί περίπου 1 με 2 ώρες ανάλογα με το μέγεθος και την θέση του στενώματος του ουρητήρα, την παρουσία παχυσαρκίας, τις προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιά, την παρουσία ουλών και άλλους παράγοντες. Η διάρκεια της ρομποτικής επέμβασης είναι συντομότερη και από τον χρόνο του ανοιχτού χειρουργείου γιατί παρακάμπτονται οι μεγάλες, επώδυνες και χρονοβόρες τομές. Η διάρκεια της επέμβασης αντανακλά σίγουρα και την εμπειρία του Χειρουργού.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στην λαπαροσκοπική και ρομποτική προσέγγιση;

Και οι δύο είναι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και η επιλογή είναι ένα ζήτημα προτίμησης του χειρουργού και του ασθενούς. Ο χειρουργικός χρόνος, η απώλεια αίματος και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι τα ίδια ανάμεσα στην καθαρά λαπαροσκοπική και στην ρομποτική τεχνική. Και οι δύο προσεγγίσεις πραγματοποιούνται φουσκώνοντας την κοιλιά με το αδρανές αέριο διοξείδιο του άνθρακα και εισάγοντας στο εσωτερικό της κοιλιάς λαπαροσκοπικούς φακούς συνδεδεμένους σε υψηλής ευκρίνειας κάμερα για να παρατηρούμε τα εσωτερικά όργανα. Η συμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική γίνεται με εργαλεία που τα κρατά απευθείας στα χέρια του ο χειρουργός. Η ρομποτική όμως χειρουργική εκτελείται χρησιμοποιώντας ρομποτικά πολυαρθρωτά εργαλεία που επιτρέπουν στον Χειρουργό με μεγαλύτερη ακρίβεια και με περισσότερη ευκινησία να χειρίζεται μέσω μίας κονσόλας τα εργαλεία σαν να έχει μέσα στην κλειστή κοιλιά του ασθενούς δύο μικρά χεράκια.

Τι συμβαίνει εάν είναι αναγκαίο να μετατραπεί η ρομποτική επέμβαση σε ανοιχτή ή λαπαροσκοπική;

Αν και εξαιρετικά σπάνιο μετατροπή σε ανοιχτό χειρουργείο μπορεί να είναι απαραίτητη εάν παρουσιαστούν δυσκολίες κατά την παρασκευή του ουρητήρα ή της ουροδόχου κύστης ή του νεφρού ή/και εκτεταμένη αιμορραγία κατά την ρομποτική προσέγγιση. Ο κ. Πουλάκης έχει εμπειρία και στο ανοιχτό και στο λαπαροσκοπικό χειρουργείο και γι’ αυτό μπορεί να συνεχίσει χωρίς πρόβλημα το χειρουργείο ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά εάν αυτό είναι αναγκαίο.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας της ρομποτικής αποκατάστασης των στενωμάτων του ουρητήρα;

Τα ποσοστά επιτυχίας όσον αφορά την πλήρη αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα και την άρση της απρόσκοπτης ροής των ούρων, όπως εκτιμάται στις μετεγχειρητικές ακτινολογικές εξετάσεις (αξονική ή μαγνητική τομογραφία/ουρογραφία), είναι ίδια μ’ εκείνα της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης. Η πρόγνωση είναι γενικά άριστη, καθώς τα περισσότερα στενώματα του ουρητήρα είναι καλοήθη.
Στην σπάνια περίπτωση, που υπάρχει διεγχειρητικά υποψία καρκίνου του ουρητήρα, ο οποίος διέφυγε των προεγχειρητικών εξετάσεων, διενεργείται ταχεία βιοψία και σε επιβεβαίωση της διάγνωσης προβαίνουμε σε ρομποτική νεφροουρητηρεκτομή. Η τελική παθολογοανατομική εξέταση θα είναι σε μία εβδομάδα διαθέσιμη και θα καθορίσει εάν η στένωση είναι καλοήθης ή κακοήθης.

Ποια η μετεγχειρητική πορεία;

Μετά την ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα ο ασθενής σηκώνεται, κάθεται, περπατά και σιτίζεται το βράδυ κιόλας της ίδιας ημέρας. Αυτό μειώνει τους μυϊκούς πόνους και βοηθά σημαντικά την αναπνευστική και πεπτική λειτουργία. Ο ασθενής εξέρχεται από νοσοκομείο την επομένη της επέμβασης και είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε λιγότερο από μία εβδομάδα περίπου. Η παροχέτευση αφαιρείται την 1η ή σπανιότερα την 2η μετεγχειρητική ημέρα. Ένας μετεγχειρητικός έλεγχος με υπερηχογράφημα συνήθως είναι αρκετός και εκτελείται την πρώτη εβδομάδα μετά το χειρουργείο.
Ο διουρηθρικός καθετήρας αφαιρείται σε μία με δύο εβδομάδες μετεγχειρητικά και η ούρηση ελέγχεται με την διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος (στεγανότητα ουροδόχου κύστης, κατακράτηση ούρων κτλ).

Ο εσωτερικός ουρητηρικός καθετήρας (το λεγόμενο Pig-Tail), το οποίο τοποθετείται πάντα στην αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα, είτε γίνουν ανοιχτά είτε ρομποτικά, αφαιρείται σε 6 με 8 εβδομάδες μετεγχειρητικά, με κυστεοσκόπηση (γίνεται εντελώς ανώδυνα με μέθη). Κατόπιν γίνεται ένας έλεγχος με υπερηχογράφημα ενώ σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις απαιτείται μία επαναληπτική αξονική τομογραφία ή ουρογραφία/πυελογραφία.

Σε περίπτωση επιτυχημένης ρομποτικής αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα υποχωρούν συνήθως άμεσα και τα συμπτώματα που προκαλούνται από την απόφραξη στην ροή των ούρων.

Γιατί είναι αναγκαία η ρομποτική αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα;

Η επέμβαση είναι αναγκαία γιατί μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία και οριστικά τα στενώματα του ουρητήρα και τα ενοχλήματα που προκαλούν αυτά, να διατηρηθεί η νεφρική λειτουργία και να διερευνηθεί ακριβώς με την τελική παθολογοανατομική εξέταση ένα μικρό ποσοστό (μικρότερο από 1-3%), που πιθανόν να παρουσιάζουν ύποπτα σημεία κακοήθειας.

Θα χρειασθεί μετά το χειρουργείο συμπληρωματική θεραπεία με ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία;

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα στενώματα του ουρητήρα είναι καλοήθη και γι’ αυτόν τον λόγο η πρόγνωση είναι άριστη αφού θεραπεύονται πλήρως με την χειρουργική αφαίρεση τους και την επανεμφύτευση του ουρητήρα για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής των ούρων. Σε σπάνιες περιπτώσεις (λιγότερο από 1-3%) ανακαλύπτεται διηθητικός καρκίνος που χρήζει συμπληρωματικής χημειοθεραπείας υπό την καθοδήγηση ειδικού Ογκολόγου.

Ανακαλύψτε περισσότερα:


Οδηγός ασθενή για την da Vinci αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα
Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής μετά από μία da Vinci αποκατάσταση των στενωμάτων του ουρητήρα
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για την ρομποτική χειρουργική
Πολυμέσα με βίντεο, διαδικτυακά αρχεία, σεμινάρια σε ασθενείς και διαλέξεις σε ιατρούς
Κλινικές μελέτες

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Βασίλης Πουλάκης

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ >

τα νεα μασ

τελευταια νεα και εξελιξεισ

Βασίλειος Πουλάκης – Καλημέρα Ελλάδα | Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Ο κύριος Βασίλειος Πουλάκης, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, μιλάει στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται συνήθως. Εξηγεί ποιοι είναι οι παράγοντες που συνδέονται με...

Διεθνής αναγνώριση και διάκριση στη ρομποτική χειρουργική για τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη

Στο «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Βασίλειος Πουλάκης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος με εξειδίκευση στη ρομποτική χειρουργική. Ο κ. Πουλάκης είναι ο νούμερο 1 ρομποτικός χειρουργός στην Ευρώπη και ο νούμερο 2 στον κόσμο. Εξήγησε τον ρόλο της...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE2FACE

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ...
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ 100,3

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ 100,3

Συνέντευξη του Δρ. Βασίλη Πουλάκη στις 31 Ιουλίου 2020, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 στην πρωινή ζώνη ενημέρωσης, στον δημοσιογράφο κύριο Άρη Πορτοσάλτε, σχετικά με τον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Ακούστε στον παρακάτω σύνδεσμο (link) από 1:15:45 μέχρι και 1:27:20 την...

Διαβάστε Περισσότερα

νεα απο τον τυπο

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Πρόληψη και Θεραπεία

Ο πέμπτος σε συχνότητα μεταξύ των καρκίνων, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, παρόλο που περιγράφεται ως «αντρικός» καρκίνος, αφορά και τις γυναίκες σε ποσοστό που φτάνει περίπου στο 15% των περιστατικών «Το σύνολο της εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην...

Βασίλειος Πουλάκης – Καλημέρα Ελλάδα | Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Ο κύριος Βασίλειος Πουλάκης, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, μιλάει στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται συνήθως. Εξηγεί ποιοι είναι οι παράγοντες που συνδέονται με...

Διεθνής αναγνώριση και διάκριση στη ρομποτική χειρουργική για τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη

Στο «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Βασίλειος Πουλάκης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος με εξειδίκευση στη ρομποτική χειρουργική. Ο κ. Πουλάκης είναι ο νούμερο 1 ρομποτικός χειρουργός στην Ευρώπη και ο νούμερο 2 στον κόσμο. Εξήγησε τον ρόλο της...

ΣΤΟΥΣ ΑΦΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τελείωσε με απόλυτη επιτυχία και αυτή η επίσκεψη μας στην Κύπρο. Διενεργήθηκαν οι εξής επεμβάσεις:1. μια "Μίνι"-Διαδερμική Λιθοτριψία σε μία εξαιρετικά παχύσαρκη γυναίκα με κοραλλοειδή λίθο στον δεξί νεφρό σε λοξή ύπτια-πλάγια θέση με δυνατότητα ταυτόχρονης...

νεα απο τον επιστημονικο κοσμο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ (ΕΝΔΟΣΩΜΑΤΙΚΗ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΚΥΣΤΗΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ «W» ΚΑΤΑ HAUTMANN

Δημοσίευση του Δρ. Βασίλη Πουλάκη σχετικά με την ρομποτική (ενδοσωματική) δημιουργία νεοκύστης σε σχήμα «W» κατά Hautmann μετά από ρομποτική ριζική...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑΚΕΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ «ΡΟΥΤΙΝΑ» ΣΤΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ

ΜΕΡΟΣ 1o: ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΟΠΙΣΘΟΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΚΤΟΜΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΡΧΕΟΣ Η ιστορία είναι απλή και άκρως ανθρώπινη. Ένας νεαρός...

Poulakis Urology!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Pin It on Pinterest