Επιλογή Σελίδας

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Εισαγωγή – Τι είναι;

Εισαγωγή

Στην εποχή μας, αν και η Καλoήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ) σπανίως αποτελεί μία απειλητική για την ζωή κατάσταση, είναι η συχνότερη μη κακοήθης πάθηση του προστάτη με δραματικές συνέπειες στην καθημερινή ποιότητα ζωής του ασθενούς αλλά και της οικογένειάς του. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό είναι συνήθως βραδεία και σοβαρές επιπλοκές, όπως νεφρική ανεπάρκεια, είναι σπάνιες. Από την άλλη πλευρά ο κίνδυνος οξείας επίσχεσης των ούρων αυξάνεται με το μέγεθος του προστάτη και απαιτεί επείγουσα νοσηλεία και συχνά χειρουργική αντιμετώπιση.

Τα σχετικά λιγότερα σοβαρά συμπτώματα της συχνουρίας, νυκτουρίας και ατελούς κενώσεως της ουροδόχου κύστης, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά αλλά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Επιπροσθέτως, άνδρες μ’ ενοχλήματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα οφειλόμενα στην ΚΥΠ είναι επιρρεπείς σε στυτική δυσλειτουργία και διαταραχές της εκσπερμάτισης.

Η εκτεταμένη έρευνα των τελευταίων χρόνων σχετικά με την ΚΥΠ είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την κατανόηση της παθογένειας της, αλλά επίσης και την ανάπτυξη νέων ιατρικών και ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών θεραπειών. Την ίδια στιγμή η ενημέρωση των ασθενών για την προστατική νόσο αυξήθηκε. Η επιλογή επομένως σήμερα της θεραπείας της ΚΥΠ απαιτεί ισορροπία ανάμεσα σε διάφορους παράγοντες:

  • Κλινική αναγκαιότητα και μελέτες που αφορούν την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου για το άτομο.
  • Τις προτιμήσεις του ασθενούς και του άμεσου οικογενειακού του περιβάλλοντος.
  • Σχέση κόστους – οφέλους και μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Η θεραπεία που εξασφαλίζει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής πρέπει να ρυθμίζεται στα μέτρα του ασθενή, βασιζόμενη στους παραπάνω παράγοντες.

Τι είναι η Καλήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ);

Με την πάροδο της ηλικίας υπερτρέφονται οι αδένες, που βρίσκονται στην περιουρηθρική περιοχή του προστάτη και περικλείουν σαν δακτυλίδι την ουρήθρα. Η πάθηση των υπερτροφικών προστατικών αδένων ονομάζεται “προστατικό αδένωμα” ή “καλοήθη υπερπλασία του προστάτη”, όρος που τονίζει την καλοήθη φύση αυτών των αλλαγών. Η ΚΥΠ παρουσιάζεται σ’ όλους τους άνδρες ξεκινώντας από το 35ο έτος ζωής τους και εξελίσσεται σταδιακά και διαφορετικά από άνδρα σε άνδρα.
Είναι μία φυσιολογική διαδικασία, τόσο μάλιστα αναμενόμενη όσο τα γυαλιά πρεσβυωπίας ή τα άσπρα μαλλιά στην ώριμη ηλικία! Δεν υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα, στα οποία μπορεί να καταφύγει ο κάθε άνδρας, αφού είναι κάτι το εντελώς αναπόφευκτο. Ο προστάτης δηλαδή με την πάροδο της ηλικίας θα αρχίζει να μεγαλώνει “όπως και να’ ναι”!

Οι συνέπειες του προστατικού αδενώματος είναι:

  • απώθηση και πίεση του υπόλοιπου προστατικού ιστού μακριά από την ουρήθρα προς τα έξω, προς την προστατική κάψα
  • στένωση και στραγγαλισμό της ουρήθρας με συνέπεια αποφρακτικά συμπτώματα κατά την ούρηση
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Βασίλης Πουλάκης

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ >

τα νεα μασ

τελευταια νεα και εξελιξεισ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE2FACE

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 7-5-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων της ουροδόχου κύστης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 30-4-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων του νεφρού και την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Συνέντευξη του κου Πουλάκη στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” του δημοσιογράφου κου Δημόπουλου στο κανάλι Σίγμα της Κύπρου με θέμα την Ρομποτική Ουρολογία στη...

νεα απο τον τυπο

Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ!

Το Ρομποτικό Ουρολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Metropolitan, το οποίο διευθύνει από την ίδρυσή του, το 2011, ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, έχοντας ξεπεράσει τις 900 περίπου ετήσιες ρομποτικές επεμβάσεις στο έτος που μόλις αφήνουμε πίσω μας, το 2018 δηλαδή, ανανεώνει το...

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Καθώς σήμερα τελείωσα τα προγραμματισμένα μαθήματα Ουρολογίας στους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης στη Γερμανία και περιμένοντας να περάσει λίγο η ώρα για να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην Αθήνα είναι σημαντικό να τονισθούν οι...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Βασίλη Πουλάκη, την Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, στο Νοσοκομείο Metropolitan, ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή), σε ασθενή με τελείως ενδοφυτικό (εσωτερικό) όγκο νεφρού με την βοήθεια προηγμένου...

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗΣ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη στο Νοσοκομείο Metropolitan ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή) για ευμεγέθη (4,8 εκατοστά σε διάμετρο) όγκο του αριστερού νεφρού σε μικρό κορίτσι ηλικίας 9 ετών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ FOCAL ONE HIFU

Δημοσίευση του Δρ. Βασίλη Πουλάκη στην ιστοσελίδα «ygeiamou.gr», στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με θέμα: “HIFU: Η εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη”

νεα απο τον επιστημονικο κοσμο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ) ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων/Ασθενών του Νοσοκομείου Metropolitan και κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Ουρολογικής και Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κιέβου, στην Ουκρανία, διοργανώθηκε Επιστημονική Συνδιάσκεψη για την Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία και στην Ορθοπεδική στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2018.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 6ο SEERSS CONGRESS – ΖΑΠΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Ομιλία του Δρ. Χρήστου Μοιράγια, Επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής και του Ρομποτικού Ουρολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Metropolitan, που διευθύνει ο Αν. Καθηγητής Βασίλης Πουλάκης, με θέμα την σημασία του αριθμού των ρομποτικών επεμβάσεων που έχει εκτελέσει ο Ρομποτικός Χειρουργός στην περιεγχειρητική πορεία αλλά στο κόστος της επέμβασης σε ασθενείς που υπέστησαν ρομποτική μερική νεφρεκτομή.

Poulakis Urology!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ