Επιλογή Σελίδας

Φαρμακευτική θεραπεία της Υπερπλασίας του Προστάτη

Γενικά

Στο στάδιο Ι (αντιρροπούμενη ασθένεια) του καλοήθους προστατικού συνδρόμου ενδείκνυνται η συντηρητική, φαρμακευτική θεραπεία. Η φαρμακευτική θεραπεία του καλοήθους προστατικού συνδρόμου πρέπει να αναγράφεται πάντα από έναν ειδικό ουρολόγο και να ελέγχεται η πορεία της νόσου με ειδικές εξετάσεις (PSA, δακτυλική εξέταση, υπόλοιπο ούρων, ουροροομετρία).
Τα φάρμακα που διατίθενται σήμερα χωρίζονται αδρά σε 3 κατηγορίες:

 • Άλφα-αδρενεργικούς αποκλειστες: ελαττώνουν την αντίσταση στην ροή των ούρων (άμεση δράση)
 • Αναστολείς της 5-άλφα-αναγωγάσης: συρρικνώνουν τον προστάτη (καθυστερημένη δράση)
 • Φυτικά φάρμακα: χρησιμοποιούνται για πρόληψη και θεραπεία. Δρουν με διαφορετικό κάθε φορά μηχανισμό. Η δράση τους έχει σε μερικές αλλά όχι σε όλες τις κλινικές μελέτες αποδειχθεί.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες φαρμάκων μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα στο 30-60% των ανδρών με ΚΠΣ, αλλά δεν είναι δυνατό να προβλεφτεί ποιοι άνδρες θα απαντήσουν στην φαρμακευτική θεραπεία ή ποια φάρμακα θα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα και θα είναι καλύτερα για τον τον συγκεκριμένο άνδρα.

Άλφα αδρενεργικοί αποκλειστές

Αυτά τα φάρμακα, που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για την θεραπεία της αρτηριακή υπέρτασης, ελαττώνουν την τάση των λείων μυικών ινών του τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων και έτσι χαλαρώνουν τις λείες μυικές ίνες μέσα στον προστάτη. Σαν αποτέλεσμα η καθημερινή χρήση ενός άλφα αδρενεργικού αποκλειστή μπορεί να αυξήσει την ροή των ούρων και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της συχνουρίας και νυχτουρίας.

Τέσσερις άλφα αποκλειστές έχουν εγκριθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκου για την θεραπεία της ΚΥΠ και κυκλοφορούν στην Ελλάδα (σε παρένθεση τα εμπορικά σκευάσματα):

 • Terazosin (Hytrin)
 • Doxazosin (Cardura)
 • Tamsulosin (Omnic, Pradif)
 • Alfuzosin (Xatral)

Και οι τέσσερις άλφα αποκλειστές είναι ισοδύναμα σχεδόν δραστικοί. Η τεραζοσίνη και η δοζαζοσίνη κοστίζουν λίγο λιγότερο και τείνουν να προκαλούν πτώση της αρτηριακής πιέσεως περισσότερο συχνά από προκαλούν η ταμσουλοσίνη και η αλφουζοσίνη.

Σε ποιους ασθενείς δρουν καλύτερα; Οι άλφα αποκλειστές είναι περισσότερο δραστικοί σε άνδρες με φυσιολογικό μέγεθος ή έως και μέτρια διογκωμένο προστάτη.
Παρ’ όλη την προηγούμενη επικρατούσα αντίληψη ότι η ντοξαζοσίνη είναι μόνο δραστική σε ασθενείς με ελαφριού ή μέτριου βαθμού ΚΥΠ αποδείχθηκε ότι την μεγαλύτερη βελτίωση παρουσιάζουν οι ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα. Οι άλφα αποκλειστές αναπτύχθηκαν αρχικά για την θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης. Γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να είναι και η κατάλληλη μέθοδος θεραπείας για άνδρες που πάσχουν επιπλέον από υπέρταση. Αυτά τα φάρμακα δεν ενδείκνυται εάν έχουν ήδη αναπτυχθεί επιπλοκές της ΚΥΠ όπως για παράδειγμα σημαντικό υπόλοιπο ούρων και υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Οι άλφα αποκλειστές δεν είναι δραστικοί για την θεραπεία αυτών των ακραίων καταστάσεων.

Η πορεία. Οι άλφα αποκλειστές ανακουφίζουν τα συμπτώματα στους περισσότερους άνδρες που τους λαμβάνουν. Δρουν γρήγορα. Σε μία ή δύο ημέρες θα έχετε πιθανόν αυξημένη ροή ούρων και θα χρειάζεστε να πηγαίνετε στην τουαλέτα λιγότερο συχνά. Πολλοί άνδρες παρουσιάζουν μία σημαντική πτώση στην βαθμολογία των ειδικών ερωτηματολογίων για τα συμπτώματα της ΚΥΠ κατά 4 έως 6 μονάδες γεγονός που τους οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής τους.
Μία μελέτη (January 2005 issue of The Journal of Urology) έδειξε ότι η διακεκομμένη χορήγηση της ταμσουλοσίνης μέρα παρά μέρα αντί για της καθημερινής χορήγησης μπορεί να ελαττώσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την παλίνδρομη εκσπερμάτωση, η οποία είναι μία ενοχλητική παρενέργεια του φαρμάκου. Επιπλέον η λήψη ταμσουλοσίνης μέρα πάρα μέρα μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική στην θεραπεία των ουρολογικών προβλημάτων που προκαλεί η ΚΥΠ σε σχέση με την καθημερινή δόση.

Παρενέργειες.Οι παρενέργειες είναι συνήθως ήπιες και εύκολα ελεγχόμενες. Οι συχνότερες παρενέργειες των άλφα αποκλειστών περιλαμβάνουν:

 • Ελάττωση της εκσπερμάτωση
 • Πτώση της αρτηριακής πίεσης
 • Ζαλάδα
 • Πονοκέφαλος
 • Ερεθισμός του στομάχου ή του εντέρου
 • Μπούκωμα στην μύτη

Η πιο συχνή παρενέργεια είναι η ορθοστατική υπόταση (ζαλάδα κατά την όρθια θέση, οφειλόμενη σε πτώση της αρτηριακής πίεσης). Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει με την λήψη του φαρμάκου το βράδυ πριν τον ύπνο.Ο κάθε άλφα αποκλειστής παρουσιάζει ελαφριά διαφορετικούς κινδύνους παρενεργειών.Ο αμερικάνικος οργανισμός φαρμάκου (FDA) προειδοποιεί για τον κίνδυνο της ανάπτυξης του διεγχειριτκού συνδρόμου της χαλαρής ίριδας (intraoperative floppy iris syndrome, IFIS), μία μορφή διαταραχής της ίριδας που παρουσιάζεται μόνο κατά την διάρκεια της εγχείρησης καταρράκτη σε άνδρες που λαμβάνουν ταμσουλοσίνη ή άλλους άλφα αποκλειστές. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή αντίδραση της ίριδας κατά την διάρκεια της οφθαλμολογικής επέμβασης. Εάν λαμβάνετε ταμσουλοσίνη ή άλλους άλφα αποκλειστές πρέπει να το πείτε στον οφθαλμίατρο σας εάν σκοπεύετε να χειρουργηθείτε για καταρράκτη.

Αυτές οι παρενέργειες οδήγησαν το 10% εκείνων των ασθενών που λάμβαναν την ενεργή μορφή του φαρμάκου και το 4% των ασθενών που λάμβαναν το placebo να αποχωρήσουν από την μελέτη. Στους άνδρες που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα πρέπει η δόση αυτών των αντιυπερτασικών φαρμάκων να επαναπροσδιοριστεί με βάση και την αντιυπερτασική δράση των άλφα αποκλειστών. Οι άλφα αποκλειστές μπορεί επίσης να προκαλέσουν στηθάγχη σε άνδρες με στεφανιαία νόσο. Ο ουρολόγος σε συνεργασία με τον καρδιολόγο θα είναι ικανοί να προσδιορίσουν ποιος ασθενής με στεφανιαία νόσο είναι ικανοί για την χρήση αυτών των φαρμάκων.

Οι άλφα αποκλειστές μπορεί να προκαλέσουν πτώση της αρτηριακής πίεσης σε μη φυσιολογικά επίπεδα εάν λαμβάνονται ταυτόχρονα με φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας όπως είναι η σιλδεναφίλη (Viagra), βαρδεναφίλη (Levitra), και ταδαλαφίνη (Cialis). Κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου θεραπείας πρέπει παρακολουθείστε από τον γιατρό σας κάθε τρεις έως έξι μήνες.

Για την ελάττωση του κινδύνου των παρενεργειών μπορεί ο γιατρό σας να αρχίσει την θεραπεία με μικρότερη δόση την οποία μπορεί μετά να αυξήσει σταδιακά.


Αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης

Η φιναστερίδη (Proscar) μπλοκάρει την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη, την κύρια ανδρική ορμόνη που βρίσκεται μέσα στον προστάτη. Αυτά τα φάρμακα συρρικνωνόμουν τον προστάτη αδένα.Στην Ελλάδα δύο φάρμακα έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ και κυκλοφορούν:

 • Φιναστερίδη (Proscar)
 • Δουταστερίδη (Avodart, Duagen)

Και τα δύο φάρμακα είναι το ίδιο δραστικά. Κοστίζουν περισσότερο από ότι οι άλφα αποκλειστές.

Οι αναστολείς του ενζύμου 5-άλφα αναγωγάση ελαττώνουν την ποσότητα της τεστοστερόνης που μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη (dihydrotestosterone, DHT), μία ορμόνη που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ο προστάτης. Η DHT είναι η πιθανόν μία από τις αιτίες της ανάπτυξης της ΚΥΠ, γιατί συνδέεται με τους υποδοχείς που υπάρχουν στα προστατικά κύτταρα και τα ερεθίζει να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Οι αναστολείς λοιπόν ελαττώνουν την όρεξη του προστάτη για την DHT ελαττώνοντας τον αριθμό των υποδοχέων στους οποίους μπορεί να συνδεθεί η DHT.

Σε ποιους ασθενείς δρουν καλύτερα; Οι αναστολείς του ενζύμου είναι περισσότερο δραστικοί σε άνδρες με μεγάλους προστάτες (μεγαλύτερους από 40 κυβικά εκατοστά), αν και μπορεί να είναι δραστικοί σε άνδρες με μέτρια διογκωμένους προστάτες. Δεν είναι δραστικοί σε άνδρες που έχουν συμπτώματα ΚΥΠ με φυσιολογικού μεγέθους προστάτες. Σε άνδρες με μεγάλους προστάτες που χρειάζονται εγχείρηση δίδεται μερικές φορές ένας αναστολέας του ενζύμου πριν από την εγχείρηση γιατί μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της αιμορραγίας κατά την διάρκεια της εγχείρησης.

Πορεία. Οι αναστολείς του ενζύμου χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να δράσουν. Μερική βελτίωση της ροής των ούρων μπορεί να παρατηρηθεί μετά από τρεις μήνες, αλλά μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο για πλήρη αποτελέσματα. Αυξάνουν την ροή των ούρων και ελαττώνουν την βαθμολογία των ουρολογικών συμπτωμάτων κατά μέσο όρο κατά 3 μονάδες, όχι τόσο πολύ όσο οι άλφα αποκλειστές. Σε άνδρες με μέτριου έως σοβαρής βαρύτητας ΚΥΠ οι αναστολείς του ενζύμου μπορεί να ελαττώσουν σημαντικά την ανάγκη για εγχείρηση και μειώσουν την συχνότητα εμφάνισης της οξείας επίσχεσης ούρων. Αυτά τα οφέλη είναι πιθανότερα σε άνδρες με μεγαλύτερους προστάτες και υψηλότερα επίπεδα PSA στο αίμα.

Η φιναστερίδη φαίνεται ότι προλαβαίνει ή καθυστερεί την έναρξη του καρκίνου του προστάτη περίπου κατά 25% σε άνδρες άνω των 55 ετών. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι η φιναστερίδη αυξάνει ελαφριά τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλότερης κακοήθειας καρκίνου του προστάτη.

Η φιναστερίδη ελαττώνει τα επίπεδα του PSA στο αίμα. Ο γιατρός σας πρέπει να ξέρει εάν λαμβάνεται φιναστερίδη για να μπορέσει καλύτερα να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα της εξέτασης του PSA.Η φιναστερίδη μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του PSA κατά 50%, αλλά δεν περιορίζει την χρησιμότητα του PSA σαν μία διαγνωστική εξέταση για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη. Η πτώση των επιπέδων του PSA και οι ανεπιθύμητες ενέργειες στην σεξουαλική λειτουργία εξαφανίζονται με την διακοπή του φαρμάκου.
Για να διατηρηθούν τα οφέλη της φιναστερίδης χωρίς να διακινδυνεύεται η πρώιμη διαγνωση του καρκίνου του προστάτη, οι άνδρες πρέπει να μία εξέταση του PSA πριν την έναρξη της θεραπείας με φιναστερίδη. Επακόλουθες μετρήσεις του PSA μπορούν να συγκριθούν μ’ αυτήν την αρχική εξέταση. Εάν ένας άνδρας βρίσκεται ήδη υπό θεραπεία με φιναστερίδη και δεν υπάρχει μία αρχική τιμή του PSA τα αποτελέσματα της πρόσφατης μέτρησης του PSA πρέπει να πολλαπλασιαστούν επί 2 για να υπολογιστεί η πραγματική τιμή του PSA. Μία πτώση της τιμής του PSA λιγότερο από 50% μετά από ένα χρόνο λήψης του φαρμάκου σημαίνει είτε ότι το φάρμακο δεν λαμβάνεται είτε ότι μπορεί υπάρχει καρκίνος του προστάτη. Κάθε αύξηση λοιπόν του PSA ενώ λαμβάνεται φιναστερίδη αυξάνει τις πιθανότητες ΄ύπαρξης καρκίνου του προστάτη.

Παρενέργειες.Οι παρενέργειες των αναστολέων του ενζύμου είναι γενικά ελαφριές και περιλαμβάνουν:

 • Προβλήματα στύσης (στο 3 έως 4% των ανδρών που λαμβάνουν το φάρμακο)
 • Ελαττωμένη σεξουαλική επιθυμία
 • Ελαττωμένη ποσότητα σπέρματος κατά την εκσπερμάτωση
 • Γυναικομαστία (στο 0,4% των ανδρών που λαμβάνουν το φάρμακο). Επειδή δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η γυναικομαστία προέρχεται πράγματι από το φάρμακο ή εάν το φάρμακο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, πρέπει οι άνδρες που λαμβάνουν φιναστερίδη να ελέγχονται προσεκτικά μέχρι να διευκρινιστούν επαρκώς αυτές οι ασάφειες.
  Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν εάν διακοπεί η λήψη του φαρμάκου ή μετά από τον πρώτο χρόνο λήψης του φαρμάκου. Η φιναστερίδη είναι το δραστικό συστατικό που βρίσκεται στο φάρμακο Propecia, που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της τριχόπτωσης – συχνά ένα επιπλέον όφελος από την λήψη της φιναστερίδης για την θεραπεία της ΚΥΠ. Η φιναστερίδη μπορεί να λαμβάνεται με φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία.

Συνδυασμένη φαρμακευτική θεραπεία

Η ταυτόχρονη λήψη ενός άλφα αποκλειστή σε συνδυασμό με ένα αναστολέα του ενζύμου μπορεί να είναι μερικές φορές πιο δραστική από την λήψη ενός μόνο φαρμάκου για την ΚΥΠ. Η συνδυασμένη θεραπεία μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Μπορεί επίσης μακροχρόνια να είναι πιο αποτελεσματικοί στην ελάττωση του κινδύνου ανάπτυξης οξείας επίσχεσης ούρων ή στην αποτροπή της εγχείρησης. Ο περισσότερο μελετημένος συνδυασμός είναι εκείνος της φιναστερίδης με την δοξαζόσίνη, αν και πιστεύεται ότι κάθε συνδυασμός ενός άλφα αποκλειστή με έναν αναστολέα του ενζύμου μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός.
Σε μία μελέτη βρέθηκε ότι η συνδυασμένη λήψη φιναστερίδης και δοξαζοσίνης ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο της παραπέρα διόγκωσης του προστάτη σε τέτοιο σημείο που η εγχείρηση να μην είναι αναγκαία. Αυτή η θεραπεία φαίνεται να ελαττώνει τα προβλήματα της ούρησης που συχνά προκαλούνται από έναν διογκωμένο προστάτη.

Σε ποιους ασθενείς δρουν καλύτερα; Οι άνδρες στους οποίους είναι δυνατόν να χειροτερέψουν τα συμπτώματα τους μπορεί να ωφεληθούνε περισσότερο από την συνδυασμένη θεραπεία από ότι με την απλή θεραπεία του ενός φαρμάκου. Αυτοί είναι άνδρες με μεγάλους προστάτες στους οποίους το PSA του αίματος είναι υψηλότερο από 4 ng/ml.

Παρενέργειες. Οι παρενέργειες της συνδυασμένης θεραπείας υποτίθεται ότι είναι οι ίδιες με εκείνες του κάθε φαρμάκου ξεχωριστά, αν και αυτές δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς στην περίπτωση της συνδυασμένης φαρμακευτικής θεραπείας.

Εναλλακτικές φυτικές θεραπείες

Η φυτική θεραπεία ή βοτανοθεραπεία για την ΚΥΠ είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία, στα διάφορα πολυκαταστήματα και στο Internet. Τα πιο συνήθη φυτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ΚΥΠ είναι:

 • Saw palmetto (Serenoa repens)
 • Beta-sitosterol
 • Pygeum (Prunus africana)
Και τα τρία φάρμακα είναι ευρέως διαδεδομένα στην Ευρώπη. Κανένα απ’ αυτά τα φάρμακα δεν έχει εγκριθεί από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA). Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το σκεύασμα Liebeprosta (με την ίδια εμπορική ονομασία κυκλοφορεί και στην Γερμανία) που έχει εγκριθεί και από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η βοτανοθεραπεία είναι πολύ δημοφιλή στην Γερμανία και κυκλοφορούν μ’ έγκριση του αντίστοιχου Γερμανικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ενώ Αμερικάνικη Ουρολογική Εταιρεία δεν συνιστά αυτά τα φάρμακα η αντίστοιχη Γερμανική τα συνιστά για την θεραπεία της ΚΥΠ. Οι γιατροί έχουν αντιφατικές απόψεις για την χρήση τους.

Η βοτανοθεραπεία είναι αρκετά δημοφιλής για διάφορους λόγους. Οι παρενέργειες από την χρήση των φυτικών σκευασμάτων είναι λιγότερες σε σχέση μ’ εκείνες των κλασσικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ΚΥΠ. Η βοτανοθεραπεία κοστίζει λιγότερο από τα κλασσικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Τα φυτικά προϊόντα είναι άμεσα διαθέσιμα και δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού ή επίσκεψη στον γιατρό για την χορήγησή τους.
Πρέπει να να τονισθεί ότι τα φυτικά σκευάσματα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς χρησιμοποιώντας τις ευρέως αποδεκτές επιστημονικές μεθόδους. Οι ερευνητές δεν σίγουροι πόσο ασφαλή είναι ή με ποιο ακριβώς τρόπο δρουν. Οι δόσεις, η καθαρότητα της δραστικής ουσίας και οι μελέτες ισοδυναμίας των δραστικών ουσιών με τα οποία είναι διαθέσιμα στην αγορά ποικίλουν σημαντικά. Δεν είναι γνωστό ποια δόση είναι η πιο ασφαλή και η πιο αποτελεσματική. Παρ’ όλα αυτά τα μειονεκτήματα μερικά εναλλακτικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού που προκαλείται από την ΚΥΠ.

Saw palmetto (Serenoa serrulata, σερενία η πριονωτή, γένος φυτών της οικογένειας των φοινικοειδών).Το Saw palmetto είναι εκχύλισμα από τον καρπό του αφρικανικού φοινικόδεντρου saw palmetto που ανευρίσκεται σε μέγεθος θάμνου. Υποτίθεται ότι δρα με παρόμοιο μηχανισμό με εκείνο του φαρμάκου φιναστερίδη αποτρέποντας την μετατροπή της τεστοστερόνης σε μία άλλη μορφή ορμόνης που προωθεί την ανάπτυξη των προστατικών κυττάρων. Οι μελέτες όμως για τα αποτελέσματα αυτού του φυτικού φαρμάκου είναι αντικρουόμενες. Ενώ μερικές μελέτες έδειξαν ότι η saw palmetto είναι το ίδιο αποτελεσματικά όσο η φιναστερίδη, μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το saw palmetto δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στα συμπτώματα της ΚΥΠ. Αυτά τα διαφορετικά αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται στην ποικιλία των φυτικών προϊόντων και στις μεθόδους σχεδιασμού της μελέτης.

SAW PALMETTO, ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΕΝΔΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΠ

Beta-sitosterol. Η beta-sitosterol είναι εκχύλισμα από την γύρη της σίκαλης ή του γρασιδιού. Σε κλινικές μελέτες προσφέρει ανακούφιση από τα ουρολογικά συμπτώματα. Δεν αυξάνει όμως την ροή των ούρων, δεν συρρικνώνει τον προστάτη ή δεν ελαττώνει την ποσότητα του υπολοίπου ούρων.

Pygeum (Prunus africana, αφρικανικό είδος προύμνης ή δαμασκηνέας). Αυτό το βότανο είναι εκχύλισμα από τον φλοιό του αφρικανικού φοινικόδεντρου. Σε κλινικές μελέτες ανακουφίζει από τα συμπτώματα και αυξάνει την μέγιστη ροή ούρων.

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιείστε εναλλακτικές θεραπείες σιγουρευτείτε ότι έχετε μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα γι’ αυτά. Βρείτε τι ακριβώς είναι και ποια οφέλη προσφέρουν. Πριν διαλέξετε μία θεραπεία ζυγίστε τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους. Eίναι σημαντικό επίσης να ενημερώσετε τον ουρολόγο σας. Μερικά φυτικά υποκατάστατα μπορεί να μεταβάλουν τα αποτελέσματα άλλων θεραπειών ή φαρμάκων. Άλλα μπορεί να προκαλέσουν και επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις μ’ άλλα φάρμακα.

Θετικά και Αρνητικά

Τα φάρμακα είναι συχνά η πρώτη μορφή θεραπείας που θα σας συστήσει ο γιατρός σας για τα συμπτώματα της ΚΥΠ. Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε αυτά τα φάρμακα λάβετε υπόψιν τα ακόλουθα θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Θετικά Αρνητικά
Τα φάρμακα έχουν αποτέλεσμα στους περισσότερους άνδρες που τα δοκιμάζουν. Τα φάρμακα μπορεί να χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες για να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Οι παρενέργειες των φαρμάκων είναι συνήθως λιγότερο σοβαρές από ότι οι παρενέργειες της εγχείρησης. Τα φάρμακα δεν τόσο αποτελεσματικά όσο η χειρουργική θεραπεία.
Τα φάρμακα μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα σε τέτοιο σημείο που να μην χρειάζεται οποιαδήποτε χειρουργική θεραπεία. Τα φάρμακα μπορεί να μην προσφέρουν επαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Μερικά από τα φάρμακα μπορεί να συρρικνώσουν τον προστάτη ή να αποτρέψουν μία μελλοντική του διόγκωση. Τα φάρμακα παρουσιάζουν τον μικρό κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία, ελαττωμένη σεξουαλική επιθυμία και μείωση της ποσότητας του σπέρματος, αν και μπορεί να υποχωρήσουν μετά από ένα χρόνο θεραπείας.
Εάν τα φάρμακα δεν προσφέρουν επαρκή ανακούφιση από τα συμπτώματα μπορείτε πάντα να έχετε την επιλογή της χειρουργικής θεραπείας. Tα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται για όλη σας την ζωή για να διατηρούνται τα οφέλη τους. Το κόστος τους είναι μεγάλο.
Φαρμακευτική θεραπεία: άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν.
Ανάγκη για επαναθεραπεία. Μερικοί άνδρες που δοκιμάζουν την φαρμακευτική αγωγή δεν ανακουφίζονται επαρκώς και έχουν ανάγκη τελικά μίας χειρουργικής θεραπείας.
Κόστος. Τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται για ακαθόριστο χρονικό διάστημα για να διατηρηθεί η ανακούφιση των συμπτωμάτων που προσφέρουν. Αυτό μπορεί να σας κοστίσει πάρα πολύ. Τα φάρμακα μπορεί να κοστίσουν πολύ πιο ακριβά απ’ ότι η χειρουργική θεραπεία εάν πρέπει λαμβάνετε τα φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Βασίλης Πουλάκης

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ >

τα νεα μασ

τελευταια νεα και εξελιξεισ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE2FACE

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 7-5-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων της ουροδόχου κύστης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 30-4-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων του νεφρού και την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Συνέντευξη του κου Πουλάκη στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” του δημοσιογράφου κου Δημόπουλου στο κανάλι Σίγμα της Κύπρου με θέμα την Ρομποτική Ουρολογία στη...

νεα απο τον τυπο

Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ!

Το Ρομποτικό Ουρολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Metropolitan, το οποίο διευθύνει από την ίδρυσή του, το 2011, ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, έχοντας ξεπεράσει τις 900 περίπου ετήσιες ρομποτικές επεμβάσεις στο έτος που μόλις αφήνουμε πίσω μας, το 2018 δηλαδή, ανανεώνει το...

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Καθώς σήμερα τελείωσα τα προγραμματισμένα μαθήματα Ουρολογίας στους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης στη Γερμανία και περιμένοντας να περάσει λίγο η ώρα για να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην Αθήνα είναι σημαντικό να τονισθούν οι...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Βασίλη Πουλάκη, την Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, στο Νοσοκομείο Metropolitan, ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή), σε ασθενή με τελείως ενδοφυτικό (εσωτερικό) όγκο νεφρού με την βοήθεια προηγμένου...

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗΣ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη στο Νοσοκομείο Metropolitan ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή) για ευμεγέθη (4,8 εκατοστά σε διάμετρο) όγκο του αριστερού νεφρού σε μικρό κορίτσι ηλικίας 9 ετών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ FOCAL ONE HIFU

Δημοσίευση του Δρ. Βασίλη Πουλάκη στην ιστοσελίδα «ygeiamou.gr», στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με θέμα: “HIFU: Η εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη”

νεα απο τον επιστημονικο κοσμο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ) ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων/Ασθενών του Νοσοκομείου Metropolitan και κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Ουρολογικής και Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κιέβου, στην Ουκρανία, διοργανώθηκε Επιστημονική Συνδιάσκεψη για την Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία και στην Ορθοπεδική στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2018.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 6ο SEERSS CONGRESS – ΖΑΠΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Ομιλία του Δρ. Χρήστου Μοιράγια, Επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής και του Ρομποτικού Ουρολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Metropolitan, που διευθύνει ο Αν. Καθηγητής Βασίλης Πουλάκης, με θέμα την σημασία του αριθμού των ρομποτικών επεμβάσεων που έχει εκτελέσει ο Ρομποτικός Χειρουργός στην περιεγχειρητική πορεία αλλά στο κόστος της επέμβασης σε ασθενείς που υπέστησαν ρομποτική μερική νεφρεκτομή.

Poulakis Urology!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ