Σύγκριση Θεραπειών – Αυτοπεποίθηση κατανοώντας την κατάσταση
Για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη η ολική αφαίρεση του προστάτη με την ριζική προστατεκτομή θεωρείται παραδοσιακά ο οριστικός τρόπος θεραπείας του καρκίνου.1
Αφαιρώντας τον καρκινωματώδη προστάτη είναι δυνατή η ακριβής διαπίστωση της έκτασης και της φύσης του καρκίνου. Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό: σε κλινικές μελέτες το 35% των όγκων είναι υποσταδιοποιημένοι. Μ’ άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι είναι περισσότερο επιθετικοί και πιο εξαπλωμένοι απ’ ότι τα αποτελέσματα της προεγχειρητικής εκτίμησης και βιοψίας έδειξαν.2
Η κατάσταση των χειρουργικών ορίων αναφέρεται στην παρουσία ή όχι καρκίνου σε επαφή με την εξωτερική επιφάνεια του προστάτη που αφαιρέθηκε. Αρνητικά χειρουργικά όρια σημαίνει ότι ολόκληρη η εξωτερική επιφάνεια του προστάτη είναι ελεύθερη από καρκιικά κύτταρα και ότι ό καρκίνος περιβάλλεται από υγιή στρώματα ιστών και άρα έχει αφαιρεθεί πλήρως. Τα αρνητικά χειρουργικά όρια είναι ένας πολύ καλός δείκτης ότι όλος ο καρκίνος έχει πλήρως εξαιρεθεί.
Αυτός ο οδηγός προσφέρει πληροφορίες για την χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα πολύ ακριβή, ελάχιστα τραυματικό τρόπο χρησιμοποιώντας το ρομποτικό σύστημα da Vinci.
Χειρουργείο: διατήρηση στο μέγιστο των επιλογών σας
Διαλέγοντας το χειρουργείο σε σχέση με την ακτινοβολία μπορεί ν’ ανακαλυφθεί ευκολότερα μία υποτροπή καρκίνου μέσω μίας προσεχτικής παρακολούθησης του PSA μετά από μία ριζική προστατεκτομή παρά μετά από ακτινοθεραπεία.3 Βοηθάει επίσης στη διατήρηση της επιλογής της ακτινοβολίας εάν ο καρκίνος υποτροπιάσει και επανεμφανισθεί. Μετά την ακτινοβολία υπάρχει καταστροφή των γύρω από τον προστάτη ιστών και οργάνων. Εάν οι ιστοί υποστούν βλάβη η νευροπροστατευτική επέμβαση παύει να είναι μία επιλογή σε περίπτωση καρκινικής υποτροπής. Η ακτινοβολία παραμένει όμως μία αποτελεσματική και σίγουρη επιλογή για τους ασθενείς με υποτροπή καρκίνου του προστάτη μετά από ριζική προστατεκτομή.4
Σύγκριση επιβίωσης από καρκίνο – Μακροχρόνια επιβίωση και εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη
Σε κάθε θεραπεία καρκίνου ο πρωταρχικός σκοπός είναι η επιβίωση. Διάφορες μεγάλες μελέτες συμπεραίνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μακροχρόνια επιβίωση σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργείο σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.
Μία μελέτη σε 3.159 ασθενείς έδειξε ότι 15 χρόνια μετά την θεραπεία, εκείνοι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τους ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με ακτινοβολία.1
Σε μία μελέτη με 844 ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε προστατεκτομή είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες που επέλεξαν άλλες μορφές θεραπείας.2
Ακρίβεια με την da Vinci Χειρουργική
Το σύστημα da Vinci εξασφαλίζει στον Ουρολόγο ένα πλήθος κλινικών πλεονεκτημάτων που του δίνουν την δυνατότητα να πραγματοποιεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια την χειρουργική επέμβαση:
Ακρίβεια
Τα λεπτά πολυ-αρθρωτά εργαλεία του συστήματος da Vinci, που μοιάζουν σαν μικρά ανθρώπινα χεράκια, έχουν πολύ μεγαλύτερο εύρος κινήσεων απ’ ότι ο ανθρώπινος καρπός. Το ρομποτικό σύστημα da Vinci φιλτράρει άμεσα κάθε τρέμουλο των χεριών του χειρουργού και κάνει τις κινήσεις πιο πλαστικές και κλιμακωτές δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στην ακρίβεια και και στην φυσική ροή της κίνησης των ρομποτικών εργαλείων.
Όραση
Η υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατη όραση και η μεγέθυνση 10-15 φορές επιτρέπουν στον χειρουργό να βλέπει και τον καρκίνο και τους υγιείς ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία σε τέτοιο επίπεδο μεγέθυνσης και λεπτομέρειας που είναι πολύ ανώτερο από εκείνο που προσφέρει η ανοιχτή χειρουργική ή η συμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική.
Έλεγχος
Το σύστημα da Vinci με την δυνατότητα για διαισθητική κίνηση (Intuitive Motion) εξασφαλίζει τον έλεγχο των κινήσεων των ρομποτικών εργαλείων επιτρέποντας στο χειρουργό να χρησιμοποιεί τις φυσικές κινήσεις όπως στην παραδοσιακή χειρουργική. H “Διαισθητική Χειρουργική” βοηθά τον Χειρουργό να χειρουργεί με την ίδια επιδεξιότητα και δεξιοτεχνία που έμαθε στο ανοιχτό χειρουργείο, αλλά τώρα προσαυξημένα με περισσότερη ακρίβεια. Αυτή η τεχνολογία διατηρεί μία αντίστοιχη με την ανθρώπινη ευθυγράμμιση ανάμεσα στο μάτι, στο χέρι και στο όργανο και εξασφαλίζει τον λεγόμενο διαισθητικό έλεγχο: όταν ο Χειρουργός περιστρέφει του χειροδιακόπτες (τα Joysticks) της κονσόλας του συστήματος da Vinci κατά την φορά του ρολογιού οι ρομποτικοί βραχίονες που βρίσκονται στην πλευρά του ασθενή περιστρέφονται επίσης κατά την ίδια φορά. Αυτή η “διαισθητική κίνηση” (intuitive motion) έρχεται σε αντίθεση με την λαπαροσκοπική χειρουργική, όπου ο χειρουργός κινεί τις λάβες των λαπαροσκοπικών οργάνων στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που θέλει να κινήσει τις άκρες αυτών των οργάνων. Αυτή η διαισθητική κίνηση μιμείται τις κινήσεις του ανοιχτού χειρουργείου αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα της ρομποτικής τεχνολογίας.
Έλεγχος Καρκίνου
Στην θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, η Ακρίβεια παίζει ρόλο
Στην θεραπεία του καρκίνου του προστάτη τα χιλιοστά κάνουν την διαφορά. Οι νευρικές ίνες και τα αιμοφόρα αγγεία είναι κολλημένα γύρω από τον προστάτη. Για να διατηρηθούν αυτά τα νεύρα πρέπει προσεκτικά να διαχωρισθούν από τον προστάτη προτού αφαιρεθεί αυτός. Για σύγκριση η εξωτερική ακτινοβολία μπορεί να προκαλεί αλλαγές που επεκτείνονται αρκετά χιλιοστά. Σε μία μελέτη ελέγχου νεοτέρας γενεάς ακτινοθεραπείας η μέση διακύμανση της επέκτασης του ακτινοβολημένου πεδίου ήταν 3 χιλιοστά.1 Αυτή η διακύμανση μπορεί προκαλέσει την μεταφορά διαφορετικών ποσοτήτων ενέργειας στα όρια του προστάτη εκεί που βρίσκονται τα στυτικά νεύρα.
Οι ρομποτικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν την ακρίβεια, την όραση και τον έλεγχο που εξασφαλίζει το σύστημα da Vinci για να αφαιρέσουν τον καρκινωματώδη προστάτη διατηρώντας τα σημαντικά νεύρα και αιμοφόρα αγγεία.
Σε διάφορες μεγάλες δημοσιευμένες μελέτες η da Vinci Προστατεκτομή έδειξε ίδια και λιγότερα ποσοστά θετικών χειρουργικών ορίων (την εκτίμηση δηλαδή εάν έμειναν πίσω καρκινικά κύτταρα) συγκρινόμενη με άλλες μορφές χειρουργείου.
Η κατάσταση των χειρουργικών ορίων αναφέρεται στην παρουσία ή όχι καρκίνου σε επαφή με την εξωτερική επιφάνεια του προστάτη που αφαιρέθηκε. Αρνητικά χειρουργικά όρια σημαίνει ότι ολόκληρη η εξωτερική επιφάνεια του προστάτη είναι ελεύθερη από καρκιικά κύτταρα και ότι ό καρκίνος περιβάλλεται από υγιή στρώματα ιστών και άρα έχει αφαιρεθεί πλήρως. Τα αρνητικά χειρουργικά όρια είναι ένας πολύ καλός δείκτης ότι όλος ο καρκίνος έχει πλήρως εξαιρεθεί.
Ο έλεγχος του καρκίνου του προστάτη διαφέρει και εξαρτάται κυρίως από το προεγχειρητικό στάδιο του καρκίνου και από την εμπειρία του χειρουργού. Για πρώτη φορά με την ρομποτική τεχνολογία δίνεται η ευκαιρία να μειωθεί η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα (του χειρουργού δηλαδή) στην παραμονή των θετικών χειρουργικών ορίων και συνεπώς στον καλύτερο έλεγχο του καρκίνου του προστάτη.
Σεξουαλική λειτουργία
Ο προστάτης περιβάλλεται από λεπτά στρώματα νεύρων που υποστηρίζουν την στυτική λειτουργία. Πολλοί ασθενείς είναι υποψήφιοι για μία νευροπροστατευτική προστατεκτομή, αφαιρώντας ριζικά τον καρκινωματώδη προστάτη αλλά διατηρώντας στον μέγιστο βαθμό τα στυτικά νεύρα.
Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι ασθενείς που ήταν προεγχειρητικά σεξουαλικά ικανοί παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ανάρρωσης της σεξουαλικής λειτουργίας (οριζόμενη σαν στύση ικανή για κολπική διείσδυση) μέσα σ’ ένα χρόνο μετά την da Vinci Ριζική Προστατεκτομή. Εφαρμόζοντας ένα μετεγχειρητικό πρόγραμμα ανάρρωσης της σεξουαλικής λειτουργίας με φάρμακα και ειδικές ασκήσεις μπορεί να επιταχυνθεί η επάνοδος της αυτόματης στύσης.
Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη των στυτικών νεύρων και των σημαντικών ιστών που συνεισφέρουν στην σεξουαλική λειτουργία. Πολλοί ασθενείς που υποβάλλονται σε βραχυθεραπεία ή εξωτερική ακτινοβολία αναπτύσσουν στυτική δυσλειτουργία (ακόμη και σε ποσοστό 50% σε ορισμένες μελέτες).5,6 Πολλοί επίσης ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία πρέπει να λαμβάνουν και ορμονοθεραπεία, η οποία έχει άμεσα αρνητική επίδραση στην σεξουαλική λειτουργία.7
Συμπτώματα Ούρησης
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε da Vinci Ριζική Προστατεκτομή παρουσιάζουν ταχύτερη επάνοδο της εγκράτειας των ούρων μετεγχειρητικά σε σύγκριση με τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σ’ άλλες μορφές χειρουργικής θεραπείας.
Ασθενείς μετά από ριζική προστατεκτομή αναφέρουν λιγότερους πόνους κατά την ούρηση σε σύγκριση με ασθενείς μετά από ακτινοθεραπεία (βραχυθεραπεία).
Χειρουργείο vs. Ακτινοθεραπεία
Οι παρακάτω πίνακες συγκρίνουν τ’ αποτελέσματα θεραπειών καρκίνου του προστάτη και ειδικότερα αντιπαραθέτοντας το χειρουργείο (ριζική προστατεκτομή), που θεωρείται ο χρυσός κανόνας για την θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη, με την ακτινοθεραπεία (θεωρούμενη σαν βραχυθεραπεία και σαν εξωτερική ακτινοβολία). Τα δεδομένα αφορούν την επιβίωση, την υποτροπή του καρκίνου, την συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ορθού και της ουροδόχου κύστης, την λειτουργία του εντέρου, την λειτουργία της ουροδόχου κύστης και της στύσης.
Σ’ αυτόν το πίνακα η ριζική προστατεκτομή περιλαμβάνει όλα τα είδη των ριζικών επεμβάσεων στον προστάτη (ανοιχτό χειρουργείο μέσω μίας μεγάλης τομής στην κοιλιά, συμβατική λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή καθώς και da Vinci προστατεκτομή). Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε το χειρουργείο προσφέρει μετρήσιμα σημαντικά περισσότερα προτερήματα συγκριτικά με την ακτινοβολία όσον αφορά την τα αποτελέσματα και την επιβίωση.
Βιβλιογραφικές αναφορές για τον Πίνακα αυτόν θα βρείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
Da Vinci vs. Ανοιχτό Χειρουργείο vs. Λαπαροσκόπιση
Ο παρακάτω πίνακας επικεντρώνεται στα αποτελέσματα μετά από χειρουργείο για καρκίνο του προστάτη (ριζική προστατεκτομή) και συγκρίνει τα καλύτερα αποτελέσματα καθενός από τους τρεις τύπους επέμβασης. Όπως παρατηρείται η da Vinci προστατεκτομή έχει μετρήσιμα αποτελέσματα συγκριτικά με τις άλλες δύο μορφές επέμβασης (την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική και την συμβατική λαπαροσκοπική ελάχιστα τραυματική επέμβαση)
- Long-term survival probability in men with clinically localized prostate cancer treated either conservatively or with definitive treatment (radiotherapy or radical prostatectomy)
Tewari A, Ramana JD, et al. Urology 2006; 68: 1268.
Objectives: To report the long-term survival probability in more than 3000 men with localized prostate cancer treated either conservatively or by definitive treatment (radiotherapy or radical prostatectomy).
Methods: We studied 3159 men with biopsy-confirmed, clinically localized prostate cancer diagnosed from 1980 to 1997. We restricted our analysis to men 75 years of age or younger. The extent of comorbid disease was measured using the Charlson score. The Cox proportional hazards regression model was used to compare long-term survival in patients who were treated conservatively versus survival in patients treated with either radiotherapy or radical prostatectomy.
Results: After adjusting for age, race, tumor grade, comorbid disease, income status, and year of diagnosis, the overall survival rate at 15 years was 35% for conservative management, 50% for radiotherapy, and 65% for radical prostatectomy. The corresponding prostate cancer-specific survival rates were 79%, 87%, and 92%. Patients undergoing radiotherapy or radical prostatectomy had lower overall mortality than patients undergoing conservative management (adjusted relative risk 0.67 for radiotherapy and 0.41 for prostatectomy; P <0.001). The increase in the survival duration was 4.6 years with radiotherapy and 8.6 years with radical prostatectomy.
Conclusions: The results of this study have shown that compared with conservative management, both radiotherapy and radical prostatectomy increase survival for men with localized prostate cancer.Κάντε κλικ ΕΔΩ για να κατεβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
- Long-Term Survival in Men With High Grade Prostate Cancer: A Comparison Between Conservative Treatment, Radiation Therapy and Radical Prostatectomy – A Propensity Scoring Approach
Tewarin A, Divine G, et al. J Urol 2007; 177: 911.
Purpose: We performed a retrospective cohort study using propensity score analysis to calculate long-term survival in patients with prostate cancer with Gleason score 8 or greater who were treated with conservative therapy, radiation therapy and radical prostatectomy.
Materials and Methods: Between January 1, 1980 and December 31, 1997, 3,159 patients in the Henry Ford Health System were diagnosed with clinically localized prostate cancer. Of these patients 453 had a Gleason score of 8 or greater in the biopsy specimen and they were the cohort. The end points were overall and prostate cancer specific survival. Propensity score analysis was used to more precisely compare the 3 treatments of observation, radiation and radical prostatectomy. Median patient followup was longer in the radical prostatectomy arm than in the conservative treatment and radiation therapy arms (68 months vs 52 and 54, respectively).
Results: Of the 453 patients 197 (44%) were treated conservatively, 137 (30%) received radiation therapy and 119 (26%) underwent radical prostatectomy. Using propensity scoring analysis median overall survival for conservative therapy, radiation and radical prostatectomy was 5.2, 6.7 and 9.7 years, respectively. Median cancer specific survival was 7.8 years for conservative therapy and more than 14 years for radiation therapy and radical prostatectomy. The risk of cancer specific death following radical prostatectomy was 68% lower than for conservative treatment and 49% lower than for radiation therapy (p <0.001 and 0.053, respectively).
Conclusions: Survival of men with high grade prostate cancer can be improved by radical prostatectomy or radiation therapy.Κάντε κλικ ΕΔΩ για να κατεβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
da Vinci: Επιστροφή στη ζωή σας
Η da Vinci Ριζική Προστατεκτομή για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη προσφέρει, σαν ελάχιστα επεμβατικό και τραυματικό χειρουργείο, πολυάριθμα πλεονεκτήματα συγκρινόμενη με την παραδοσιακή ανοιχτή επέμβαση. Χρησιμοποιώντας το σύστημα da Vinci, ο ρομποτικός ουρολόγος χειρουργεί μέσα από μικρές οπές των 5 με 12 χιλιοστών, οι οποίες έχουν το πάχος ενός μολυβιού.
Τα βασικά πλεονεκτήματα της da Vinci Ριζικής Προστατεκτομής περιλαμβάνουν:
- Συντομότερος χρόνος νοσηλείας1
- Σημαντικά λιγότερος πόνος2
- Λιγότερη απώλεια αίματος και ελάχιστες μεταγγίσεις3
- Λιγότερες ουλές4
- Ταχύτερη επάνοδο στις φυσιολογικές δραστηριότητες4