Επιλογή Σελίδας

Laser Θεραπεία: Συχνές Ερωτήσεις/Απαντήσεις

Γενικές Ερωτήσεις

Μπορώ να υποβληθώ σε GreenLight Laser εάν έχω προηγουμένως υποβληθεί σε άλλη θεραπεία ή και επέμβαση για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη;

Ναι, πολλοί ασθενείς που υποβλήθηκαν σε προηγούμενες θεραπείες και εξακολουθούν να έχουν ενοχλήσεις μπορούν να θεραπευθούν επιτυχημένα με το GreenLight laser.

Ο γιατρός μου πρότεινε την παραδοσιακή διουρηθρική προστατεκτομή (TURP). Μπορώ όμως να υποβληθώ σε προστατεκτομή με το GreenLight;

Γενικά, όλοι οι ασθενείς που μπορούν να υποβληθούν στην παραδοσιακή διουρηθρική προστατεκτομή με την ηλεκτρική αγκύλη (TURP) μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν ελαχίστως επεμβατικά και αναίμακτα με το GreenLight.

Είναι η θεραπεία με το GreenLight Laser το ίδιο αποτελεσματική όσο και η παραδοσιακή διουρηθρική προστατεκτομή (TURP);

Οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η θεραπεία με το GreenLight Laser προσφέρει την ίδια ανακούφιση από τα συμπτώματα όπως και η παραδοσιακή χειρουργική μέθοδος (TURP) αλλά με πολύ λιγότερες επιπλοκές από αυτή.

Σε τι διαφέρει η θεραπεία με το GreenLight από την παραδοσιακή διουρηθρική προστατεκτομή (TURP);

Η διουρηθρική προστατεκτομή είναι η παραδοσιακή θεραπεία για την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη. Χρησιμοποιεί μία ηλεκτρική αγκύλη για να κόβει και να αφαιρεί τον υπερτροφικό προστατικό ιστό. Με τα χρόνια καθιερώθηκε σαν την πιο αποτελεσματική λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής των ούρων. Η TURP απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο καθετήρα για τουλάχιστον 2-5 ημέρες. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών σε σύγκριση με άλλες λιγότερο επεμβατικές μεθόδους. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία, ακράτεια ούρων και αιμορραγία. Μακροχρόνια περίοδο ανάρρωσης 4 έως 6 εβδομάδων είναι τυπική για τους περισσότερους άνδρες. Αντίθετα η θεραπεία με το GreenLight είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και απαιτεί χρόνο νοσηλείας λιγότερο από 24 ώρες. Συνδυάζει την αποτελεσματικότητα της παραδοσιακής μεθόδου της TURP με μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών και παρενεργειών. Ο μετεγχειρητικός καθετηριασμός δεν είναι πάντα απαραίτητος και ο χρόνος ανάρρωσης είναι σημαντικά συντομότερος από την TURP.

Θα συνεχίζω να παίρνω τα φάρμακα για τον προστάτη και μετά την επέμβαση με το GreenLight;

Μετά την επιτυχημένη επέμβαση με το GreenLight δεν χρειάζεται να συνεχίσετε την φαρμακευτική αγωγή για τον προστάτη. Ο γιατρός όμως θα σας εξηγήσει πότε θα σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα.

Πως θα γνωρίζω αν μπορώ να υποβληθώ σε GreenLight;

Μόνο ο Ουρολόγος σας μπορεί να καθορίσει εάν είσθε υποψήφιος να υποβληθείτε σε GreenLight. Αυτή η απόφαση βασίζεται στην δική σας φυσικά επιλογή αλλά και στην συνεκτίμηση του ιατρικού ιστορικού, της φυσικής και κλινικής εξέτασης και εκτίμησης. Γενικά, η θεραπεία με GreenLight Laser είναι κατάλληλη για κάθε ασθενή που υποφέρει και έχει συμπτώματα από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Είναι το Greenlight Laser κατάλληλο για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη;

Κατηγορηματικά όχι! Με το GreenLight Laser αφαιρείται αναίμακτα μόνο το τμήμα του προστάτη που αποφράσσει και δυσκολεύει την δίοδο των ούρων διαμέσου της ουρήθρας. Εφόσον ο καρκίνος του προστάτη είναι εντοπισμένος και συνιστάται η ριζική προστατεκτομή, η επέμβαση αυτή δεν μπορεί να γίνει με το GreenLight Laser. Αντίθετα, σε περίπτωση που πάσχετε από καρκίνο του προστάτη και δεν μπορείτε να υποβληθείτε σε ριζική προστατεκτομή ή έχετε ακτινοβοληθεί και ταυτόχρονα υποφέρετε από αποφρακτικά ενοχλήματα κατά την ούρηση μπορείτε παρηγορικά να ανακουφισθείτε από αυτά με την θεραπεία με το GreenLight Laser.

Έχει εγκριθεί το GreenLight Laser από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA);

Το GreenLight Laser έχει έγκριση από το FDA από τον Μάιο του 2001

Σχετικά με την θεραπεία με το GreenLight Laser

Πόσες επεμβάσεις έχουν γίνει με το GreenLight;
Από τον Μάιο του 2001, όποτε και εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), περισσότερες από 350.000 επεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως με το GreenLight Laser.
Καλύπτεται η θεραπεία με το GreenLight Laser από τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία;
Τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο, κτλ) καλύπτουν πλήρως την οπτική ίνα και ένα μέρος από την νοσηλεία με το GreenLight laser. Όλες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν πλήρως όλα τα έξοδα από την θεραπεία με το GreenLight laser.
Πως εκτελείται μία θεραπεία με το GreenLight Laser;
Μία λεπτή οπτική ίνα εισέρχεται στην ουρήθρα διαμέσου του κυστεοσκοπίου. Η ίνα μεταφέρει την ενέργεια του Laser του πράσινου φωτός, εξαχνώνοντας και αφαιρώντας έτσι γρήγορα τον διογκωμένο προστάτη. Ο ουρολόγος μπορεί με ασφάλεια να δει και να ελέγξει την περιοχή της θεραπείας, προσαρμόζοντας την διαδικασία στις απαιτήσεις και τα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή. Η φυσιολογική ροή των ούρων αποκαθίσταται άμεσα και τα ενοχλητικά συμπτώματα της ούρησης υποχωρούν γρήγορα στους περισσότερους ασθενείς.
Που μπορεί να γίνει η επέμβαση;
Η επέμβαση μπορεί να γίνει σε οργανωμένο Νοσοκομείο ή Κλινική ή ακόμα και σε εξωτερική βάση σαν χειρουργείο ημέρας (Day Clinic). Συνήθως απαιτείται μόνο ένα βράδυ νοσηλείας.
Θα μείνω οπωσδήποτε ένα βράδυ στο νοσοκομείο;
Οι περισσότεροι ασθενείς, οι οποίοι είναι σε καλή γενική κατάσταση χωρίς πολλά προβλήματα υγείας, μπορούν να πάνε σπίτι μετά από μερικές ώρες μετά το τέλος της επέμβασης. Μερικές φορές ο γιατρός αισθάνεται πιο άνετα ζητώντας από τον ασθενή να παραμείνει ένα βράδυ στο νοσοκομείο και να πάει την επομένη στο σπίτι του ιδιαίτερα αν η επέμβαση έγινε αργότερα την διάρκεια της ημέρας ή αν ο ασθενής κατοικεί μακριά από το νοσοκομείο ή αν του χορηγήθηκε επισκληρίδια αναισθησία η οποία καθυστερεί την κινητοποίηση του ασθενή.

Κατά την διάρκεια και μετά το GreenLight

Θα χρειαστώ αναισθησία;
Θα χρειασθείτε κάποιας μορφής αναισθησία για την θεραπεία με το GreenLight. Ανάλογα με την γενική φυσική κατάστασή σας θα χρειασθείτε γενική ή επισκληρίδια (από την μέση και κάτω νάρκωση) ή τοπική (μπλοκ των νεύρων του προστάτη με τοπικά αναισθητικά και χορήγηση ήπιων ενδοφλέβιων αναλγητικών) αναισθησία.
Θα πονέσω κατά την διάρκεια της επέμβασης;
Όχι! Με τον γιατρό σας μπορείτε να συζητήσετε τις δυνατότητες την αναισθησίας καθώς και την φαρμακευτική αγωγή για την ασφαλή αντιμετώπιση του πόνου κατά την διάρκεια και μετά την επέμβαση.
Θα πονέσω μετά την επέμβαση;
Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται ελαφριά μόνο ενόχληση, όπως πχ λίγο κάψιμο κατά την ούρηση, για μία περίπου εβδομάδα. Αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα και πλήρως με ήπια παυσίπονα (πχ Depon) και αντιφλεγμονώδη φάρμακα (πχ Mesulid ή Voltaren) από το στόμα.
Θα χρειασθεί να έχω καθετήρα;
Πολλοί ασθενείς δεν χρειάζονται καθόλου καθετήρα μετά την επέμβαση. Εάν όμως ένας καθετήρας είναι αναγκαίος αφαιρείται συνήθως σε λιγότερο από 24 ώρες. Ορισμένοι όμως ασθενείς που είχαν σοβαρά επηρεασμένη λειτουργία της ουροδόχου κύστης ή έφεραν καθετήρα πριν την επέμβαση μπορεί να χρειαστούν καθετήρα για ένα μεγαλύτερο ίσως χρονικό διάστημα.
Θα επηρεασθεί η σεξουαλική μου λειτουργία μετά την επέμβαση;
Λιγότερο από το 1% των ασθενών που θεραπεύτηκαν με το GreenLight Laser θα είχαν σεξουαλική δυσλειτουργία μετά την επέμβαση. Αν είστε σεξουαλικά ενεργός θα πρέπει να αναμένετε ότι θα συνεχίσετε να είστε και μετά την θεραπεία. Η μέθοδος GreenLight Laser δεν θα επηρεάσει την ικανότητα σας να έχετε στύση ή οργασμό.

Κίνδυνοι και Επιπλοκές

Τι κίνδυνοι ή επιπλοκές υπάρχουν;
Υπάρχουν ελάχιστες επιπλοκές με την μέθοδο GreenLight laser. Το ιατρικό ιστορικό σας και η γενική κατάσταση υγείας σας καθορίζουν συνήθως τις πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών προβλημάτων. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ένα πολύ υψηλό βαθμό ικανοποίησης. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα οι ασθενείς να έχουν ελαφριά αίσθηση καύσου κατά την διάρκεια της ούρησης ή να δουν λίγο αίμα στα ούρα για μερικές μόνο ημέρες. Επίσης μπορεί να εμφανίσουν μία ήπια συχνουρία ή επιτακτικότατα στην ούρηση που είναι συνήθως παροδική και υποχωρεί σε λίγες ημέρες είτε από μόνη της είτε με την χορήγηση ειδικών φαρμάκων από τον Ουρολόγο. Μερικοί άνδρες μπορεί να βιώσουν λίγο πιο έντονα συμπτώματα, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιμετωπισθούν από τον Ουρολόγο. Ίσως παρατηρηθεί παλίνδρομη εκσπερμάτιση ή «ξηρός οργασμός». Με βάσει την μέχρι τώρα εμπειρία σε περισσότερες από 250.000 σε όλον τον κόσμο κανένας ασθενή μετά από GreenLight Laser δεν παρουσίασε ακράτεια ούρων ή απώλεια της στυτικής του λειτουργίας ή πολυμεταγγίστηκε ή εμφάνισε σύνδρομο απορρόφησης (σύνδρομο TURP) ή πέθανε.
Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσω επειγόντως τον Ουρολόγο μετά την επέμβαση;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον Ουρολόγο σας εάν δείτε ένα από τα παρακάτω:

  • Μεγάλη ποσότητα αίματος στα ούρα
  • Αίμα στα ούρα που είναι ζωηρό κόκκινο
  • Πυρετό, δηλαδή θερμοκρασία σώματος μεγαλύτερη από 38 βαθμούς Κελσίου
  • Έντονο ρίγος
  • Εάν έχετε ακόμη καθετήρα, όταν δεν γεμίζει η σακούλα του ουροσυλλέκτη με ούρα ή υπάρχουν σημαντικές απώλειες ούρων γύρω από τον καθετήρα
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Βασίλης Πουλάκης

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ >

τα νεα μασ

τελευταια νεα και εξελιξεισ

Διεθνής αναγνώριση και διάκριση στη ρομποτική χειρουργική για τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη

Στο «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Βασίλειος Πουλάκης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος με εξειδίκευση στη ρομποτική χειρουργική. Ο κ. Πουλάκης είναι ο νούμερο 1 ρομποτικός χειρουργός στην Ευρώπη και ο νούμερο 2 στον κόσμο. Εξήγησε τον ρόλο της...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE2FACE

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 7-5-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων της ουροδόχου κύστης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 30-4-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων του νεφρού και την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ 100,3

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ 100,3

Συνέντευξη του Δρ. Βασίλη Πουλάκη στις 31 Ιουλίου 2020, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 στην πρωινή ζώνη ενημέρωσης, στον δημοσιογράφο κύριο Άρη Πορτοσάλτε, σχετικά με τον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Ακούστε στον παρακάτω σύνδεσμο (link) από 1:15:45 μέχρι και 1:27:20 την...

Διαβάστε Περισσότερα

νεα απο τον τυπο

Διεθνής αναγνώριση και διάκριση στη ρομποτική χειρουργική για τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη

Στο «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Βασίλειος Πουλάκης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος με εξειδίκευση στη ρομποτική χειρουργική. Ο κ. Πουλάκης είναι ο νούμερο 1 ρομποτικός χειρουργός στην Ευρώπη και ο νούμερο 2 στον κόσμο. Εξήγησε τον ρόλο της...

ΣΤΟΥΣ ΑΦΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τελείωσε με απόλυτη επιτυχία και αυτή η επίσκεψη μας στην Κύπρο. Διενεργήθηκαν οι εξής επεμβάσεις:1. μια "Μίνι"-Διαδερμική Λιθοτριψία σε μία εξαιρετικά παχύσαρκη γυναίκα με κοραλλοειδή λίθο στον δεξί νεφρό σε λοξή ύπτια-πλάγια θέση με δυνατότητα ταυτόχρονης...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΚΟΥΛΗ

Στον παλαίμαχο αλλά πάντα ακμαίο Δημοσιογράφο και αμετανόητα πιστό φίλο της ποδοσφαιρικής ομάδας του "Πανιώνιου", Γιώργο Αρκουλή, εύχομαι καλή ανάρρωση από την ρομποτική επέμβαση.Φίλε Γιώργο, ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου και για τα καλά σου λόγια και για την...

Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ “ΕΜΠΝΕΥΣΗ”

Περιμένοντας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στη Κύπρο, να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, βρήκα πάλι λίγο χρόνο για να εμπλουτίσω τον "τοίχο" μας. Διενεργήσαμε αυτές τις δύο ημέρες του Απριλίου αρκετά δύσκολα ρομποτικά χειρουργεία (πχ δύο από αυτά τα ρομποτικά χειρουργεία...

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΟΡΑΛΛΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΝΕΦΡΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ 3,5 ΕΤΩΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ!

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης ήταν πάλι όπως κάθε μήνα και τον μήνα Μάρτιο για δύο ημέρες (Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Μαρτίου 2021) στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία της Κύπρου, όπου πραγματοποίησε τέσσερεις ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές με διατήρηση των...

νεα απο τον επιστημονικο κοσμο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ (ΕΝΔΟΣΩΜΑΤΙΚΗ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΚΥΣΤΗΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ «W» ΚΑΤΑ HAUTMANN

Δημοσίευση του Δρ. Βασίλη Πουλάκη σχετικά με την ρομποτική (ενδοσωματική) δημιουργία νεοκύστης σε σχήμα «W» κατά Hautmann μετά από ρομποτική ριζική...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑΚΕΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ «ΡΟΥΤΙΝΑ» ΣΤΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ

ΜΕΡΟΣ 1o: ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΟΠΙΣΘΟΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΚΤΟΜΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΡΧΕΟΣ Η ιστορία είναι απλή και άκρως ανθρώπινη. Ένας νεαρός...

Poulakis Urology!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ