Περίπτωση 01 – Ιστολογική Σάρωση (HistoScanning™) του προστάτη με διενέργεια βιοψίας μέσης γραμμής
Ο ασθενής ηλικίας 70 ετών, παραπέμπεται στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus (EMC), Ρότερνταμ/Ολλανδία, από τον γενικό Ιατρό του λόγω αυξημένου PSA. Ο ασθενής παρακολουθούσε το PSA επί σειρά ετών, πριν από την πρόσφατη, περαιτέρω αύξηση της τιμής του PSA. Ιστολογική Σάρωση (HistoScanning™) του προστάτη διενεργήθηκε πριν τη βιοψία.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα σχήματα διενέργειας βιοψίας του προστάτη με την καθοδήγηση διορθικού υπερηχογραφήματος (TransRectal UltraSound, TRUS) βασίζονται στο παραδοσιακό εξαπλό σχήμα με τις διάφορες παραλλαγές του με τις πλάγιες βιοψίες δεξιά και αριστερά από την περιφερική ζώνη του προστάτη1,2. Η ανίχνευση και παρατήρηση των διαφοροποιημένων ιστών, που είναι ύποπτοι για καρκίνο του προστάτη, με τη χρήση της Ιστολογικής Σάρωσης (HistoScanning™) του προστάτη μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση και στον εντοπισμό και άλλων περιοχών του προστάτη, από τις οποίες είναι πιο δύσκολες να ληφθεί βιοψία και οι οποίες ενδέχεται να απαιτούν περαιτέρω έρευνα.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
Ένας ηλικίας 70 ετών άνδρας παρουσιάστηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ (Ολλανδία) τον Ιούλιο του 2000, μετά από παραπομπή του οικογενειακού Ιατρού (GP). Πριν από την παραπομπή ο ασθενής είχε μια σταθερή αύξηση του PSA για πάνω από 12 μήνες (από 4,6μg/l σε 9,5μg/l). Η δακτυλική εξέταση του προστάτη διαμέσου του ορθού (Digital Rectal Examination, DRE) αναφέρθηκε ως «καλοήθης». Ο ασθενής επέλεξε την τακτική παρακολούθηση και αρνήθηκε μία διορθικά βιοψία. Ο ασθενής συνέχισε να παρακολουθείται για 10 χρόνια με δακτυλική εξέταση και PSA (βλέπε στο αμέσως παρακάτω σχήμα). Τον Ιούνιο του 2010, ο ασθενής είχε μέγεθος προστάτη 50cc και PSA 17μg/l. Μια ψηλαφητή μάζα αναφέρθηκε στη μέση γραμμή στη δακτυλική εξέταση, η οποία πιστεύεται ότι ήταν μία ασβεστοποίηση. Ο ασθενής συναίνεσε να υποβληθεί σε Ιστολογική Σάρωση (HistoScanning™) του προστάτη και διορθική βιοψία προστάτη.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η ανάλυση με την Ιστολογική Σάρωση (HistoScanning™) του προστάτη έδειξε έναν ύποπτο όγκο 4,49cc που επεκτείνεται από τη βάση, διαμέσου της μεσαίας γραμμής, μέχρι την κορυφή (βλέπε στα αμέσως παρακάτω σχήματα).
Η υψηλότερη πυκνότητα των ύποπτων ιστών (έντονο κόκκινο κοντά στο τείχωμα του ορθού στην αξονική προβολή) ήταν στη μέση γραμμή.
Η δακτυλική εξέταση είχε αναφέρει μία πιθανή ασβεστοποίηση σε αυτόν την περιοχή. Διενεργήθηκε το στάνταρ σχήμα βιοψίας (S1-S10 ) και, χρησιμοποιώντας την ανάλυση από την Ιστολογική Σάρωση (HistoScanning™) του προστάτη, προγραμματιστηκαν ακόμη 4 βιοψίες (Η11-Η14) κατευθυνόμενες προς τη μέση γραμμή (βλέπε τα αμέσως παρακάτω σχήματα).
Οι εκθέσεις και προβολές της Ιστολογικής Σάρωσης (HistoScanning™) παρείχαν περαιτέρω ενόραση και πληροφορίες για τον ακριβή εντοπισμό των ύποπτων για καρκίνων εστιών και πως μπορούν καλύτερα να ληφθούν βιοψίες από αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές (βλέπε τις αμέσως παρακάτω εικόνες).
Στην παθολογοανατομική έκθεση αναφέρθηκαν θετικά δείγματα στα S1, S6, S7, Η12, Η13, Η14 (βλέπε τις δύο αμέσως παραπάνω εικόνες). Όλα τα θετικά δείγματα ήταν μεγαλύτερα από 5 χιλιοστά σε μήκος. Όλα ήταν Gleason score 3 +4 = 7.
Στον ασθενή είχε διαγνωστεί εντοπισμένο αδενοκαρκίνωμα του προστάτη.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Ιστολογική Σάρωση (HistoScanning™) του προστάτη απεικονίζει ύποπτους ιστούς στην μέση γραμμή του προστάτη, μια ζώνη, η οποία είναι δύσκολο να την στοχεύσουμε και συνήθως δεν συμπεριλαμβάνεται στην δειγματοληψία με τα τυποποιημένα συστήματα διορθικής βιοψία.
Η Ιστολογική Σάρωση (HistoScanning™) μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των θετικών βιοψιών του προστάτη.
Οι προβολές και οι εκθέσεις της Ιστολογικής Σάρωσης (HistoScanning™) του προστάτη παρέχουν πληροφορίες για τον εντοπισμό και τον όγκο του ιστού ανά περιοχή και είναι χρήσιμα για τον σχεδιασμό των τοποθετήσεων της βελόνας για την λήψη βιοψίας.
Παραπομπές
1. EICHLER K, HEMPEL S, WILBY J, et al. Diagnostic value of systematic biopsy methods in the investigation of prostate cancer: a systematic review. J Urol 2006; 175: 1605-1612.
2. SCATTONI V, ZLOTTA AR, NAVA L, et al. Prostatic transrectal ultrasound (TRUS): Guided biopsy schemes and TRUS prostatic lesion-guided biopsies. Eur Urol Supplements. 2002; 1, Issue 6 (September): 28-34.
Ευχαριστίες
Η AMD θέλει να ευχαριστήσει τον Δρ S. van den Heuvel, στο Erasmus University Medical Centre, Ρότερνταμ (Ολλανδία) για την παροχή των δεδομένων, το ιστορικό, τα κλινικά δεδομένα και την λήψη της συγκατάθεσης του ασθενή, στην οποία είναι αναφέρεται αυτή η μελέτη της κλινικής περίπτωσης. Η υπόθεση αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου μελετών που έχει αναλάβει και χρηματοδοτεί το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus.