Ανατομική Θέση
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και υπάρχει μόνο στον άνδρα. Ο προστάτης πήρε το όνομα του από την θέση όπου βρίσκεται (προΐσταται, βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη) και όχι γιατί μας προστατεύει από κάτι.
Στους νέους άνδρες ο προστάτης έχει μέγεθος καστάνου και ζυγίζει περίπου 15-20 γραμμάρια. Η ουρήθρα περνά μέσα από το κέντρο του προστάτη. Δηλαδή ο προστατης περικλείει την ουρήθρα σαν ένα κολλάρο.
Ο σφιγκτήρας, που είναι υπεύθυνος για την εγκράτεια των ούρων, βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον προστάτη, στην κορυφή του προστάτη.
Ο προστάτης κείτεται επίσης μπροστά από το ορθό, το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου, και γι’ αυτόν τον λόγο μπορεί να ψηλαφηθεί δακτυλικά από τον πρωκτό.
Λειτουργία
Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι η παραγωγή ενός υγρού που μεταφέρει το σπέρμα κατά την εκσπερμάτωση και βοηθά στην ρευστοποίηση του σπερματικού υγρού έτσι ώστε η δειήσδηση των σπερματοζωαρίων στην τραχηλική βλέννα να είναι ευκολότερη.
Ο προστάτης είναι ένας αδένας και αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού – γεννητικού συστήματος. Αναπτύσσεται κατά την εφηβεία και συνεχίζει να μεγαλώνει καθ’ όλη την διαρκεία της ζωής.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΡΧΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΟΥΡΗΘΡΑΣ
Ο προστάτης αδένας λειτουργεί περισσότερο σαν ένα συνδετικό-κομβικό κουτί κατά την διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Επιτρέπει στα σωλινάκια που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις (σπερματικός πόρος) και στα σωληνάκια που αποχετεύουν το σπερματικό υγρό από τις σπερματοδόχους κύστεις να συμβάλουν σε ένα κοινό σωληνάκι, που ονομάζεται εκσπερματικός πόρος, και να αδειάζουν από κοινού το σπερματικό υγρό στην ουρήθρα. Οι σπερματοδόχες κύστεις είναι δύο μικρές αποθηκευτικές δεξαμενές που παρέχουν τροφή στα σπερματοζωάρια και βρίσκονται πίσω από τον προστάτη.
Κατά την διάρκεια του οργασμού, το υγρό περιεχόμενο των σπερματοδόχων κύστεων μαζί με το έκκριμα από τον προστάτη αδένα εισέρχονται στην ουρήθρα, αναμειγνύονται και σχηματίζουν το σπερματικό υγρό. Το σπερματικό υργό εξέρχεται από την ουρήθρα με ρυθμικές μυικές συσπάσεις.
Έλεγχος ανάπτυξης του προστάτη
Η ανάπτυξη του προστάτη ελέγχεται από την τεστοστερόνη, την ανδρική γεννητική ορμόνη. Η περισσότερη τεστοστερόνη παράγεται από τους όρχεις, ενώ ένα μικρό μέρος της από τα επινεφρίδια, τα οποία βρίσκονται στον άνω πόλο κάθε νεφρού.
Στον προστάτη η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία είναι η δραστική μορφή της τεστοστερόνης, και η οποία διεγείρει την ανάπτυξη του προστάτη αδένα.
Ετσι, ο προστάτης προοδευτικά μεγαλώνει σε μέγεθος με την πάροδο της ηλικίας κάτω από την διεγερτική επίδραση της διυδροτεστοστερόνης (DHT). Η προοδευτική υπερπλασία του προστάτη προκαλεί συμπτώματα όπως ελάττωση της ροής των ούρων και αίσθημα ανεπαρκούς αδειάσματος της κύστης. Αυτή η υπερτροφία του προστάτη είναι εντελώς φυσιολογική και καλοήθης (μη καρκινική) κατάσταση.
Παθήσεις του προστάτη
Σ’ αυτή την ιστοσελίδα θα βρείτε τις αιτίες, τις διαγνωστικές προσπελάσεις, τα συμπτώματα, τις ενδείξεις και την θεραπεία των παρακάτω ασθενειών του προστάτη:
– Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ)
– Καρκίνος του προστάτη
– Προστατίτιδα