Οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν την ακτινοβολία για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Υπάρχουν δύο μορφές ακτινοβολίας η εξωτερική ακτινοβόληση και η εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων που είναι γνωστή και σαν βραχυθεραπεία. Όταν ο καρκίνος του προστάτη είναι εντοπισμένος η ακτινοθεραπεία λειτουργεί σαν εναλλακτική θεραπεία για την χειρουργική επέμβαση.
Η εξωτερική ακτινοβολία βρίσκει συνήθως εφαρμογή στην θεραπεία της τοπικά εκτεταμένης νόσου, όπου ο καρκίνος έχει επεκταθεί τόσο ευρέως ώστε να είναι δύσκολο για να αφαιρεθεί χειρουργικά ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει μετάσταση στους λεμφαδένες. Στους άνδρες με προχωρημένη νόσο η ακτινοθεραπεία έχει παρηγορικό χαρακτήρα, βοηθά δηλαδή στην συρρίκνωση αλλά όχι στην εξαφάνιση του όγκου και συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου.
Η ακτινοβολία παρά την συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας και του τρόπου χορήγησης των δόσεων μπορεί να καταστρέψει υγιείς ιστούς. Υπάρχει επίσης βεβαιωμένος κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας, ακράτειας ούρων και αύξησης ανάπτυξης δευτεροπαθών καρκίνων (όπως πχ καρκίνου ουροδόχου κύστης και ορθού) μετά από ακτινοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη.
Για περισσότερες πληροφορίες για την ακτινοβολία στην θεραπεία του καρκίνου του προστάτη θα βρείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
Εξωτερική ακτινοθεραπεία
Η εξωτερική ακτινοθεραπεία περιλαμβάνει γενικά μία επαναλαμβανόμενη καθημερινή θεραπεία 5 ημερών την εβδομάδα για 6 με 7 εβδομάδες. Σε πολλές περιπτώσεις, εάν ο όγκος είναι μεγάλος, συνιστάται έναρξη ορμονοθεραπείας με το ξεκίνημα της ακτινοβολίας η οποία μπορεί να συνεχισθεί και για πολλά χρόνια μετά. Το πρωταρχικό όργανο στόχος είναι ο προστάτης. Επιπροσθέτως και οι σπερματοδόχες κύστεις μπορεί να ακτινοβοληθούν αφού είναι σύνηθες μέρος καρκινικής επέκτασης. Η ακτινοβολία των λεμφαδένων στην ελάσσονα πύελο, αν και ήταν κάποτε συνήθης πρακτική, δεν έχει αποδειχθεί να προσφέρει μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα στους περισσότερους ασθενείς, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Ραδιενεργά εμφυτεύματα
Η ακτινοβολία μπορεί να εναποτεθεί στον προστάτη και με την μορφή λεπτών ραδιενεργών κόκκων που εμφυτεύονται άμεσα στον προστάτη. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή σαν διάμεση εμφύτευση ή βραχυθεραπεία και έχει το πλεονέκτημα της άμεσης μεταφοράς υψηλής ενέργειας στον προστάτη.
Όπως εκτελείται σήμερα η διάμεση ακτινοθεραπεία βασίζεται στο υπερηχογράφημα ή την αξονική τομογραφία για την καθοδήγηση λεπτών βελονών στον προστάτη διαμέσου του δέρματος του περινέου. Οι ραδιενεργοί κόκκοι αποτελούνται από παλλάδιο ή ιώδιο και μεταφέρονται μέσω των βελονών στον προστάτη σύμφωνα μ’ ένα σχήμα που βασίζεται σε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή για τον ακριβή καθορισμό της μορφής και του μεγέθους του προστάτη του κάθε ασθενή.
ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΥΘΕΡΑΠΕΙΑ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΕΙΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΥΣ ΚΟΚΚΟΥΣ
Ακτινοθεραπεία ή Χειρουργείο;
Βρείτε πως η ακτινοθεραπεία συγκρίνεται με την ριζική προστατεκτομή σχετικά με τα σημαντικά αποτελέσματα της επιβίωσης, υποτροπής του καρκίνου, την ακράτεια και την στυτική λειτουργία: