Επιλογή Σελίδας

Χρόνια μη-μικροβιακή προστατίτιδα (Κατηγορία ΙΙΙΑ & ΙΙΙΒ)

Τι είναι η χρόνια αβακτηριακή προστατίτιδα;

Η χρόνια αβακτηριακή προστατίτιδα ή το χρόνιο αβακτηριακό σύνδρομο του πυελικού άλγους ή προστατοπάθεια όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι μία πάθηση της οποίας τα αίτια είναι συχνά αδιευκρίνιστα και προσβάλει άνδρες ηλικίας 25-40 χρόνων συνήθως. Τα συμπτώματα της προστατοπάθειας είναι ανάλογα με εκείνα της χρόνιας προστατίτιδας.

Σ’ αυτή την πάθηση ανήκουν δύο κλινικά σύνδρομα που έχουν πολλές συνώνυμες ονομασίες: η χρόνια αβακτηριακή φλεγμονώδης προστατίτιδα (συμφορητική προστατίτιδα) και η χρόνια αβακτηριακή μη-φλεγμονώδης προστατίτιδα (προστατοδυνία, προστάτωση, μυαλγία του πυελικού εδάφους, νευροφυτικό ουρογεννητικό σύνδρομο).

Ποια είναι τα αίτια της χρόνιας αβακτηριακής προστατίτιδας;

Πρόκειται για μία ψυχοσωματική κλινική εικόνα με ασαφή αίτια. Μία χρόνια φλεγμονή του προστάτη μπορεί να υπάρχει αλλά δεν προκαλείται από παθογόνα μικρόβια.
Οι παρακάτω μηχανισμοί πιθανολογούνται ότι παίζουν κάποιο ρόλο:

 • Λοιμογόνοι. Σε βιοψίες προστάτη από ασθενείς με χρόνια αβακτηριακή προστατίτιδα έχει βρεθεί βακτηριακό γενετικό υλικό (DNA). Επίσης ο ρόλος των ενδοκυττάριων βακτηριδίων (χλαμύδια, ουρεοπλασμα και μυκόπλασμα) δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.
 • Δυσλειτουργία και έλλειψη συντονισμού μεταξύ ουροδόχου κύστης και σφιγκτήρα. Το αποτέλεσμα είναι να κλείνει ο σφιγκτήρας την ώρα που συσπάται η κύστη για να αποβάλει τα ούρα. Έτσι δημιουργούνται μεγάλες πιέσεις μέσα στην προστατική ουρήθρα με χημικό ερεθισμό του προστάτη λόγω της παραπάνω λειτουργικής απόφραξης.
 • Νευροπαθητικός πόνος. Απελευθέρωση νευρικών παραγόντων ανάπτυξης που σχετίζονται με την ένταση του πόνου.
 • Διάμεση κυστίτιδα του άνδρα. Ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων με αποτέλεσμα βλάβες του ουροθηλιου συνήθως από αυτοάνοσες παθήσεις λόγω αλληλεπιδράσεων τοξικών και νευροενδροκρινών παραγόντων.
 • Αυτοάνοσος παράγοντας. Παρουσία αυτοάνοσο αντισωμάτων, αυτοανοσοποίηση από Τ-κύτταρα, παραγωγή κυτοκινών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας αβακτηριακής προστατίτιδας;

Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με εκείνα της χρόνιας μικροβιακής προστατίτιδας:

 • Αίσθημα τάσης ή πίεσης στην περιοχή του περινέου ή του πρωκτού
 • Αίσθημα πόνου ή τραβήγματος στη βουβωνική περιοχή με αντανάκλαση στους όρχεις
 • Αίσθημα πίεσης, πόνου ή ψύχους πίσω από το ηβικό οστό
 • Αίσθημα πίεσης στην περιοχή του κόκκυγα
 • Διαταραχές των κενώσεων, επιτακτικό αίσθημα αφόδευσης
 • Επιτακτική ανάγκη για ούρηση
 • Αίσθημα υπολοίπου ούρων
 • Δυσκολία και παρατεταμένη διάρκεια στην ούρηση
 • Κάψιμο στο τέλος της ούρησης
 • Στάξιμο μετά το τέλος της ούρησης

Συνήθως κυριαρχούν συμπτώματα διαταραχής της σεξουαλικής λειτουργίας όπως:

 • Ελαττωμένη διάθεση για σεξ (Libido)
 • Διαταραχές της στύσης
 • Πρόωρη εκσπερμάτωση
 • Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή

Πως γίνεται η διαγνωση της χρόνιας αβακτηριακής προστατίτιδας;

Κατά την δακτυλική εξέταση ψηλαφάται μερικές φορές ένας ελαφρά διογκωμένος προστάτης.
Η εξέταση των 4 δειγμάτων ούρων κατά Meares και Stamey ή η απλοποιημένη εξέταση των 2 δειγμάτων ούρων κατά Nickel δεν δείχνει κανένα μικροβιακό παράγοντα (καλλιέργεια όλων των δειγμάτων αρνητική). Ανάλογα με την μορφή της χρόνιας αβακτηριακής προστατίτιδας μπορεί να υπάρχει αυξημένος ή όχι αριθμός πυοσφαιρίων στο δειγμα των ούρων μετά την μάλαξη του προστάτη (VB3) σε σύγκριση με το δείγμα πριν την ούρηση (VB2) οπότε μιλάμε για φλεγμονώδη ή μη φλεγμονώδη χρόνια αβακτηριακή προστατίτιδα.


ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ 4 ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΟΥΡΩΝ ΚΑΤΑ MEARES-STAMEY.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ 10ml ΤΗΣ ΟΥΡΗΣΗΣ (VOIDED BLADDER 1, VB1) ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΑ ΟΥΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΗΘΡΑ.
ΤΑ ΟΥΡΑ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΟΥΡΗΣΗΣ (VB2) ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΜΑΛΑΞΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΕ ΗΠΙΑ ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΡΗΘΡΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΚΚΡΙΜΑΤΟΣ (EXPRESSED PROSTATIC SECRETION, EPS) ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΗΘΡΑ 2 ΜΕ 3 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΛΑΞΗ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΕΚΚΡΙΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΟΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΛΑΞΗ (VB3) ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ 2 ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΟΥΡΩΝ ΚΑΤΑ NICKEL ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ VB2 ΚΑΙ VB3 ΜΟΝΟ.

 

Η ειδική ουρολογική εξέταση πρέπει να αποκλείσει συστηματικά όλες τις οργανικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Συνήθως απαιτείται μία πληθώρα εξετάσεων όπως επίχρισμα ουρήθρας, εξέταση σπέρματος, μέτρηση της ροής των ούρων (ουροροομετρία), υπερηχογράφημα, ουρηθροκυστεοσκόπηση, ακτινογραφία του ουροποιητικού με σκιαγραφικό μέσο και τέλος βιοψία προστάτη.
Επίσης παθήσεις του πρωκτού (αιμορροΐδες, ραγάδες κτλ) πρέπει να αποκλεισθούν γιατί μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα ανάλογα με την χρόνια προστατίτιδα και προστατοπάθεια.

Ποια είναι η θεραπεία της χρόνιας αβακτηριακής προστατίτιδας;

Αν παρ’ όλες τις προηγούμενες εξετάσεις, η κατάσταση δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει τελείως, ως προς την ακριβή αιτιολογία, τότε ακολουθούμε τη μέθοδο της φαρμακευτικής δοκιμασίας.

 • Αρχίζουμε τον ασθενή σε αντιβίωση και περιμένουμε. Εάν υπάρξει ανταπόκριση και η κατάσταση του βελτιώνεται, τότε συνεχίζουμε τη θεραπεία κανονικά.
 • Εάν δεν υπάρξει καμία βελτίωση, ας πούμε σε δύο εβδομάδες, τότε διακόπτουμε την αντιβίωση. Η θεραπεία τότε περνάει σε φάρμακα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
 • Σε περίπτωση που υποπτευόμαστε λειτουργική απόφραξη των ούρων από την ουροδόχο κύστη μπορούν να χορηγηθούν και άλφα-αποκλειστές (0,4mg Ταμσουλοσίνη που μπορουν να αυξηθούν σε 0,8mg σε ασθενείς που πρωτοδιαγιγνώσκονται για χρόνια προστατιτιδα). Αντίθετα σε ασθενείς που έχουν δοκιμάσει στο παρεθλόν διαφορες θεραπειες για την χρόνια προστατιτιδα μία εμπειρική θεραπεία με αντιβιοτικά ή άλφα-αποκλειστές δεν προσφέρει και πολλά πλεονεκτήματα.
 • Ενίοτε δίνουμε και μυοχαλαρωτικά, εφοσον υπάρχει ένδειξη στην ουροδυναμική μελέτη για παθολογικό σπασμο του πυελικού εδάφους (δυσενεργεία ανάμεσα στον εξωτερικό σφιγκτήρα και στον εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστης). Ακόμη και φυτικές ουσίες (Quercetin) όπως αναφέραμε παραπάνω.
 • Μερικές περιπτώσεις – ευτυχώς λίγες – είναι τόσο βασανιστικές που ο ασθενής χρειάζεται και παυσίπονα. Εδώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος της εξάρτησης σε ουσίες οι οποίες τελικά καθιστούν τον ασθενή ένα εξαρτημένο ράκος. Άλλοτε πάλι αντικαταθλιπτικά φάρμακα (πχ. Αμιτριπτυλίνη) βοηθούν πολύ, πράγμα που προδίδει και το ψυχολογικό μέρος της όλης πάθησης.
  Σπουδαίο ρόλο παίζει και η ψυχοθεραπεία. Κάνει την σχέση μεταξύ της ψυχής και των συμπτωμάτων κατανοητή στον ασθενή και τον βοηθάει να επικρατήσει των συμπτωμάτων του.
 • Τέλος η φυσιοθεραπεία υπό την μορφή τακτικών μαλάξεων του προστάτη (τρεις φορές την εβδομάδα με σκοπό την διάνοιξη των καναλιών του προστάτη που είναι αποφραγμένα) ή θερμοθεραπείας μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ
 • Επίσης ασκήσεις του σώματος όπως ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν.
 • Σημαντικό είναι επίσης η ρύθμιση των κενώσεων και της δυσκοιλιότητας.
 • Επίσης μία εξισορροπημένη δίαιτα και αποφυγή τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν φουσκώματα, καυτερών καρυκευμάτων, αλκοόλ και παγωμένων ποτών μπορεί να συμβάλει σε ίαση.
 • Τέλος, μπορεί να βοηθήσει και η αποφυγή παραγόντων που μπορεί να επιβαρύνουν τον προστάτη: κρύωμα στην περιοχή της πυέλου (παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα με βρεγμένο μαγιό ή εσώρουχο, έκθεση σε ψυχρό νερό ή ρεύμα αέρα, κάθισμα σε ψυχρή επιφάνεια), παγωμένα πόδια, υπερένταση ή υπερκόπωση του πυελικού εδάφους (ποδήλατο, ιππασία).
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Βασίλης Πουλάκης

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ >

τα νεα μασ

τελευταια νεα και εξελιξεισ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE2FACE

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 7-5-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων της ουροδόχου κύστης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE 2 FACE 30-4-2017

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης μιλάει για την Ρομποτική αντιμετώπιση παθήσεων του νεφρού και την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Συνέντευξη του κου Πουλάκη στη πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” του δημοσιογράφου κου Δημόπουλου στο κανάλι Σίγμα της Κύπρου με θέμα την Ρομποτική Ουρολογία στη...
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ 100,3

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ 100,3

Συνέντευξη του Δρ. Βασίλη Πουλάκη στις 31 Ιουλίου 2020, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 στην πρωινή ζώνη ενημέρωσης, στον δημοσιογράφο κύριο Άρη Πορτοσάλτε, σχετικά με τον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Ακούστε στον παρακάτω σύνδεσμο (link) από 1:15:45 μέχρι και 1:27:20 την...

Διαβάστε Περισσότερα

νεα απο τον τυπο

ΙΑΤΡΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΕΝΟΥ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΟΥ!

ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ - ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ, ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ… Ο συνάδελφος Ιατρός Δερματολόγος, με καταγωγή από Κύπρο, ο οποίος όμως κατοικεί και εργάζεται στην Ελλάδα, βρέθηκε για δεύτερη φορά σε ρομποτικό χειρουργείο που...

Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ!

Το Ρομποτικό Ουρολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Metropolitan, το οποίο διευθύνει από την ίδρυσή του, το 2011, ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, έχοντας ξεπεράσει τις 900 περίπου ετήσιες ρομποτικές επεμβάσεις στο έτος που μόλις αφήνουμε πίσω μας, το 2018 δηλαδή, ανανεώνει το...

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ

Καθώς σήμερα τελείωσα τα προγραμματισμένα μαθήματα Ουρολογίας στους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης στη Γερμανία και περιμένοντας να περάσει λίγο η ώρα για να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην Αθήνα είναι σημαντικό να τονισθούν οι...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Βασίλη Πουλάκη, την Μεγάλη Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, στο Νοσοκομείο Metropolitan, ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή), σε ασθενή με τελείως ενδοφυτικό (εσωτερικό) όγκο νεφρού με την βοήθεια προηγμένου...

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗΣ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη στο Νοσοκομείο Metropolitan ρομποτική μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή) για ευμεγέθη (4,8 εκατοστά σε διάμετρο) όγκο του αριστερού νεφρού σε μικρό κορίτσι ηλικίας 9 ετών.

νεα απο τον επιστημονικο κοσμο

ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑΚΕΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ «ΡΟΥΤΙΝΑ» ΣΤΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ

ΜΕΡΟΣ 1o: ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΟΠΙΣΘΟΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΚΤΟΜΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΡΧΕΟΣ Η ιστορία είναι απλή και άκρως ανθρώπινη. Ένας νεαρός...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ) ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων/Ασθενών του Νοσοκομείου Metropolitan και κατόπιν επίσημης προσκλήσεως της Ουρολογικής και Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κιέβου, στην Ουκρανία, διοργανώθηκε Επιστημονική Συνδιάσκεψη για την Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία και στην Ορθοπεδική στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2018.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 6ο SEERSS CONGRESS – ΖΑΠΕΙΟ ΑΘΗΝΑ

Ομιλία του Δρ. Χρήστου Μοιράγια, Επιμελητή της Ουρολογικής Κλινικής και του Ρομποτικού Ουρολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Metropolitan, που διευθύνει ο Αν. Καθηγητής Βασίλης Πουλάκης, με θέμα την σημασία του αριθμού των ρομποτικών επεμβάσεων που έχει εκτελέσει ο Ρομποτικός Χειρουργός στην περιεγχειρητική πορεία αλλά στο κόστος της επέμβασης σε ασθενείς που υπέστησαν ρομποτική μερική νεφρεκτομή.

Poulakis Urology!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ