Επιλογή Σελίδας

Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Γιατί το νέο ρομποτικό σύστημα χειρουργικής ονομάστηκε «da Vinci»;
Το ρομποτικό σύστημα da Vinci® ονομάσθηκε «da Vinci» για δύο λόγους. Ο πρώτος κυρίως «πραγματικός» λόγος είναι ότι ο Leonardo da Vinci εφηύρε το πρώτο ρομπότ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο δεύτερος «μεταφορικός» λόγος, για τον οποίον προς τιμή του Leonardo da Vinci ονομάσθηκε έτσι το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα, είναι ότι αυτός ο μεγάλος επιστήμονας, μηχανικός και καλλιτέχνης του Μεσαίωνα σχεδίαζε τα μοναδικά αριστουργήματά του με απαράμιλλη ανατομική λεπτομέρεια και με τέτοιες τρισδιάστατες λεπτομέρειες που να φαίνονται σαν ζωντανά. Με ανάλογο ακριβώς τρόπο και το ρομποτικό σύστημα daVinci® επιτρέπει στον χειρουργό να πραγματοποιεί τις πολύπλοκες επεμβάσεις μέσα από μικροσκοπικές τομές, έχοντας απόλυτα ζωντανή εικόνα και πλήρως ρεαλιστική αντίληψη του χειρουργικού πεδίου, και μάλιστα καλύτερη από την ανοιχτή επέμβαση!

Αναπαράσταση του πρώτου «Αυτόματου Ανθρωποειδούς» στην Ιστορία της Ανθρωπότητας έτσι όπως σχεδιάστηκε από τον Leonardo da Vinci. Πίσω από το «πρώτο ρομπότ» διακρίνονται μερικά από σχέδια κατασκευής και λειτουργίας που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Leonardo da Vinci (από το «Ινστιτούτο και Μουσείο της Ιστορίας της Επιστήμης», Φλωρεντία, Ιταλία)

Τι είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (Minimally Invasive Surgery);

Η έννοια της «Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής» είναι συνώνυμη με την λαπαροσκόπηση και την ενδοσκοπική χειρουργική. Η «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική» είναι η μέθοδος με την οποία η χειρουργική επέμβαση εκτελείται διαμέσου πολύ μικρών τομών του δέρματος (του μισού έως το πολύ δύο εκατοστών), αντί για τις μεγάλες και δύσμορφες χειρουργικές τομές (των 15 τουλάχιστον εκατοστών περίπου) που γίνονταν στην ανοιχτή χειρουργική τεχνική παλιότερα. Στην χειρουργική του νεφρού για παράδειγμα, η παραδοσιακή ανοιχτή επέμβαση προϋποθέτει την διάνοιξη του χειρουργικού πεδίου διαμέσου των πλευρών και πιθανόν και την αφαίρεση μίας πλευράς για την καλύτερη πρόσβαση στον νεφρό.

Η μικρότερη χειρουργική τομή και ο ελάχιστος τραυματισμός των ιστών που εξασφαλίζει η «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική» έχει σαν αποτέλεσμα ταχύτερη ανάρρωση, ελαχιστοποίηση του πόνου, μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερες μεταγγίσεις, λιγότερες λοιμώξεις, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ελάττωση του συνολικού κόστους νοσηλείας και ελαχιστοποίηση των επιπλοκών για πλήθος συνηθισμένων αλλά και περίπλοκων επεμβάσεων.

Αν και η «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική» είναι η στάνταρτ θεραπεία για διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις δεν έχει ακόμα γίνει ευρέως αποδεκτή για άλλες πιο περίπλοκες επεμβάσεις όπως π.χ. για την διόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς. Όλο και περισσότεροι χειρουργοί όμως υιοθετούν τις νέες μεθόδους θεραπείας γιατί βρίσκουν ότι οι λεπτοί και ακριβείς χειρισμοί των ευαίσθητων ιστών γίνονται ευκολότερα και πιο αξιόπιστα με τις σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους χειρουργικής θεραπείας όπως είναι η ρομποτική χειρουργική παρά με τις παραδοσιακές μεθόδους της κλασικής λαπαροσκοπικής ή ανοιχτής χειρουργικής.

Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει επίσης μεγαλύτερες δυνατότητες για την βελτιστοποίηση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής πρακτικής ακόμα και για πολύπλοκες και τεχνικά δύσκολες επεμβάσεις όπως είναι π.χ. η μερική νεφρεκτομή ή η ριζική προστατεκτομή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος da Vinci σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική;

Μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα, που «απολαμβάνει» ο χειρουργός χρησιμοποιώντας το ρομποτικό σύστημα da Vinci®, είναι η μεγαλύτερη χειρουργική ακρίβεια, το αυξημένο εύρος χειρουργικών κινήσεων και χειρισμών, η δυνατότητα για περίπλοκες κινήσεις των εργαλείων, αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του βρίσκονται μέσα στο σώμα του ασθενούς, η μεγαλύτερη επιδεξιότητα, η μεγεθυμένη και ευκρινέστερη τρισδιάστατη εικόνα, βλέπει άριστα σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμιά οπτική πρόσβαση και η δυνατότητα πραγματοποίησης επέμβασης σε περιορισμένα και δυσπρόσιτα χειρουργικά πεδία. Οι ασθενείς, οι οποίοι χειρουργούνται με το σύστημα da Vinci®, «απολαμβάνουν» συντομότερο χρόνο νοσηλείας και παραμονής στο νοσοκομείο, μικρότερη διάρκεια αναισθησίας, λιγότερο πόνο, ελάχιστο κίνδυνο λοιμώξεων, μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερες μεταγγίσεις, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, συντομότερη ανάρρωση και ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Φυσικά, κανένα από τα παραπάνω πλεονεκτήματα δεν μπορούν να εγγυηθούν καθώς κάθε χειρουργείο έχει διαφορετικό βαθμό βαρύτητας και η πορεία του εξαρτάται και από το υπόλοιπο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Ποιες επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με το σύστημα da Vinci;

Σήμερα η ρομποτική χειρουργική βρίσκει πολύτιμες εφαρμογές σ’ όλες σχεδόν τις χειρουργικές ειδικότητες, όπως την γενική χειρουργική, την ουρολογία, την καρδιοχειρουργική, την θωρακοχειρουργική, την αγγειοχειρουργική, την παιδοχειρουργικήκαι την γυναικολογική χειρουργική.

Όλες οι ουρολογικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις ρουτίνας μπορούν να εκτελεσθούν σήμερα και ρομποτικά, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η λαπαροσκοπική χειρουργική για τον ασθενή και τον χειρουργό. Τέτοιες επεμβάσεις είναι η ολική αφαίρεση του προστάτη (ριζική προστατεκτομή), η ολική αφαίρεση του νεφρού (ριζική ή απλή νεφρεκτομή), η μερική αφαίρεση του νεφρού με σκοπό την διατήρηση της λειτουργίας του νεφρού (μερική νεφρεκτομή ή ογκεκτομή), η αφαίρεση κύστεων του νεφρού, η λήψη νεφρικού μοσχεύματος από ζώντα δότη για την μεταμόσχευση νεφρού, η αντιμετώπιση στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής (πυελοπλαστική), η αντιμετώπιση κιρσοκήλης, η αφαίρεση λίθων από τον ουρητήρα, η αφαίρεση επινεφριδίων, η ολική αφαίρεση της ουροδόχου κύστεως και πολλές ακόμη.

Γιατί δεν μπορούν οι Χειρουργοί-Ουρολόγοι να πραγματοποιούν περίπλοκες επεμβάσεις, όπως πχ την ριζική προστατεκτομή, διαμέσου οπών του 1-2 εκατοστών;

Περίπλοκες επεμβάσεις, όπως η ριζική προστατεκτομή, απαιτούν εξαιρετική εικόνα του χειρουργικού πεδίου και την ικανότητα χειρισμού χειρουργικών εργαλείων μέσα στην πυελική κοιλότητα και στην κοιλιά με ακρίβεια και απόλυτο έλεγχο. Οι ουρολόγοι χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν την «μέση υποομφάλια τομή» για να προσεγγίσουν ανοιχτά χειρουργικά τον προστάτη. Η τομή αυτή εκτεινόταν από τον ομφαλό μέχρι και την ηβική σύμφυση στην βάση του πέους και σήμαινε την διάνοιξη της περιτονίας και τον διαχωρισμό στην μέση γραμμή των ινών του ορθού κοιλιακού μυός. Αυτή η τομή εξασφαλίζει σχετικά καλή ορατότητα και χώρο για τον χειρουργό για να φέρει τα χέρια του και τα χειρουργικά όργανα πολύ κοντά στο χειρουργικό πεδίο.

Την τελευταία δεκαετία, μικρότερες τομές χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση διαφόρων επεμβάσεων στον προστάτη. Πολλοί ουρολόγοι αισθάνονται παρ’ όλα αυτά ότι η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική με την μικρότατη «χειρουργική τομή» μπορεί να περιορίσει την οπτική εικόνα και παρεμποδίσει την προσέγγιση στο χειρουργικό πεδίο. Αντίθετα το ρομποτικό σύστημα da Vinc®i, το οποίο διαθέτει τα αρθρωτά εργαλεία τύπουEndoWrist® και το σύστημα τρισδιάστατης και μεγεθυμένης εικόνας Instruments InSite® Vision Systemμπορεί να εξασφαλίσει καλύτερο έλεγχο, δεξιότητα και εικόνα απ’ ότι ένα ανοιχτό χειρουργείο.

Πόσα συστήματα da Vinci υπάρχουν μέχρι σήμερα σε λειτουργία παγκοσμίως;

Μέχρι τον Μάρτιο του 2008 υπήρχαν εγκατεστημένα συνολικά 867 συστήματα da Vinci σε λειτουργία παγκοσμίως, 148 στην Ευρώπη, 647 στις Η.Π.Α. και 72 στον υπόλοιπο κόσμο.

Σε ποιες χώρες χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα το σύστημα da Vinci;

Παγκοσμίως χρησιμοποιείται στα περισσότερα από τα μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα. Το πρώτο ρομποτικό σύστημα daVinci® στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο Ιατρικό Αθηνών του Αμαρουσίου τον Σεπτέμβριο του 2006. Ο κ. Πουλάκης πραγματοποίησε τον Οκτώβριο του 2006 την πρώτη στην Ελλάδα ρομποτική ριζική προστατεκτομή στο Ιατρικό του Αμαρουσίου με απόλυτη επιτυχία. Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα (Οκτώβριος 2009) στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα, υπάρχουν 6 συστήματα da Vinci σε έξι διαφορετικά νοσοκομεία.

Εκτός από την Ελλάδα υπάρχει επίσης και στις εξής χώρες: Η.Π.Α., Καναδά, Βραζιλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχία, Τουρκία, Ινδία, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη και Αυστραλία. Ο κατάλογος αυτός ημέρα με την ημέρα διαρκώς μεγαλώνει!

Είναι πράγματι το σύστημα da Vinci ένα χειρουργικό «ρομπότ»;

Όχι. O όρος «ρομποτική χειρουργική» αναφέρεται εσφαλμένα σαν συνώνυμο του συστήματος da Vinci®, γιατί δίνει την λαθεμένη εντύπωση ότι το ρομπότ (δηλαδή το χειρουργικό σύστημα da Vinci®) πραγματοποιεί μόνο του την επέμβαση χωρίς την συμμετοχή του ανθρώπου. Αντίθετα, το χειρουργικό σύστημα da Vinci® δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του, με κανένα τρόπο. Το χειρουργικό αυτό σύστημα σχεδιάστηκε να αναπαράγει ακριβώς τις κινήσεις των χεριών του χειρουργού με τις άκρες των ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων που διαθέτει. Επιπλέον δεν μπορεί να λάβει από μόνο του αποφάσεις ή να εκτελέσει οποιαδήποτε κίνηση χωρίς την άμεση εντολή του χειρουργού.

Μπορεί το ρομπότ να υποκαταστήσει τον χειρουργό;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Το σύστημα  da Vinci® σχεδιάσθηκε για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον χειρουργό και να τον βοηθά να πραγματοποιεί πιο ακριβείς κινήσεις με μεγαλύτερη επιδεξιότητα και άνεση κατά την διάρκεια ελάχιστα επεμβατικών και πολύπλοκων χειρουργείων. Το σύστημα  da Vinci® αναπαράγει πιστά και πραγματοποιεί τις κινήσεις του χειρουργού σε πραγματικό χρόνο (in real time), αλλά δεν μπορεί να προγραμματιστεί, ούτε να λάβει αποφάσεις, ούτε να κινήσει από μόνο του τα χειρουργικά εργαλεία.

Ποιος χειρουργεί, το ρομπότ ή ο χειρουργός;

Ο χειρουργός χειρουργεί και το ρομπότ «υπακούει» απόλυτα στις εντολές του χειρουργού και εκτελεί  με ακρίβεια τους χειρισμούς του. Είναι ένας μεγάλος μύθος που έχει διαδοθεί εσφαλμένα στο ευρύ κοινό ότι οι ρομποτικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται από το χειρουργικό ρομπότ. Αυτό είναι ένα μέγα λάθος. Αν και το ρομποτικό σύστημα da Vinci® είναι ένα από τελειότερα επιτεύγματα της ιατρικής τεχνολογίας, δεν είναι μια χειρουργική μηχανή που δουλεύει από μόνη της. Δεν είναι δηλαδή ακριβώς ένα ρομπότ με την κυριολεκτική σημασία του όρου, αλλά περισσότερο ένα εργαλείο τηλεχειρισμού, το οποίο κατευθύνεται από τον εξειδικευμένο χειρουργό, προσφέροντας του πολλαπλάσιες τεχνικές δυνατότητες κατά την διάρκεια μίας πολύπλοκης επέμβασης, που ακόμα και στην ανοικτή χειρουργική ο χειρουργός πολύ δύσκολα επιτυγχάνει.

Μπορούν να εκτελούνται επεμβάσεις από μακριά; Είναι το σύστημα da Vinci τηλεχειρουργική;

Πράγματι, το χειρουργικό σύστημα da Vinci® μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση επεμβάσεων από μακριά. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ορισμένες τέτοιες επεμβάσεις τηλεχειρουργικής (telesurgery). Όμως αυτή η δυνατότητα δεν είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται σήμερα αυτό το σύστημα στην χειρουργική πρακτική αλλά τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στον χειρουργό και τα μοναδικά οφέλη που εξασφαλίζει στον ασθενή για την επιτυχή και ασφαλή πραγματοποίηση του χειρουργείου.

Ο χειρουργός, που χρησιμοποιεί το σύστημα da Vinci, χειρουργεί σε «εικονική πραγματικότητα»;

Κατηγορηματικά όχι! Ο χειρουργός κάθεται στην κονσόλα λίγα μέτρα μακριά από τον ασθενή και εκτελεί την επέμβαση βλέποντας την πραγματική εικόνα του χειρουργικού πεδίου, και όχι κάποια εικονική ή φανταστική. Τα μηχανήματα του συστήματος da Vinci® μεταφέρουν αυτόματα την εικόνα στον χειρουργό, ακριβώς την ίδια στιγμή που τη λαμβάνουν από την κάμερα. Αυτόματα και άμεσα μεταφέρονται και οι κινήσεις του χειρουργού στους ρομποτικούς βραχίονες του ρομπότ και στα ενδοσκοπικά εργαλεία. Ποτέ ο χειρουργός δεν βλέπει μία φανταστική εικόνα και δεν μπορεί να προγραμματίσει ή να διατάξει το ρομποτικό σύστημα να κάνει κάποια κίνηση από μόνο του χωρίς τον άμεσο και πραγματικό έλεγχο του γιατρού.

Πώς αισθάνεται ο χειρουργός τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς;

Το σύστημα da Vinci® είναι εξοπλισμένο με ειδικά όργανα που εξασφαλίζουν στον χειρουργό ένα είδος αίσθησης που πλησιάζει πολύ την πραγματική αίσθηση της αφής. Αυτή η αίσθηση αφής γίνεται εντονότερη με την ευκρινέστερη όραση που προσφέρει η υψηλή ανάλυση της τρισδιάστατης εικόνας. Συνεπώς το χειρουργικό ρομπότ da Vinci® πολλαπλασιάζει και βελτιστοποιεί την αίσθηση της πραγματικότητας, την δεξιοτεχνία, την λεπτότητα και την ακρίβεια των χειρισμών του χειρουργού, κάνοντας τις επεμβάσεις πιο ακριβείς, πιο ασφαλείς, πιο αποτελεσματικές και ακόμα λιγότερο επεμβατικές για τον ασθενή.

Τι θα συμβεί εάν το σύστημα da Vinci «κωλύσει» κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Αυτό συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια. Το ρομποτικό σύστημα da Vinci® είναι απόλυτα ασφαλές στην χρήση του! Από τότε που εγκαταστάθηκε το πρώτο ρομποτικό σύστημα στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Ιατρικό Αθηνών, δεν συνέβη ποτέ. Ακόμα όμως και σ’ αυτή την περίπτωση, που το σύστημα «κωλύσει», μπορώ να συνεχίσω την επέμβαση λαπαροσκοπικά χωρίς να χρειασθεί να κάνω μία μεγάλη τομή και ν’ ανοίξω την κοιλιά του ασθενούς. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ο χειρουργός αρκετά έμπειρος όχι μόνο στην ρομποτική αλλά και στην λαπαροσκοπική ακόμα και στην ανοιχτή χειρουργική.

Ο «καθαρισμός του καρκίνου» που γίνεται με το σύστημα da Vinci είναι το ίδιο καλός με εκείνο του ανοιχτού χειρουργείου;

Κατηγορηματικά ναι! Χάρις στα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα da Vinci®ο χειρουργικός καθαρισμός σε περίπτωση καρκίνου (με άλλα λόγια το ογκολογικά αποτελέσματα) είναι όχι μόνο εφάμιλλα αλλά πολλές φορές και καλύτερα του ανοιχτού χειρουργείου. Επιπλέον το δίλλημα αν με το ανοιχτό χειρουργείο γίνεται καλύτερος καθαρισμός ή όχι είναι στην πραγματικότητα «ψευτοδίλημμα», αφού κυρίαρχο ρόλο παίζει η εμπειρία του χειρουργού μαζί με τις τεχνικές δυνατότητες που του προσφέρονται για να κάνει καλύτερα το χειρουργικό του έργο. Ποιος έχει άραγε καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα, ένας «άπειρος» ανοιχτός χειρουργός ή ένας «πεπειραμένος» λαπαροσκόπος-χειρουργός που έχει μακροχρόνια εμπειρία με τις σύγχρονες λαπαροσκοπικές και ρομποτικές τεχνικές;

Γιατί η εταιρεία που παράγει το σύστημα da Vinci ονομάσθηκε “Intuitive Surgical” («Διαισθητική Χειρουργική»);

Η εταιρεία ονομάσθηκε «Intuitive Surgical» («Intuitive» επίθετο που μεταφράζεται σαν «διαισθητικός» και «Surgical» σαν «χειρουργικός», δηλαδή η εταιρεία ονομάζεται «Διαισθητική Χειρουργική») γιατί οι τεχνολογίες που παράγει βοηθούν τον Χειρουργό να χειρουργεί με την ίδια επιδεξιότητα και δεξιοτεχνία που έμαθε στο ανοιχτό χειρουργείο, αλλά τώρα προσαυξημένα με περισσότερη ακρίβεια. Αυτή η τεχνολογία διατηρεί μία αντίστοιχη με την ανθρώπινη ευθυγράμμιση ανάμεσα στο μάτι, στο χέρι και στο όργανο και εξασφαλίζει τον λεγόμενο διαισθητικό έλεγχο: όταν ο Χειρουργός περιστρέφει του χειροδιακόπτες (τα Joysticks) της κονσόλας του συστήματος da Vinci κατά την φορά του ρολογιού οι ρομποτικοί βραχίονες που βρίσκονται στην πλευρά του ασθενή περιστρέφονται επίσης κατά την ίδια φορά. Αυτή η «διαισθητική κίνηση» («intuitive motion») έρχεται σε αντίθεση με την λαπαροσκοπική χειρουργική, όπου ο χειρουργός κινεί τις λάβες των λαπαροσκοπικών οργάνων στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που θέλει να κινήσει τις άκρες αυτών των οργάνων. Αυτή η «διαισθητική κίνηση» που μιμείται τις κινήσεις του ανοιχτού χειρουργείου αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα της ρομποτικής τεχνολογίας.

“Αντι-Διαισθητική Κίνηση” (No Intuitive Motion). Μειονέκτημα της παραδοσιακής λαπαροσκοπικής χειρουργικής, όπου οι κινήσεις των χεριών του χειρουργού γίνονται σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που κινείται η άκρη των λαπαροσκοπικών εργαλείων. Αυτό συμβαίνει γιατί τα λαπαροσκοπικά όργανα λειτουργούν σαν μοχλοί με υπομόχλιο την θέση εισαγωγής τους στην κοιλιά του ασθενούς.

Καλύπτουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες τις επεμβάσεις με το σύστημα da Vinci;

Οι χειρουργικές επεμβάσεις με το σύστημα da Vinci έχουν διεθνώς κατηγοριοποιηθεί σαν ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία και ανάλογα με την βαρύτητά τους ταξινομούνται σε μεγάλα, βαρέα, εξαιρετικώς βαρέα ή και ειδικά χειρουργεία. Έτσι κάθε ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει γενικώς ελάχιστα επεμβατικά χειρουργεία καλύπτει και τις επεμβάσεις με το σύστημα da Vinci. Στην Ελλάδα καλύπτεται η ρομποτική χειρουργική απ’ όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (όπως π.χ. με την Εθνική, Alliance, ING, Interamerican, Αγροτική, κτλ.). Οι δημόσιοι ασφαλιστικοί φορείς (όπως π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο κτλ.) καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του κόστους νοσηλείας, κάνοντας έτσι την ρομποτική επέμβαση στις Κλινικές, που έχουν σύμβαση με τα δημόσια ταμεία, πολύ πιο προσιτή για τους ασθενείς. Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό σας φορέα ή επικοινωνήστε προσωπικά με τον Ουρολόγο-Χειρουργό σας κ. Πουλάκη.

Γιατί είναι απαραίτητη μία νέα μέθοδος για την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική;

Παρά την ευρεία χρήση της ελάχιστα επεμβατικής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής σ’ όλα τα νοσοκομεία του κόσμου η εφαρμογή της λαπαροσκοπικής τεχνικής έχει περιορισθεί σε λίγες μόνο επεμβάσεις ρουτίνας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη ικανότητα της παραδοσιακής λαπαροσκοπικής τεχνολογίας, η οποία περιλαμβάνει το κλασικό βίντεο και τα άκαμπτα όργανα, πάνω στα οποία βασίζεται ο χειρουργός για να πραγματοποιήσει την επέμβαση μέσω μικρών οπών. Στην παραδοσιακή ανοιχτή επέμβαση ο χειρουργός κάνει μεγάλες τομές τις οποίες και διευρύνει ανάλογα για να προσεγγίσει καλύτερα την ανατομία του χειρουργικού πεδίου. Στην παραδοσιακή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για επεμβάσεις ρουτίνας, ο χειρουργός χειρουργεί χρησιμοποιώντας άκαμπτα όργανα με περιορισμένο εύρος κινήσεως, τα οποία περνούν μέσω μικρών τομών και απεικονίζεται η ανατομική εικόνα σε συνηθισμένη οθόνη βίντεο. Ούτε τα λαπαροσκοπικά όργανα αλλά ούτε και η οθόνη του βίντεο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στον χειρουργό άριστη ορατότητα και ακρίβεια κινήσεων, που είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση περίπλοκων επεμβάσεων όπως είναι αποκατάσταση μιας καρδιακής βαλβίδας ή εκτέλεση μιας ριζικής προστατεκτομής με διατήρηση των στυτικών νεύρων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Βασίλης Πουλάκης

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ >

τα νεα μασ

τελευταια νεα και εξελιξεισ

Βασίλειος Πουλάκης – Καλημέρα Ελλάδα | Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Ο κύριος Βασίλειος Πουλάκης, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, μιλάει στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται συνήθως. Εξηγεί ποιοι είναι οι παράγοντες που συνδέονται με...

Διεθνής αναγνώριση και διάκριση στη ρομποτική χειρουργική για τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη

Στο «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Βασίλειος Πουλάκης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος με εξειδίκευση στη ρομποτική χειρουργική. Ο κ. Πουλάκης είναι ο νούμερο 1 ρομποτικός χειρουργός στην Ευρώπη και ο νούμερο 2 στον κόσμο. Εξήγησε τον ρόλο της...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ FACE2FACE

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ   ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ-ΚΑΛΟΗΘΗΣ...
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ 100,3

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ 100,3

Συνέντευξη του Δρ. Βασίλη Πουλάκη στις 31 Ιουλίου 2020, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 στην πρωινή ζώνη ενημέρωσης, στον δημοσιογράφο κύριο Άρη Πορτοσάλτε, σχετικά με τον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Ακούστε στον παρακάτω σύνδεσμο (link) από 1:15:45 μέχρι και 1:27:20 την...

Διαβάστε Περισσότερα

νεα απο τον τυπο

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Πρόληψη και Θεραπεία

Ο πέμπτος σε συχνότητα μεταξύ των καρκίνων, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, παρόλο που περιγράφεται ως «αντρικός» καρκίνος, αφορά και τις γυναίκες σε ποσοστό που φτάνει περίπου στο 15% των περιστατικών «Το σύνολο της εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην...

Βασίλειος Πουλάκης – Καλημέρα Ελλάδα | Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Ο κύριος Βασίλειος Πουλάκης, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, μιλάει στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται συνήθως. Εξηγεί ποιοι είναι οι παράγοντες που συνδέονται με...

Διεθνής αναγνώριση και διάκριση στη ρομποτική χειρουργική για τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη

Στο «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Βασίλειος Πουλάκης, χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος με εξειδίκευση στη ρομποτική χειρουργική. Ο κ. Πουλάκης είναι ο νούμερο 1 ρομποτικός χειρουργός στην Ευρώπη και ο νούμερο 2 στον κόσμο. Εξήγησε τον ρόλο της...

ΣΤΟΥΣ ΑΦΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τελείωσε με απόλυτη επιτυχία και αυτή η επίσκεψη μας στην Κύπρο. Διενεργήθηκαν οι εξής επεμβάσεις:1. μια "Μίνι"-Διαδερμική Λιθοτριψία σε μία εξαιρετικά παχύσαρκη γυναίκα με κοραλλοειδή λίθο στον δεξί νεφρό σε λοξή ύπτια-πλάγια θέση με δυνατότητα ταυτόχρονης...

νεα απο τον επιστημονικο κοσμο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ (ΕΝΔΟΣΩΜΑΤΙΚΗ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΚΥΣΤΗΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ «W» ΚΑΤΑ HAUTMANN

Δημοσίευση του Δρ. Βασίλη Πουλάκη σχετικά με την ρομποτική (ενδοσωματική) δημιουργία νεοκύστης σε σχήμα «W» κατά Hautmann μετά από ρομποτική ριζική...

ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑΚΕΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ «ΡΟΥΤΙΝΑ» ΣΤΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ METROPOLITAN ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΟΥΛΑΚΗ

ΜΕΡΟΣ 1o: ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΟΠΙΣΘΟΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΚΤΟΜΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΡΧΕΟΣ Η ιστορία είναι απλή και άκρως ανθρώπινη. Ένας νεαρός...

Poulakis Urology!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Pin It on Pinterest