Το 15ο διεθνές συμπόσιο της Ελληνο-Γερμανικής Ουρολογικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη από τις 27 έως και τις 30 Ιουνίου του 2013, όπου και συμμετείχαν περισσότεροι από 200 σύνεδροι από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Γερμανία. Παγκοσμίου φήμης και επιστημονικής εμβέλειας Ουρολόγοι, από την Γερμανία και την Ελλάδα, κόσμησαν το Συμπόσιο με τις παρεμβάσεις τους, τις ομιλίες τους ή τις μελέτες τους που παρουσίασαν και ανέδειξαν το Συμπόσιο αυτό σε επιστημονικά ιατρικό γεγονός της χρονιάς στην Θεσσαλονίκη.
Το ευρύ φάσμα θεμάτων που παρουσιάστηκε κάλυπτε τα περισσότερα ουρολογικά προβλήματα όπως η καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ο καρκίνος του προστάτη, η ουρολιθίαση, η ρομποτική χειρουργική, καρκίνος του νεφρού και της ουροδόχου κύστης, η ανδρολογία κτλ.
Θετικά σχόλια και επαίνους απόσπασε και η ομιλία του Δρ. Βασίλη Πουλάκη, ο οποίος ανέλυσε με την βοήθεια της βίντεο-παρουσίασής του, τις διαφορές των διαφόρων ρομποτικών συστημάτων κατά την διάρκεια της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο κ. Πουλάκης έχει χειρουργήσει ρομποτικά και με το πρώτο ρομποτικό σύστημα, το λεγόμενο da Vinci Standard, αλλά και το τελευταίο και πλέον σύγχρονο μοντέλο το, da Vinci Si HD, με το οποίο είναι εφοδιασμένο και το νοσοκομείο Metropolitan, όπου και χειρουργεί τα τελευταία δύο χρόνια ο κ. Πουλάκης. Με το παλιό σύστημα da Vinci Standard χειρουργούσε ο κ. Πουλάκης, όταν συνεργαζόταν στην αρχή με το Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι και αργότερα με το Doctors Hospital στο κέντρο της Αθήνας (Κυψέλη). Σημειωτέον ότι το παλιό μοντέλο δεν θα το υποστηρίζει τεχνολογικά η κατασκευάστρια εταιρεία μετά το 2014 και αποσύρετε ήδη σταδιακά από την εμπορική κυκλοφορία.
Τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν στην ομιλία του Δρ. Β. Πουλάκη ήταν δύο:
1o ερώτημα: Τα αποτελέσματα της ρομποτικής ριζική προστατεκτομής διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο του ρομποτικού συστήματος da Vinci;
2ο ερώτημα: Ποια θα είναι η εξέλιξη, ποιο και πως θα είναι το επόμενο μοντέλο του ρομποτικού συστήματος da Vinci;
Η απάντηση στο 1ο ερώτημα είναι ότι αν και δεν υπάρχουν συγκριτικές μελέτες τα αποτελέσματα των επεμβάσεων μάλλον πρέπει να είναι μεταξύ τους ανάλογα και να μην διαφέρουν πολύ. Όμως, ο χειρουργός και ο βοηθός του δυσκολεύονται πολύ περισσότερο όταν χειρουργούν με το παλιότερο ρομποτικό σύστημα.
Και η απάντηση στο 2ο ερώτημα: Το da Vinci του μέλλοντος ήδη υπάρχει στα σχέδια της κατασκευάστριας εταιρείας και θα είναι ένα σύστημα που θα εισέρχονται όλα τα τροκάρ μέσα από μια μικροσκοπική οπή των 3 με 5 εκατοστών και τα ρομποτικά εργαλεία θα ξεδιπλώνονται και θα λειτουργούν με όλους τους βαθμούς ελευθερίας των κινήσεων, ακριβώς όπως είναι και τώρα.
Σημειωτέον ότι το παρόν ρομποτικό σύστημα μίας οπής δεν παρέχει όλους τους βαθμούς ελευθερίας των κινήσεων, γι’ αυτό και η εφαρμογή του περιορίζεται σε σχετικά απλές επεμβάσεις που δεν απαιτούν μεγάλη ελευθερία και ακρίβεια των κινήσεων, όπως πχ η χολοκυστεκτομή και η πυελοπλαστική.
Συγκεκριμένα ο τίτλος και το βίντεο της ομιλίας του κ. Πουλάκη είναι τα εξής:
Difference between old and new robotic modalities in radical prostatectomy-Video presentation
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο πρόγραμμα (http://www.15gdgusymp.org/sites/default/files/assets/programme.pdf) και στην ιστοσελίδα του συμποσίου (http://www.15gdgusymp.org).