Καθώς σήμερα τελείωσα τα προγραμματισμένα μαθήματα Ουρολογίας στους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης στη Γερμανία και περιμένοντας να περάσει λίγο η ώρα για να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην Αθήνα είναι σημαντικό να τονισθούν οι παρακάτω διαπιστώσεις:
1. Το επίπεδο γνώσεων και το επιστημονικό ενδιαφέρον των νέων φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης είναι πολύ υψηλό. Οι απαιτήσεις των μαθημάτων είναι επίσης πολύ υψηλές, γεγονός το οποίο δίνει στον διδάσκοντα την ικανοποίηση ότι οι διαλέξεις του και τα μαθήματά του βρίσκουν ανταπόκριση και εγείρουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των νέων επιστημόνων.
2. Όχι μόνο οι φοιτητές Ιατρικής αλλά και οι συνάδελφοι Ουρολόγοι της Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής της Φρανκφούρτης αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι αλλά και ευγνώμονες που ένας Ουρολόγος του επιπέδου του Δρ. Βασίλη Πουλάκη, όντας ο ίδιος ήδη Καθηγητής Ουρολογίας, και με τόσο φορτωμένο πρόγραμμα χειρουργείων βρίσκει χρόνο και έρχεται οικειοθελώς να κάνει μαθήματα στους φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης στη Γερμανία. Και όλο αυτό το ταξίδι με πλήρως δική του οικονομική επιβάρυνση, χωρίς καμία χορηγία από το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Μόνο και μόνο επειδή του αρέσει το διδακτικό έργο και θέλει οι γνώσεις και η ιατρική εμπειρία του να περνούν στην νέα γενιά των Ιατρών. Και φυσικά επειδή επιθυμεί να διατηρήσει ανεπηρέαστη την επαφή του με την Γερμανική Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
3. Τα μαθήματα αυτά αποτελούν αφορμή για να γνωρίσουν ακόμα και οι φοιτητές Ιατρικής το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας της Ελλάδας. Όταν τους εξηγείται ότι ο ετήσιος αριθμός ρομποτικών επεμβάσεων που εκτελούνται από τον Δρ. Βασίλη Πουλάκη στην Ουρολογική Κλινική που διευθύνει στο Νοσοκομείο Metropolitan ξεπερνούν τις 800 με 900 και ότι όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις που απαιτούν χειρουργική τομή στη κοιλιά γίνονται αποκλειστικά και μόνο ρομποτικά, δεδομένα τα οποία χαρακτηρίζουν μία από τις πιο έμπειρες Ρομποτικές Ουρολογικές Κλινικές παγκοσμίως, τότε διεγείρεται το ενδιαφέρον και η περιέργειά τους να έρθουν στην Ελλάδα να γνωρίσουν από κοντά την κλινική και να εκπαιδευτούν στα φοιτητικά πλαίσια. Ήδη ήρθαν φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και εκπαιδεύτηκαν στην Ουρολογική Κλινική του Δρ. Βασίλη Πουλάκη στα πλαίσια του πρακτικού χρόνου εκπαίδευσης φοιτητών των Γερμανικών Πανεπιστημίων Ιατρικής («Famulatur» για επεξήγηση βλέπε στο https://de.wikipedia.org/wiki/Famulatur).
4. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές, που κάνουν ένα μήνα πρακτικής εκπαίδευσης στην Ουρολογική Κλινική που διευθύνει ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης, γίνονται, με αυτόν τον τρόπο, οι πραγματικοί πρεσβευτές του κλίματος που επικρατεί στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα. Στον τομέα τουλάχιστον της ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία το επιστημονικό επίπεδο είναι όχι μόνο εφάμιλλο αλλά ίσως και υψηλότερο από εκείνο των πιο εξειδικευμένων Ρομποτικών Ουρολογικών Κέντρων της Γερμανίας.
5. Τα μαθήματα αυτά γίνονται ανελλιπώς τα τελευταία 6 χρόνια, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.
6. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους του συναδέλφους Ουρολόγους, τον διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης Καθηγητή κ. Felix Chun και τους επιμελητές και βοηθούς της Κλινικής καθώς και τις γραμματείς για την εγκάρδια φιλοξενία που μου διαφυλάσσουν και με κάνουν να αισθάνομαι σαν το σπίτι μου, σαν να είμαι στην δική μου Ουρολογική Κλινική στο νοσοκομείο Metropolitan.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν ελήφθησαν και δημοσιεύονται με την συγκατάθεση των φοιτητών με σκοπό την οικοδόμηση μίας οδού άμεσης επικοινωνίας με τον αποκλειστικά ιατρικού περιεχομένου ιστότοπο του Δρ. Βασίλη Πουλάκη. Τρεις ομάδες φοιτητών εκπαιδεύτηκαν σε τρεις διαδοχικές ημέρες. Στις φωτογραφίες φαίνονται και οι κονκάρδες με τα στοιχεία ταυτότητας του διδάσκοντα και των φοιτητών (διατηρώντας την ανωνυμία τους).