Άρθρο του Δρ. Βασίλη Πουλάκη, Αν. Καθηγητή Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, Γερμανίας, στο περιοδικό ΓΙΑΤΡΕΥΩ, περιοδική έκδοση της επιστημονικής εταιρείας του Metropolitan Health Group, τεύχος 44, Φθινόπωρο 2018, με θέμα: «Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Εάν τα αποτελέσματα των αρχικών εξετάσεων είναι ύποπτα για καρκίνο του προστάτη (αυξημένα επίπεδα PSA ή παθολογική δακτυλική εξέταση) τότε ενδείκνυται η διενέργεια βιοψίας του προστάτη.»
Αξίζει να υπογραμμίσουμε τον ρόλο της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας του προστάτη καθώς την χρήση της συνδυαστικής (Fusion) Βιοψίας του προστάτη. Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες (Guidelines) της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας αν και η χρήση της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας του προστάτη δεν είναι πάντα απαραίτητη πριν την διενέργειας της βιοψίας του προστάτη σε άνδρες που υποβάλλονται πρώτη φορά στη ζωή τους σε βιοψία προστάτη, η διενέργεια της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας του προστάτη κρίνεται σχεδόν επιβεβλημένη εφόσον ο άνδρας υποβάλλεται για δεύτερη φορά σε βιοψία προστάτη μετά από μία αρνητική, χωρίς ένδειξη καρκίνου, πρώτη βιοψία. Ο λόγος για αυτήν την στάση της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας είναι το υψηλό κόστος της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας του προστάτη και τα πιθανά διαφορετικά αποτελέσματα στην διάγνωση που προκύπτεις από την διαφορετική εμπειρία του Ακτινολόγου/Ακτινοδιαγνώστη.
Στο Νοσοκομείο Metropolitan, αν και διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο Μαγνητικό Τομογράφο που υπάρχει στην Ελλάδα, με την μοναδική ισχύ των 3 Tesla (για εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερης ευκρίνειας), έχουμε την χαμηλότερη χρέωση από τα αντίστοιχα διαγνωστικά κέντρα με τον ίδιο εξοπλισμό. Επιπλέον, η διευθύντρια του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Metropolitan, Δρ. Καλλιόπη Βαράκη, η οποία είναι η μόνη υπεύθυνη για την γνωμάτευση των Πολυπαραμετρικών Μαγνητικών Τομογραφιών του προστάτη, εγγυάται, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης εμπειρίας και εξειδίκευσης στις Μαγνητικές Τομογραφίες, αξιόπιστα αποτελέσματα.
Για τους παραπάνω λόγους, προκρίνουμε σε κάθε άνδρα, που θα υποβληθεί σε βιοψία προστάτη, την διενέργεια προηγουμένως μίας Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας του προστάτη και επιπλέον πραγματοποιούμε την βιοψία του προστάτη με την πιο σύγχρονη τεχνική Fusion (συνδυασμού των δεδομένων της Πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας του προστάτη με τα στοιχεία του διορθικού υπερήχου για στοχευμένες-κατευθυνόμενες βιοψίες και από τις ύποπτες περιοχές που πιθανόν ανέδειξε η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία του προστάτη).
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο του Δρ. Βασίλη Πουλάκη σε μορφή pdf