Πως πραγματοποιείται, όμως, η ρομποτική χειρουργική; Κατά την διάρκεια της ρομποτικής χειρουργικής όπως αυτή πραγματοποιείται σήμερα, ο χειρουργός κάθεται μπροστά σε μια χειρουργική-ρομποτική κονσόλα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπου βλέπει τρισδιάστατα και μεγεθυσμένα σε μια οθόνη το χειρουργικό πεδίο, και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας δύο ειδικά χειριστήρια, που μοιάζουν με τα γνωστά joysticks των videogames. Οι κινήσεις που εκτελεί ο χειρουργός με την βοήθεια των χειριστηρίων αυτών μεταφέρονται ψηφιακά σε έναν πρωτοποριακό ηλεκτρονικό υπολογιστή επεξεργάζονται ανάλογα και μεταφράζονται με πρωτόγνωρη ακρίβεια σε αντίστοιχες κινήσεις μέσα στο χειρουργικό πεδίο που εκτελούνται από τους αρθρωτούς χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ. Οι κινήσεις αυτές των ρομποτικών βραχιόνων ελέγχονται πλήρως και αποκλειστικά από τον χειρουργό, σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και ένα στιγμιαίο τράβηγμα του κεφαλιού του χειρουργού από την κονσόλα να ακινητοποιεί πλήρως τους ρομποτικούς βραχίονες.
Έτσι λοιπόν το ρομπότ δεν μπορεί να κινηθεί μόνο του, ούτε να προγραμματιστεί αλλά πραγματοποιεί τις κινήσεις του χειρουργού, ο οποίος πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένος στη χρήση του.
Η ρομποτική ριζική νεφρεκτομή, για παραδειγμα, εκτελείται από τον Ουρολόγο που κάθεται μπροστά από την χειρουργική κονσόλα του ρομποτικού συστήματος da Vinci, όπου χειρίζεται με την βοήθεια των ειδικών τηλεχειριστηρίων τους ρομποτικούς βραχίονες, τα λαπαροσκοπικά μικρά «χεράκια» που βρίσκονται μέσα στο σώμα του ασθενούς. Οι ρομποτικοί βραχίονες τοποθετούνται στο πλάι του ασθενούς όπως και ο βόηθός του Χειρουργού-Ουρολόγου.
Σχηματική παράσταση της τοποθέτησης του ρομποτικού συστήματος da Vinci και των εξαρτημάτων του καθώς της θέσης των ιατρών και νοσηλευτριών κατά την διάρκεια της ρομποτικά υποβοηθούμενης λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής. Οι ρομποτικοί βραχίονες τοποθετούνται στα πόδια ή ανάμεσα στα ανοιγμένα πόδια του ασθενούς.