Γενικά – Εισαγωγή
Ο προστάτης: τι είναι και που βρίσκεται
Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε μέγεθος κάστανου, ο οποίος βρίσκεται μπροστά από το ορθό, το τελευταίο τμήμα του παχέως εντέρου, και κάτω από την ουροδόχο κύστη ενώ περιβάλλει την ουρήθρα σαν κολάρο. Η ουρήθρα είναι ένας σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το σώμα διαμέσου του πέους. Η ουρήθρα διαπερνά τον προστάτη μέσα από τον πυρήνα του, όπως «η σούβλα διαπερνά ένα κομμάτι κρέας».
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που υπάρχει μόνο στους άνδρες και παράγει ένα υγρό, που μεταφέρει το σπέρμα κατά την διάρκεια της εκσπερμάτωσης.
Τι είναι η Καλοήθης Υπερτροφία του Προστάτη (ΚΥΠ);
Είναι μία καλοήθης (μη-καρκινική) αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Ο προστάτης μεγαλώνει στο φυσιολογικό του μέγεθος, που είναι σαν το κάστανο, κατά την διάρκεια της εφηβείας. Οι αδένες του προστάτη, που βρίσκονται γύρω από την ουρήθρα και την περικλείουν σαν δακτυλίδι, αρχίζουν να μεγαλώνουν ξανά (να υπερτρέφονται δηλαδή) με την πάροδο της ηλικίας, στην πλειοψηφία των μεσήλικων ανδρών.
Η πάθηση αυτή των υπερτροφικών αδένων του προστάτη ονομάζεται «προστατικό αδένωμα» ή «Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη», όρος ο οποίος τονίζει και την καλοήθη φύση των αλλαγών αυτών που συμβαίνουν στον προστάτη.
Πόσο συχνή είναι η Καλοήθης Υπερτροφία του Προστάτη (ΚΥΠ);
Προκαλεί ουρολογικά προβλήματα σχεδόν στους μισούς άνδρες άνω των 50 ετών και αυτό το ποσοστό αυξάνει με την ηλικία. Εννέα στους δέκα άνδρες άνω των 70 ετών υποφέρουν από ΚΥΠ, που αποτελεί μεν καλοήθη νοσολογική οντότητα, δεν παύει όμως να δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητα τόσο του άνδρα που υποφέρει όσο και της συντρόφου που βιώνει το πρόβλημα μαζί του. Περίπου 600.000 άνδρες στην Ελλάδα ετησίως υποφέρουν από συμπτώματα που προκαλούνται από την ΚΥΠ. Παρ’ όλο που η ΚΥΠ είναι το πιο συχνό πρόβλημα στους άνδρες αυτής της ηλικιακής ομάδας και τόσο κοινή όσο τα γκρίζα μαλλιά, ή όσο η ανάγκη για γυαλιά πρεσβυωπίας, υπάρχει σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης και κατανόησης της πάθησης, των συμπτωμάτων, των θεραπευτικών λύσεων και των συνολικών κινδύνων της καθυστερημένης αντιμετώπισης.
Το μέγεθος του προστάτη και η βαρύτητα των συμπτωμάτων
Αν και η βαρύτητα των συμπτωμάτων δεν σχετίζεται πάντα με το μέγεθος του προστάτη, ένας ογκώδης προστάτης είναι συχνότερα συμπτωματικός και τείνει να παρουσιάζει πολύ πιο συχνά επιπλοκές (λίθους στην κύστη, οξεία επίσχεση ούρων, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις κτλ).
Εάν αυτή η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει τελικά σοβαρότερες επιπλοκές με πλήρη καταστροφή των νεφρών και απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.
Θεραπευτικές επιλογές
Η ΚΥΠ αντιμετωπίζεται στα αρχικά στάδια με φαρμακευτική αγωγή. Όταν όμως η φαρμακευτική αγωγή αποτύχει ή εμφανισθούν επιπλοκές (πχ λίθοι στην ουροδόχο κύστη, χρόνια ή οξεία επίσχεση ούρων, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις κτλ) τότε η χειρουργική θεραπεία είναι αναγκαία. Οι διουρηθρικές επεμβάσεις (παραδοσιακή διουρηθρική ή διπολική ή laser προστατεκτομή κτλ) βρίσκουν εφαρμογή σε μικρές μέχρι μέτριες υπερτροφίες του προστάτη. Αντίθετα όταν το μέγεθος του προστάτη ξεπερνά τα 100 – 120 ml τότε η ανοιχτή απλή προστατεκτομή είναι η θεραπεία εκλογής. Ο βασικός λόγος είναι ότι μία διουρηθρική επέμβαση για έναν προστάτη μεγαλύτερο από 100 – 120 γραμμάρια μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 2 με 3 ώρες αυξάνοντας σημαντικά τους εγχειρητικούς κινδύνους και τις επιπλοκές της διουρηθρικής επέμβασης καθιστώντας την αρκετά τραυματική και επιβαρυντική για τον ασθενή. Έτσι είναι προτιμότερη η ανοιχτή επέμβαση, η οποία αν και τραυματική διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα και εξασφαλίζει γι’ αυτού του μεγέθους τους προστάτες τα καλύτερα και μακροβιότερα αποτελέσματα με τις λιγότερες επιπλοκές.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις για μεγάλα προστατικά αδενώματα πραγματοποιούνται παραδοσιακά χρησιμοποιώντας μία μεγάλη ανοιχτή τομή στην κάτω κοιλιακή περιοχή για να προσεγγιστεί ο προστάτης. Άλλη μορφή χειρουργικής προσέγγισης είναι η συμβατική λαπαροσκόπηση, η οποία αν και ελάχιστα επεμβατική περιορίζει την δεξιότητα του χειρουργού και την πλήρη έλεγχο του χειρουργικού πεδίου σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο.
da Vinci Απλή Προστατεκτομή για Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη από ευμεγέθη προστάτη
Εάν κάποιος πρέπει και μπορεί να υποβληθεί σ’ ανοιχτή επέμβαση στον προστάτη για καλοήθη πάθηση τότε μπορεί να είναι και υποψήφιος για μία νέα ελάχιστα τραυματική αλλά πλήρως αποτελεσματική επέμβαση – την da Vinci ρομποτική χειρουργική.
Το da Vinci χρησιμοποιεί μία πρωτοπόρο τεχνολογία που βοηθάει τον χειρουργό να εκτελεί μία επέμβαση με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ότι η συμβατική χειρουργική επιτρέπει. Προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική, όπως:
- σημαντικά λιγότερο πόνο
- ελάχιστη απώλεια αίματος
- λιγότερες μεταγγίσεις
- μικρότερος κίνδυνος λοιμώξεων
- λιγότερες ουλές
- συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
- συντομότερος χρόνος ανάρρωσης
- καλύτερα κλινικά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις
Το σύστημα da Vinci αναπαράγει τις καλύτερες τεχνικές της ανοιχτής χειρουργικής και τις ενσωματώνει σε μία ελάχιστα τραυματική, ρομποτικά υποβοηθούμενη προσέγγιση.
Η ακρίβεια και η δεξιότητα του χειρουργικού συστήματος da Vinci με την ποικιλία των ρομποτικών εργαλείων επιτρέπει την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερτροφίας του Προστάτη για ευμεγέθη αδένωμα με μία ελάχιστα τραυματική προσέγγιση.