da Vinci Απλή Προστατεκτομή για μεγάλα προστατικά αδενώματα
Γενικά για την da Vinci Απλή Προστατεκτομή
Η da Vinci Απλή Προστατεκτομή αποτελεί τη νούμερο 1 επιλογή για την θεραπεία της συμπτωματικής ευμεγέθους (μεγαλύτερης από 100ml) καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη, η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες παθολογικές καταστάσεις (όπως πχ μεγάλο εκκόλπωμα ή και μεγάλους και πολλαπλούς λίθους της ουροδόχου κύστης ή βουβωνοκήλη).
Χάρις στην αλματώδη ανάπτυξη της χειρουργικής τεχνολογίας είναι δυνατή η ευρεία εφαρμογή και προσφορά της ελάχιστα επεμβατικής προοπτικής για την απλή προστατεκτομή – την da Vinci Απλή Προστατεκτομή.
Είναι πια πραγματικότητα μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις να εκτελούνται μέσω μικρών οπών.
Η διαφορά ανάμεσα στη ανοιχτή και ρομποτική ριζική προστατεκτομή. Ανώδυνη και ελάχιστα τραυματική προσέγγιση!
Είναι πια πραγματικότητα μεγάλες και πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις να εκτελούνται μέσω μικρών οπών (μικροσκοπικών τομών). Έτσι εξασφαλίζονται τα πλεονεκτήματα της οριστικής και πλήρους θεραπείας με την δυνατότητα για σημαντικά λιγότερο πόνο, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες καθώς και το σπουδαιότερο την δυνατότητα υποβολής σε ένα μόνο ελάχιστα επεμβατικό και σύντομο χειρουργείο που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα με καλύτερα κλινικά αποτελέσματα.
Η χειρουργική εργασία στην κλίμακα του χιλιοστού κάνει την διαφορά. Πρόκειται για μικροχειρουργική.
Στην θεραπεία της ευμεγέθους καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη η χειρουργική εργασία στην κλίμακα του χιλιοστού κάνει την διαφορά. Πρόκειται για μικροχειρουργική. Σ’ αντίθεση με το ανοιχτό χειρουργείο πρώτη φορά με την ρομποτική χειρουργική μπορούμε ν’ αφαιρούμε το προστατικό αδένωμα και ταυτόχρονα να κάνουμε αιμόσταση αποτρέποντας μία αιμορραγία και ταυτόχρονα να αποκόπτουμε τον προστάτη από την ουρήθρα με το λεπτό ρομποτικό ψαλίδι υπό όραση και όχι τυφλά με το δάκτυλο αποτρέποντας έτσι μία ακράτεια ούρων. Για να αποτραπεί λοιπόν η αιμορραγία και η ακράτεια πρέπει μ’ ακρίβεια και “μαστοριά” να διαχωρισθεί το προστατικό αδένωμα από την προστατική κάψα.
Τα ρομποτικά εργαλεία λειτουργούν με την ίδια και καλύτερη ευλυγισία και ελευθερία κινήσεων από ότι ο ανθρώπινος καρπός | Τρισδιάστατη και μεγεθυμένη κατά 10-15 φορές όραση |
Η ακρίβεια των χειρισμών, η δυνατότητα να υπάρχουν μέσα στην κλειστή κοιλιά του ασθενούς δύο μικροσκοπικά χεράκια, που εκτελούν με την ίδια και μεγαλύτερη ευλυγισία και ελευθερία τις κινήσεις του ανθρώπινου καρπού, η μεγεθυμένη και τρισδιάστατη εικόνα και ο έλεγχος που παρέχει το ρομποτικό σύστημα da Vinci συμβάλει στην αφαίρεση του προστατικού αδενώματος, της “ψίχας” δηλαδή του προστάτη, που προκαλεί την αποφρακτική ούρηση, διατηρώντας ταυτόχρονα την εγκράτεια των ούρων, την στύση αλλά και εξασφαλίζοντας ένα αναίμακτο χειρουργείο.
Σχετικά με την επαναφορά της φυσιολογικής ούρησης και την διατήρησης της για δεκαετίες μετά το χειρουργείο η da Vinci απλή προστατεκτομή εμφανίζει παρόμοια αποτελέσματα σε σύγκριση με το παραδοσιακό ανοιχτό χειρουργείο που αποτελεί και το μέτρο σύγκρισης όλων των άλλων εναλλακτικών μορφών θεραπείας του ευμεγέθους προστατικού αδενώματος. Οι ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ανησυχούν επίσης για την εγκράτεια των ούρων και την σεξουαλική λειτουργία μετά την θεραπεία. Όλες οι μέχρι τώρα μεγάλες μελέτες δείχνουν ότι η da Vinci απλή προστατεκτομή παρουσιάζει λιγότερα προβλήματα ακράτειας των ούρων και χαμηλότερα ποσοστά πόνου σε σύγκριση με τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ανοιχτή επέμβαση. Διάφορες επίσης μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που ήταν προηγουμένως σεξουαλικά ικανοί παρουσιάζουν πλήρη και άμεση ανάρρωση της σεξουαλικής τους λειτουργίας (οριζόμενη σαν στύση ικανή για κολπική διείσδυση) μετά από την da Vinci απλή προστατεκτομη.
Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι η επέμβαση με το da Vinci δεν εκτελείται από το ρομπότ αλλά ο χειρουργός έχει πάντα τον απόλυτο έλεγχο κάθε χειρουργικού βήματος με την βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής πλατφόρμας.
Η da Vinci απλή σε σύγκριση με την laser προστατεκτομή
Η da Vinci απλή προστατεκτομή πλεονεκτεί σημαντικά σε σχέση με την laser προστατεκτομή για την αντιμετώπιση μίας ευμεγέθους (>100ml) καλοήθους υπερπλασίας:
- συντομότερος χρόνος χειρουργείου (περίπου 1 ώρα) ενώ στην laser προστατεκτομή χρειάζεται περισσότερο από 2,5 με 3 ώρες
- αφαίρεση μεγαλύτερης μάζας προστάτη
- μακροβιότερη αποτελεσματικότητα
- μακροχρόνια διατήρηση ικανοποιητικής ροής ούρων χωρίς σεξουαλικές διαταραχές
- καλύτερη ούρηση
- λιγότερες επιπλοκές (μετεγχειρητική συχνουρία, αιμορραγία, στένωμα αυχένα κύστης ή ουρήθρας κτλ)
- δυνατότητα για ιστολογική εξέταση (βιοψία) του προστάτη
- δυνατότητα για ταυτόχρονη αντιμετώπιση και άλλων συνοδών παθήσεων, όπως εκκολπώματα ουροδόχου κύστης, μεγάλοι και πολλαπλοί λίθοι ουροδόχου κύστης, βουβωνοκήλη κτλ.
- δυνατότητα πλήρους και οριστικής αντιμετώπισης της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη με μία μόνο επέμβαση ενώ στην laser προστατεκτομή μπορεί να να είναι αναγκαία και επανάληψη του χειρουργείου για να αφαιρεθεί πλήρως ο προστάτης
Πως εκτελείται η da Vinci Απλή Προστατεκτομή;
Η ρομποτική απλή προστατεκτομή εκτελείται υπό γενική αναισθησία. Αν και ο χειρουργικός χρόνος διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ο μέσος όρος χειρουργικού χρόνου κυμαίνεται από 1 έως 1,5 ώρα.
Κατά την ρομποτική απλή προστατεκτομή πραγματοποιούνται 5 μικρές οπές μικρότερες του ενός εκατοστού στην κάτω κοιλιά μέσα από τις οποίες περνούν ειδικοί σωληνίσκοι (τα λεγόμενα τροκάρ) οι οποίες επιτρέπουν την ταχεία είσοδο και έξοδο των λαπαροσκοπικών και ρομποτικών εργαλείων στο εσωτερικό της κοιλιάς του ασθενή.
Η κοιλιά γεμίζει με το αδρανές αέριο διοξείδιο του άνθρακα δημιουργώντας έτσι ένα μεγαλύτερο χώρο εργασίας στον χειρουργό για να ολοκληρώσει την επέμβαση. Αυτό το αέριο εκκενώνεται από την κοιλιά στο τέλος του χειρουργείου. Ο χειρουργός χειρίζεται 3 πολυ-αρθρωτά όργανα για να φέρει σε πέρας με ακρίβεια, λεπτότητα και σταθερότητα το δύσκολο έργο του διαχωρισμού των ιστών, της αιμόστασης, της κοπής και συρραφής με την ίδια και ανώτερη δεξιότητα από εκείνη του ανθρώπινου καρπού.
Πολυ-αρθρωτά ρομποτικά εργαλεία επιτρέπουν στον ουρολόγο μέσα στο σώμα του ασθενή με την ίδια ικανότητα σαν να έχει δύο μικροσκοπικά ανθρώπινα χέρια.
Επιπλέον ο χειρουργός ελέγχει μία στεροσκοπική οπτική που συνδέεται μία υψηλής ευκρίνειας κάμερα η οποία εξασφαλίζει μία τρισδιάστατη υψηλής ευκρίνειας όραση της εσωτερικής ανατομίας του ασθενή. Ένας έμπειρος χειρουργός λειτουργεί σαν βοηθός και στέκεται δίπλα στο χειρουργικό τραπέζι βοηθώντας τον ρομποτικό χειρουργό κρατώντας ανοιχτό το χειρουργικό πεδίο, αναρροφώντας και καθαρίζοντας, χρησιμοποιώντας όργανα που εισέρχονται μέσα από τα δύο βοηθητικά τροκάρ. Το ρομποτικό σύστημα da Vinci προσαρμόζεται στα τροκάρ πριν την έναρξη της επέμβασης. Mε τον ρομποτικό χειρουργό να κάθεται μόλις ελάχιστα μέτρα δίπλα από το χειρουργικό τραπέζι στην χειρουργική κονσόλα, τα ρομποτικά όργανα ελέγχονται από τον χειρουργό σε πραγματικό χρόνο με υψηλή ακρίβεια κλιμακωτής κίνησης.
Σχηματική εικόνα της διάταξης της χειρουργικής αίθουσας για την απλή προστατεκτομή
Το προστατικό αδένωμα, η υπερτροφική δηλαδή ψίχα του προστάτη απελευθερώνεται από την κάψα την φλούδα δηλαδή του προστάτη, με σκοπό να έχει ο ασθενής ξανά ελεύθερη ούρηση όπως όταν ήταν νέος χωρίς την ανάγκη των γνωστών φαρμάκων (Omnic Tocas, Pradif, Xatral κτλ).
Σχηματικά μπορεί να παρομοιαστεί το προστατικό αδένωμα μ’ ένα πορτοκάλι. Το εσωτερικό άσπρο κοτσάνι αντιστοιχεί στην ουρήθρα, ο καρπός (η “ψίχα”, δηλαδή του πορτοκαλιού) αντιστοιχεί στο υπερτροφικό προστατικό αδένωμα και ο παχύς φλοιός (η “φλούδα” δηλαδή του πορτοκαλιού) αντιστοιχεί στον πραγματικό προστάτη που έχει συμπιεστεί προς της τοίχωμα της κάψας. Ρομποτικά αφαιρείται η ψίχα του πορτοκαλιού και παραμένει ο φλοιός του, η κάψα του προστάτη.
Επιπλέον όταν συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις όπως πχ μεγάλοι λίθοι ή μεγάλα εκκολπώματα στην ουροδόχο κύστη ή και βουβωνοκήλη μπορούν και αυτές οι παθολογικές καταστάσεις να βρουν ταυτόχρονη λύση κατά την διάρκεια της ρομποτικής επέμβασης εξαλείφοντας την αρνητική προοπτική μίας επανεπέμβασης.
Όταν ο προστάτης απελευθερωθεί από τους γύρω ιστούς τοποθετείται αμέσως σε πλαστικό πλαστικό σάκο, ο οποίος αφαιρείται ανέπαφος στο τέλος της επέμβασης διαμέσου μίας από τις προϋπάρχουσες οπές, η οποία μεγεθύνεται ανάλογα για να περάσει και να εξέλθει ο σάκος που περιέχει τον προστάτη. Έτσι ο προστάτης ούτε κομματιάζεται ούτε κύτταρα διασκορπίζονται στην κοιλιά του ασθενούς. Μία λεπτή παροχέτευση τοποθετείται στην περιοχή της επέμβασης για να εκκενώνει τα υγρά της επέμβασης και εξέρχεται διαμέσου μίας από τις οπές των τροκάρ. Επίσης, τοποθετείται ένας καθετήρας διαμέσου της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη λειτουργώντας σαν γέφυρα για την γρήγορη επούλωση της εσωτερικής πληγής στην κύστη και στον προστάτη. Οι οπές των τροκάρ και η μικρή τομή, μέσα από την οποία πέρασε ο πλαστικός σάκος που περιείχε τον προστάτη, συρράπτονται χρησιμοποιώντας τεχνικές πλαστικής χειρουργικής για ελαχιστοποίηση των ουλών. Τα σημάδια της επέμβασης απορροφούνται ταχύτατα και ένα μήνα μετά φαίνονται μόνο ελάχιστα.
Σχηματικές διαφάνειες da Vinci απλής προστατεκτομής
Η παρακάτω παρουσίαση διαφανειών είναι μία σειρά σχηματικών εικόνων που βοηθούν τον ασθενή να κατανοήσει καλύτερα τα χειρουργικά βήματα της απλής προστατεκτομής.
Βίντεο da Vinci απλής προστατεκτομής
Το παρακάτω είναι μία σειρά βίντεο κλιπ για να βοηθήσουν τον ασθενή με μία σύντομη ματιά να κατανοήσει τα χειρουργικά βήματα της da Vinci απλής προστατεκτομής.
(Προειδοποίηση: Το βίντεο περιλαμβάνει ζωντανά στιγμιότυπα μίας πραγματικής ρομποτικής επέμβασης που ορισμένοι θεατές μπορεί να δυσκολευτούν να παρακολουθήσουν).
Δείτε τo Video
Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές
Όπως με κάθε μεγάλο χειρουργείο οι επιπλοκές, αν και πολύ σπάνιες, μπορεί να συμβούν και με την ρομποτική απλή προστατεκτομή. Η πιθανότητα των επιπλοκών εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία του χειρουργού και την προηγούμενη κατάσταση του ασθενούς. Οι πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές περιλαμβάνουν:
- Αιμορραγία: Η απώλεια αίματος κατά την διάρκεια της ρομποτικής επέμβασης είναι λιγότερη από 100 ml και η ανάγκη για μετάγγιση αίματος μικρότερη από 2% των περιπτώσεων. Αντίθετα στην ανοιχτή απλή προστατεκτομή τα ποσοστά μεταγγίσεων φτάνουν μέχρι και 30%.
- Λοιμώξεις: Με την χρήση των ενδοφλέβιων αντιβιοτικών ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι εξαιρετικά σπάνιος.
- Μετεγχειρητική κήλη: Λόγω των μικροσκοπικών λαπαροσκοπικών οπών σπάνια αναπτύσσονται κήλες σ’ αυτές τις θέσεις. Επιπλέον, η μεγαλύτερη τομή, μέσα από την οποία αφαιρέθηκε σε πλαστικό σάκο ο προστάτης, συρράπτεται προσεκτικά για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετεγχειρητικών κηλών.
- Τραυματισμός γειτονικών οργάνων: Επειδή η ρομποτική προστατεκτομή εκτελείται υπό συνεχή οπτική παρακολούθηση και μάλιστα μεγεθυμένη 10-15 φορές και τρισδιάστατη και τα ρομποτικά εργαλεία κινούνται μ’ εξαιρετική ακρίβεια χιλιοστού ο κίνδυνος ανεπιθύμητου τραυματισμού ενός γειτονικού οργάνου είναι πολύ περιορισμένος. Το παχύ και το λεπτό έντερο,η ουροδόχος κύστη, η ουρήθρα τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα είναι σε άμεση γειτονία και ορισμένες φορές σε επαφή με τον προστάτη και μπορεί να τραυματισθούν με την ίδια και μεγαλύτερη συχνότητα και στην ανοιχτή επέμβαση που θεωρείται πιο τραυματική. Προσωρινή νευρική ή μυική βλάβη στα άκρα μπορεί να συμβεί σπάνια και είναι συνήθως αποτέλεσμα της τοποθέτησης του ασθενούς στο χειρουργικό τραπέζι.
- Μετατροπή σε συμβατικό λαπαροσκοπικό ή ανοιχτό χειρουργείο: Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όταν παρουσιασθούν επιπλοκές ή δυσκολία στην συνέχεια της ρομποτικής επέμβασης η μετατροπή σε συμβατική λαπαροσκοπική ή ακόμα και σε ανοιχτή επέμβαση είναι αναγκαία. Αυτό συμβαίνει σε ποσοστό μικρότερο από 1%. Ενδεικτικά στις τελευταίες 250 ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές που πραγματοποίησα προσωπικά δεν υπήρξε καμία τέτοια ανάγκη.
- Στενώματα στην ουρήθρα ή και στον αυχένα της κύστης: Αυτά είναι σημαντικά σπανιότερα μετά από ρομποτική απλή προστατεκτομή σε σύγκριση με εκείνα που παρουσιάζονται μετά από διουρηθρική ή laser προστατεκτομή και τα οποία απαιτούν εκ νέου διουρηθρική χειρουργική διάνοιξη.
- Ακράτεια ούρων: Εκτός των άλλων το σπουδαιότερο πλεονέκτημα της ρομποτικής απλής προστατεκτομής είναι τα αυξημένα ποσοστά εγκράτειας των ούρων. Σε μεγάλα αδενώματα του προστάτη κατά την διάρκεια της ανοιχτής προστατεκτομής ο προστάτης αποκολλάται από την ουρήθρα με το δάκτυλο και τυφλά χωρίς να βλέπει ο χειρουργός. Επίσης κατά την διουρηθρική laser προστατεκτομή ο σφιγκτήρας είναι παρεκτοπισμένος από τον ευμεγέθη προστάτη και η ορατότητα λόγω της συνυπάρχουσας αιμορραγίας και της στενότητας του χειρουργικού πεδίου είναι περιορισμένη. Αντίθετα, κατά την ρομποτική απλή προστατεκτομή βλέπουμε σε μεγέθυνση 10-15 φορές και ταυτόχρονα καυτηριάζουμε σταματούμε την αιμορραγία επί τόπου. Την ουρήθρα την αναγνωρίζουμε πρώτα και μετά την κόβουμε με ψαλίδι μακριά από τον σφιγκτήρα έτσι ώστε να αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες μετεγχειρητικές ακράτειες. Στα δικά μου χέρια σχεδόν όλοι οι ασθενείς είναι εγκρατείς με την αφαίρεση του καθετήρα μία εβδομάδα μετά την ρομποτική απλή προστατεκτομή. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν εκτελώ πια την ανοιχτή διακυστική ή την laser προστατεκτομή για πολύ μεγάλα προστατικά αδενώματα επειδή έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα εγκράτειας σε σχέση με την ρομποτική επέμβαση.
- Στυτική δυσλειτουργία: Στην ανοιχτή απλή προστατεκτομή, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι βασανιστική ανεπιθύμητη κατάσταση. Αντίθετα με ρομποτική τεχνολογία έχουμε για πρώτη φορά την δυνατότητα ν’ αναγνωρίζουμε με ασφάλεια και να διατηρούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα στυτικά νεύρα στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη καλύτερα και πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με το ανοιχτό χειρουργείο. Από την δική μου εμπειρία σε περισσότερες από 50 περιπτώσεις απλής προστατεκτομής η στυτική λειτουργία δεν επηρεάζεται καθόλου από την ρομποτική επέμβαση.
- Παλίνδρομη εκσπερμάτιση: Ο λεγόμενος «ξηρός οργασμός» (δηλαδή η παλίνδρομη εκσπερμάτιση) συμβαίνει στην πλειοψηφία των ασθενών μετά από οποιασδήποτε μορφής (laser, διουρηθρικής, ανοιχτής ή ρομποτικής) αφαίρεσης του προστάτη για καλοήθη υπερπλασία.
- Διαφυγή ούρων από την κυστεοτομία: Για την εκπυρήνιση, την αφαίρεση της ψίχας του προστάτη, γίνεται μία τομή στην ουροδόχο κύστη η οποία συρράπτεται στο τέλος της επέμβασης. Σε 5-7 ημέρες μετά το ρομποτικό χειρουργείο αφαιρείται ο καθετήρας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα μετά από ανοιχτό χειρουργείο η συρραφή αυτή μπορεί να μην είναι στεγανή οπότε παραμένει ο καθετήρας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή η διαφυγή των ούρων απορροφάται από μόνη της σύντομα χωρίς επιπρόσθετη χειρουργική επέμβαση.
Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις (Frequently Asked Questions, FAQs)
Ποιος ασθενής είναι υποψήφιος για την ρομποτική απλή προστατεκτομή;
Η ρομποτική απλή προστατεκτομή χρησιμοποιείται όπως και η ανοιχτή για την θεραπεία της ευμεγέθους (μεγαλύτερης από 100 κυβικά εκατοστά στο διορθικό υπερηχογράφημα) καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη ή σε συνυπάρχουσα επιπλοκή ή χειρουργική παθολογία από την αποφρακτική ούρηση (πχ μεγάλο εκκόλπωμα κύστης ή μεγάλοι και πολλαπλοί λίθοι στην ουροδόχο κύστη ή βουβωνοκήλη κτλ.) που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπισθούν με ανοιχτό χειρουργείο. Οι ασθενείς που είναι υποψήφιοι για την ανοιχτή επέμβαση είναι επίσης κατάλληλοι και για την ρομποτική προστατεκτομή.
Ποιος ασθενής δεν θεωρείται "καλός" υποψήφιος για την ρομποτική τεχνική;
Όπως και στο ανοιχτό χειρουργείο έτσι και στην ρομποτική τεχνική η δυσκολία της επέμβασης εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Ασθενείς με εκτεταμένες επεμβάσεις στην κάτω κοιλιά, ακτινοβολία, σοβαρότατες παθήσεις των πνευμόνων ή της καρδιάς, υπερβολική, κακοήθης παχυσαρκία και αιμορραγικές διαθέσεις πιθανόν να μην είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την απλή προστατεκτομή, ανοιχτή ή ρομποτική. Πρέπει να ληφθεί όμως υπόψιν ότι λόγω της ελαχίστου επεμβατικότητας της ρομποτικής τεχνικής μπορούν να υποβληθούν σε απλή προστατεκτομή και ασθενείς με σχετικά επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Για παράδειγμα παχύσαρκοι ασθενείς μπορούν λόγω της καλύτερης τεχνικής προσέγγισης να υποβληθούν ευκολότερα σε ρομποτική παρά σε ανοιχτή επέμβαση, εφόσον και η εμπειρία του ρομποτικού χειρουργού είναι ανάλογη.
Αναφέρετε μερικά από τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής απλής προστατεκτομής;
- Μικρές τομές και ελάχιστες ουλές
- Ελάχιστη απώλεια αίματος (<100-200 mL) και πολύ σπάνια ανάγκη για μετάγγιση (<1-2%)
- Σύντομος χρόνος νοσηλείας (1-2 ημέρες για τους περισσότερους ασθενείς)
- Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και συνήθως μηδαμινή ανάγκη για μετεγχειρητική αναλγησία
- Σύντομος χρόνος ανάρρωσης
- Γρήγορη επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες (2-3 εβδομάδες) και στην καθημερινή εργασία (3-4 εβδομάδες)
- Μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, όπως διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος πόνος, δύσμορφη ουλή κλπ.
- Σημαντικά μικρότερη καρδιαγγειακή και αναπνευστική επιβάρυνση
Ποια τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής σε σύγκριση με την ανοιχτή απλή προστατεκτομή;
Το κυρίαρχο πλεονέκτημα της ρομποτικής προστατεκτομής είναι η χρήση υψηλής τεχνολογίας για την ολοκλήρωση της επέμβασης.
- Πρώτον, υπάρχει βελτιωμένη όραση με 10-15 φορές μεγέθυνση και μία υψηλής ευκρίνειας εικόνα της εσωτερικής ανατομίας σαν αποτέλεσμα χρήσης μίας εξειδικευμένης στερεοσκοπικής οπτικής, η οποία είναι συνδεδεμένη με μία υψηλής ευκρίνειας κάμερα.
- Δεύτερο, ο ρομποτικός ουρολόγος χειρουργεί με πολυαρθρωτά όργανα, διαμέτρου 8 χιλιοστών, τα οποία έχουν την ίδια δεξιότητα όπως ο ανθρώπινος καρπός.
- Τρίτον, λόγω της αυξημένης πίεσης από το πνευμοπεριτόναιο αλλά κυρίως λόγω της καλύτερης και πιο ακριβούς χειρουργικής προσέγγισης το χειρουργικό πεδίο δεν είναι αιμορραγικό γεγονός που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την ορατότητα.
Συνοπτικά, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, η ρομποτική χειρουργική εξασφαλίζει καλύτερη ορατότητα των σημαντικών ιστών που περιβάλλουν τον προστάτη και επιτρέπουν στον χειρουργό να χειρουργεί με την ίδια δεξιότητα αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ότι ένας χειρουργός όταν διενεργεί μία ανοιχτή προστατεκτομή, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνει την επέμβαση μέσα από μικρές οπές με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και προπαντός χωρίς καθόλου απώλεια αίματος.
Από πότε εκτελείτε ρομποτικές επεμβάσεις στην Ελλάδα;
Από την πρώτη στιγμή που ήρθε το πρώτο ρομποτικό σύστημα στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2006, τότε που επέστρεψα και από την Γερμανία, εκτελώ στην Ελλάδα ρομποτικές επεμβάσεις. Την πρώτη στην Ελλάδα ρομποτική ριζική προστατεκτομή πραγματοποίησα στις 5 Οκτωβρίου του 2006 με απόλυτη επιτυχία. Από τότε μέχρι σήμερα πραγματοποίησα εκατοντάδες ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές και διαθέτω με βάσει τα στατιστικά δεδομένα της εταιρείας (Plus Medica) που εισάγει το ρομποτικό σύστημα da Vinci στην Ελλάδα το μεγαλύτερο αριθμό ρομποτικών ριζικών προστατεκτομών, με πολύ μεγάλη απόσταση από όλους τους υπόλοιπους Έλληνες Ουρολόγους. Σήμερα, πραγματοποιώ περίπου 20 με 25 ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές τον μήνα.
Πόσο διαρκεί η επέμβαση;
Η ρομποτική απλή προστατεκτομή διαρκεί περίπου 1-1,5 ώρα ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη, την παρουσία παχυσαρκίας, τις προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιά, την παρουσία ουλών και άλλους παράγοντες. Ο βασικός σκοπός είναι η διενέργεια μίας ασφαλούς και προσεχτικής επέμβασης με την μικρότερη επιβάρυνση του ασθενούς και όχι μίας γρήγορης και μόνο επέμβασης. Από την άλλη πλευρά η διάρκεια της επέμβασης αντανακλά και την εμπειρία του χειρουργού, οπότε μία διάρκεια περίπου 1 ώρας είναι γενικώς αποδεκτή αφού και μία ανοιχτή επέμβαση διαρκεί στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού ανάλογο χρονικό διάστημα.
Τι συμβαίνει εάν είναι αναγκαίο να μετατραπεί η ρομποτική επέμβαση σε ανοιχτή ή λαπαροσκοπική;
Αν και εξαιρετικά σπάνιο μετατροπή σε ανοιχτό χειρουργείο μπορεί να είναι απαραίτητη εάν παρουσιαστούν δυσκολίες κατά την παρασκευή του προστάτη ή εκτεταμένη αιμορραγία κατά την ρομποτική προσέγγιση. Ο κ. Πουλάκης έχει εμπειρία και στο ανοιχτό και στο λαπαροσκοπικό χειρουργείο και γι’ αυτό μπορεί να συνεχίσει χωρίς πρόβλημα το χειρουργείο ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά εάν αυτό χρειασθεί.
Τι είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση;
Μία παρενέργεια της επέμβασης είναι ο λεγόμενος «ξηρός οργασμός» (δηλαδή η παλίνδρομη εκσπερμάτιση). Αυτό συμβαίνει στην πλειοψηφία των ασθενών μετά από οποιασδήποτε μορφής (laser, διουρηθρικής, ανοιχτής ή ρομποτικής) αφαίρεσης του προστάτη για καλοήθη υπερπλασία.
Κατά την διάρκεια της εκσπερμάτισης το σπέρμα κατευθύνεται προς τα πίσω, στην ουροδόχο κύστη, αντί να βγαίνει προς τα εμπρός μέσα από την ουρήθρα. Αυτό δεν είναι επιβλαβές και το σπέρμα εξέρχεται με την ούρηση, με αποτέλεσμα τα ούρα να είναι λίγο πιο θολά από την ανάμιξή τους με το σπέρμα. Η σεξουαλική επιθυμία και ο οργασμός δεν επηρεάζονται μετά από την επέμβαση μόνο η τεκνοποίηση διαταράσσεται. Η ύπαρξη μάλιστα παλίνδρομης εκσπερμάτισης μετεγχειρητικά θεωρείται από την πλειοψηφία των Ουρολόγων και σαν κριτήριο καλής και πλήρους διάνοιξης της απόφραξης της ούρησης που προκαλούσε ο υπερτροφικός προστάτης.
Επηρεάζεται η σεξουαλική ικανότητα μετά την επέμβαση;
Δεν υπάρχει καμία απολύτως επίπτωση στην σεξουαλική λειτουργία και είναι μύθος αυτό που πιστεύει ο πολύς κόσμος ότι η απλή προστατεκομή καθιστά σεξουαλικά ανενεργό τον άνδρα. Απεναντίας η στύση μπορεί να είναι πολύ καλύτερη μετά την επέμβαση. Εάν ο άνδρας είχε φυσιολογικές στύσεις πριν από την επέμβαση, μετά την ανάρρωσης του, η στύση θα επανέλθει πλήρως.
Για πόσο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση μπορεί να έχω αίμα στα ούρα;
Τα ούρα θα είναι καθαρά συνήθως σε μερικές μέρες μετά την αφαίρεση του καθετήρα. Σε μερικές περιπτώσεις όμως μπορεί τα ούρα να είναι αιματηρά (συνήθως ροζέ βαμμένα) για 7-14 ημέρες μετά την επέμβαση. Αυτό οφείλεται στο ότι μικρά πήγματα από την περιοχή της εσωτερική πληγής στον προστάτη μπορεί να ξεκολλήσουν και να διαλύονται στα ούρα. Πρέπει να πίνετε πολύ νερό για ξεπλύνετε την περιοχή αυτή της εσωτερικής πληγής. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί μεγαλύτερη αιμορραγία ή αποβάλλονται μεγάλα πήγματα με τα ούρα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον Ουρολόγο σας.
Για πόσο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση μπορεί να έχω συχνουρία;
Μετά από κάθε είδους (διουρηθρική laser ή ανοιχτή ή ρομποτική) αφαίρεση του προστάτη, δημιουργείται μία εσωτερική πληγή που αρχίζει να επουλώνεται (να δημιουργείται δηλαδή μία ουλή) από το σημείο όπου η ουροδόχος κύστη ενώνεται με τον προστάτη μέχρι την ουρήθρα. Αυτή η διαδικασία επούλωσης μπορεί να κάνει την ουροδόχο κύστη πιο ευερέθιστη. Η πλειοψηφία των ανδρών αποκτούν πλήρη έλεγχο της ροής των ούρων σχετικά γρήγορα μετά την αφαίρεση του καθετήρα. Σε μερικούς όμως διαρκεί μερικές ημέρες ή ίσως και εβδομάδες μέχρι η ούρηση τους να γίνει φυσιολογική. Επειδή η πλήρη επούλωση μιας πληγής απαιτεί γενικά ένα χρονικό διάστημα 6-12 εβδομάδων είναι απολύτως φυσιολογικό εάν κατά την διάρκεια αυτής περιόδου παρουσιασθούν κάποιες ήπιες ενοχλήσεις κατά την ούρηση.
Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και η ανάγκη πηγαίνετε στην τουαλέτα επιτακτικά, δηλαδή με έντονο αίσθημα ούρησης αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη να ουρήσετε, είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, τα οποία και εξαφανίζονται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Εάν η συχνουρία είναι πρόβλημα για εσάς, θα πρέπει να αποφεύγετε ποτά που περιέχουν καφεΐνη και επίσης αεριούχα και ζαχαρούχα ποτά, όπως είναι η λεμονάδα. Ειδικά φάρμακα μπορεί να σας ανακουφίσουν εντελώς από την συχνουρία, εάν αυτό είναι απαραίτητο.
Το πρόβλημα της υπερτροφίας του προστάτη λύνεται οριστικά με την ρομποτική απλή προστατεκτομή;
Η κλασσική ανοιχτή και η ρομποτική διακυστική προστατεκτομή παρουσιάζουν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά το μέγεθος του προστάτη που αφαιρείται γιατί αφαιρούν την μέγιστη δυνατή μάζα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη που μπορεί να εξαιρεθεί. Έτσι το πρόβλημα της υπερτροφίας λύνεται σχεδόν οριστικά με την ρομποτική απλή προστατεκτομή, αφού για να προκύψει ξανά υπερτροφία του προστάτη θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 25ετία και που σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα δημιουργήσει τα ενοχλήματα που είχε ο ασθενής πριν την επέμβαση.
Ανακαλύψτε περισσότερα:
Οδηγός ασθενή για την da Vinci απλή προστατεκτομή
Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής μετά από μία da Vinci απλή προστατεκτομή
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για την ρομποτική χειρουργική
Πολυμέσα με βίντεο, διαδικτυακά αρχεία, σεμινάρια σε ασθενείς και διαλέξεις σε ιατρούς